Jadranka Olivari Jirasek

Biti blogerica u mojim godinama, u našoj stvarnosti, izuzetno je teška misija. “Bake blogerice” – vrištao je prije nekoliko dana naslov u jednim našim dnevnim novinama u kojemu se, među ostalim, pisalo i o mom modnom blogu Oliva Style. Kako i ne bi, kada smo navikli žene od pedesetak godina nazivati staricama. Nažalost, ma koliko vjerovali da ima pomaka u odnosu prema ženama starijim od pedeset godina, svakodnevica nas demantira.

Niti sam svoj blog pokrenula zbog baka, niti su moje teme posvećene bakama. Nemojte misliti da se odričem najslađe uloge kada je riječ o mojoj maloj Marli. Ni govora! Moja uloga bake nikada neće biti upitna, ali ne u novinskim naslovima ili pri apostrofiranju moga bloga. Baka blogerica! Dobar naslov za urednika koji je jedino imao namjeru dobro prodati svoje novine. Ali, s pogrešnom osobom. Niti sam baka blogerica, niti ću to ikada biti. Ako ste tražili teme o odnosu unuka i baka, promašili ste. Njih nema u mojim postovima. Ne pišem niti o kostobolji, niti o problemima smještaja u domove za nemoćne.

Oprema članka govori sve o predrasudama u hrvatskom društvu

Ako bi baš trebali biti doslovni u akceptiranju činjenice kako blog radi osoba od 66 godina, mislim da bi bilo daleko efektnije kada bi naslov glasio – Starice blogerice. U njemu bi se puno više osjetila diskriminacija prema ženama moje dobi koje se prema vašim mjerilima ne mogu baviti poslovima “rezerviranim” za mlade. Kojeg li rigidnog stajališta!

Upravo zbog takvog stava žene odustaju od sebe i svojih snova. Kada bi jedan muškarac mojih godina imao blog, vjerujem da bi tada naslov bio posve drugačiji. On bi sigurno bio “mladić u godinama”.

Blog sam pokrenula zbog nas žena koje ne mislimo da je život stao kada smo ušle u neke godine. Uvjerena sam da i mnogo mlađe ne žive tempom kakvog ja imam. I ne žalim se. Uživam. Zamislite, nisam ni u mirovini. Radim svaki dan 100 trbušnjaka…

Dajem si oduška i pri tome se pitam je li Sharon Stone baka-glumica i je li Helen Mirren – starica? Daleko od toga da se s njima uspoređujem, no one su mi prve pale napamet.

Blog sam pokrenula zbog nas žena koje ne misle da je život stao kada su ušle u neke godine. Uvjerena sam da i mnogo mlađe ne žive tempom kakvog ja imam. I ne žalim se. Uživam. Zamislite, nisam ni u mirovini. Radim svaki dan 100 trbušnjaka. Vi biste, možda, rekli – luda baba. I uza sve to još pišem blog (zamislite, u mojim godinama čak znam pronaći slova na tipkovnici). I slikam se u modnim kombinacijama. Strašno. Gle čuda, jedina sam baka (sorry Ester, Ti si na Instagramu) u Hrvatskoj koja ima tako neobičan hobi. Da, i to umjesto pletenja. Tko zna, možda jednog dana počnem i glumiti. Poput Sharon i Helen. Ako me zdravlje posluži. Cure, uživajte. I ja ću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here