Zdenka Gunjača

Kao hrvatska državljanka koja u Italiji živi više od dvadeset godina, a potaknuta općom površnošću i stereotipima koji se u Hrvatskoj plasiraju o talijanskoj političkoj sceni, posebno o najvećoj političkoj stranci M5S, odnosno Pokretu pet zvjezdica, koje se često i potpuno neosnovano uspoređuje i izjednačava sa Živim zidom, osjećam potrebu dati svoje viđenje. Iako je moj pogled vrlo subjektivan, potrudila sam se ovaj osvrt potkrijepiti neospornim činjenicama. Dakle, M5S su 2009. godine osnovali komičar Beppo Grillo i web poduzetnik Gianroberto Casaleggio. Dvije veličine, karizma i vizija.

POLITIČKA ELITA SVRHA SAMOJ SEBI

Osnivanju Pokreta pet zvjezdica zasigurno je kumovala i teška gospodarska kriza koja je kod građana proizvela dodatnu averziju prema korumpiranoj i indecentnoj talijanskoj političkoj eliti, ukorijenjenoj u namjeri da bude svrha samoj sebi i vrlo uskom krugu interesa. Zatvorena potpuno u svoje palače moći i miljama udaljena od problema građana brutalno pogođenih posljedicama recesije i mjerama Montijeve vlade. U međuvremenu, M5S je svojom protestnom retorikom popraćenom konkretnim akcijama i prijedlozima pridobivao sve veću podršku građana. Organizirani su brojni skupovi na koje su se odazivale mase željne promjena. Bio je to pravi tsunami. Početak nove ere na talijanskoj političkoj sceni.

SVOJIM SU ČLANOVIMA UVELI ograničenje prema kojemu mogu biti u parlamentu najviše dva mandata, A SVE DA BI pokazali da politika ne smije BITI zanimanje za cijeli život i u funkciji osobnog probitka…

Parlamentarni izbori 2013. godine pozicioniraju M5S kao najjaču stranku sa 25 posto potpore birača. Počinje novi saziv parlamenta u kojem je M5S konstruktivna žestoka opozicija, najjači antidot i korektiv bezidejnoj kompromitiranoj političkoj kasti. Stoga je vrlo površno i reduktivno definirati takav Pokret samo kao antisistemski jer je to u kolektivnoj imaginaciji percipirano često kao puko buntovništvo koje se hrani vikom “držite lopova”. U nezdravom sustavu izvrnutih vrijednosti dužnost je građana boriti se putem svojih legitimnih predstavnika kako bi promijenili takav sustav i destruktivni društveni trend. Tu ulogu u Italiji u punom smislu riječi preuzeo je Pokret pet zvjezdica. Zbog njihove politike, svega što su dosad pokazali i napravili nikako ne stoji usporedba sa Živim zidom. Štoviše, ta se usporedba čini kao blasfemija.

INTERESI GRAĐANA MORAJU BITI U FOKUSU POLITIKE

M5S nositelj je temeljitih strukturalnih promjena i gradi se naslonjen na pet kardinalnih točaka smjernica: OČUVATI VODU KAO JAVNO DOBRO, ODRŽIVA MOBILNOST, POVEZANOST, RAZVOJ I AMBIJENT. Vodilja je Pokreta direktna demokracija kroz konzultacije s biračima glede svih pitanja od interesa javnosti. To je stranka par excellence postideološka, stranka zdravih ideja, odlučna prisiliti tradicionalne stranke da se reformiraju i gledaju u budućnost.

zastupnici pokreta pet zvjezdica srezali su sebi plaće, i od cca 14.000 eura, koliko primaju talijanski zastupnici, zadržali su oko 3500 eura, a ostatak uplaćuju u fond za razvoj poduzetništva. U pet godina uplatili su oko 24 milijuna eura. žele svojim primjerom pokazati da politika ne mora biti prljava…

U pet godina parlamentarnog djelovanja vratili su značaj toj instituciji, pokrenuli građane na samosvijest i veću participaciju te svojim transparentnim djelovanjem uveli novu paradigmu. Pokazali su vlastitim primjerom da politika mora u svom fokusu imati interese građana, a ne interese raznih skupina. Pokazali su da se dobra politika može voditi bez javnog financiranja stranaka, bez mnogo novca jer se povjerenje građana i izborni legitimitet stječu dosljednošću, a ne kupovanjem glasova. Nultom stopom tolerancije na korupciju i vlastitim pravilima, kojima su svojim zastupnicima uveli ograničenje prema kojemu mogu biti u parlamentu najviše dva mandata pokazali su da politika ne smije postati zanimanje za cijeli život i u funkciji osobnog probitka.

Pokret pet zvjezdica politička je opcija koju je naša autorica snažno podržala

Također, potpuno je pogrešno i tendenciozno percipirati takvu stranku ekstremno lijevom samo zato što se zalaže protiv sve veće i nametnute destrukcije državnog wellfarea i brutalne privatizacije vitalnih javnih dobara poput vode. Ta je stranka pokazala veliki senzibilitet u poticanju poslovnih inicijativa privatnih poduzetnika. Odričući se velikog dijela svoje plaće, zastupnici M5S donirali su u pet godina 24 milijuna eura u Fond za poticanje poduzetništva. Time su simbolično pokazali kako politika kad hoće može sve i kako mora početi vlastitim primjerom. Za ilustraciju tog političkog poteza valja reći da se plaća talijanskog zastupnika sa svim prinosima popne do 14.000 eura. Zastupnici M5S sami su sebi srezali plaću na otprilike 3500 eura, a ostatak uplaćuju u spomenuti fond za poticanje poduzetništva.

BRANA EKSTREMIZMIMA

Stranka je to koja ima dugoročnu viziju budućnosti zemlje, i to ne temeljenu na partitokraciji, prekarijatu, nepotizmu, klijentelizmu i pogodovanju isključivo krupnom kapitalu. U pet godina pokazali su da su im na prvom mjestu interesi građana i zato su na zadnjim izborima osvojili 33 posto. Nikako ne smijemo zanemariti činjenicu bitnu  za cijelu Europu, a to je da je Pokret pet zvjezdica u Italiji brana raznim ekstremizmima te da je bijes i nezadovoljstvo građana usmjerio u pozitivne demokratske inicijative limitirajući tako nezdrave političke ideje temeljene na rasizmu, ksenofobiji, mržnji, šovinizmu…

M5S ŽELI Italiju U KOJOJ SE BUDUĆNOST NEĆE TEMELJITI NA partitokraciji, prekarijatu, nepotizmu, klijentelizmu i pogodovanju isključivo krupnom kapitalu…

Stranka je to s najvećim postotkom mladih, visokoobrazovanih i žena u članstvu, a i kao parlamentarni klub u tome apsolutno prednjači. Konačni cilj je vratiti institucije građanima kroz jačanje svijesti o tome što doista znači pojam REPUBLIKA. Jer, vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Završit ću citatom poznatog talijansko suca Paola Borsellinija, koje je ubila mafija 1992. godine: “Revolucija počinje na trgovima, s narodom, ali se prave promjene odvijaju u izbornoj kabini s olovkom u ruci. Ta olovka je jača od bilo kojeg oružja, opasnija od puške i oštrija od noža. Idite glasovati!”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here