Mladenka Šarić

“Što nas ne ubije to nas ojača”, poznata je izreka kojom se može opisati Gordana Kozić, 51-godišnja Zagrepčanka, koja ne skida osmijeh s lica kao da su joj baš čitavog života cvjetale ruže. No, nije bilo tako. Naprotiv. Njezin je život bio pun obrata, privatnih i poslovnih brodoloma, i svi su je jačali i tjerali da se bori, da se ne opušta nego da stalno razmišlja o tome što će sutra, da neprekidno planira na koji će način kormilo svog života uzeti u ruke i držati ga čvrsto da se brod ne prevrne pod naletima iznenadnih vjetrova.

ODBIJENICA S BURZE

Gordana je samohrana majka dvoje djece, koja je prije tri godine osmislila i pokrenula vlastiti mali posao, tvrtku Davita klik, kad je shvatila da biti bez posla u njezinim godinama znači da od nikoga ne može očekivati zapravo – ništa. Umjesto da se nada kako će joj država ipak u nekom trenutku ponuditi neku štaku s kojom će došepesati do kakve-takve mirovine, ona je smogla hrabrosti i zaplivala tržišnim vodama, boreći se svaki dan za opstanak… Unatoč svim nepovoljnim okolnostima opstaje, a uz to i zapošljava. Upravo je ovih dana u potrazi za fotografkinjama i to po mogućnosti u dobi 50+. No, krenimo redom.

Gordanine knjige koje čuvaju sjećanje na prve dane života malog bića

Po struci kemičarka, Gordana je prvih sedam godina radnog staža provela u laboratoriju tvrtke Zvijezda. No, kad su krenula pretvorbena previranja, uslijedilo je mučno razdoblje, puno šikaniranja i ona je odlučila dati – otkaz. Bio je to prvi i jedini koji je dala, ali ne i zadnji koji je iskusila. Kasnije su joj se dogodila još dva. Uglavnom, nakon prvog otkaza s nešto ušteđevine otvara u Sesvetama prvu dječju igraonicu, u vrijeme kad se one kao takve nisu mogle ni registrirati. Iako je posao dobro krenuo, kad je zatrudnjela odlučila je ostati kod kuće s bebom. Privatni posao to, naravno, nije mogao podnijeti. U godinama koje su slijedile radila je u obiteljskoj tvrtki, no kad se u 43. godini razvela ostala je s dvoje male djece bez tog posla. U tvrtki bivšeg supruga za nju više nije bilo mjesta.

GORDANA I NJEZINA DAVITA KLIK, osnovana prije tri godine, NUDE FOTOGRAFIRANJE NOVOROĐENČADI, A FOTOGRAFIJE SE POTOM TISKAJU U OBLIKU POSEBNE KNJIGE-USPOMENE NA PRVE DANE ŽIVOTA JEDNOG MALOG ČOVJEKA… JAVITE JOJ SE, TRAŽI FOTOGRAFKINJE…

“No, nije me to pogodilo. Nakon razvoda ja sam doslovno ozdravila, bila sam puna energije i optimizma, uvjerena da ću naći posao jer sam bila spremna raditi sve. Kad sam počela tražiti posao nisam znala ni životopis napisati… Nije bilo lako i dugo je trajalo, a onda sam slučajno uspjela upasti u jednu tvrtku koja se bavila prodajom kozmetike i proizvoda za frizerske salone. Radila sam kao trgovačka putnica, nudila i uspješno prodavala proizvode, za što sam bila plaćena solidnim honorarima. No, sve se okrenulo kad sam dobila stalan posao”, priča Gordana.

Dotad korektni vlasnici odjednom su je počeli vrijeđati, bila je izložena mobbingu, govorili su joj da nije zaradila plaću, od plaće odbijali troškove toaletnog papira… Sve joj je to narušilo zdravlje, često ju je bolio želudac, osjećala se slabo… Imala je 47 godina kad je dobila otkaz. Bio je to treći gubitak. Godinu dana bila je na burzi. U početku nije imala ideju što bi zapravo radila, a onda je slučajno negdje vani vidjela kako roditelji naručuju fotografije svojih beba čim se rode koje su potom uvezane u knjigu uspomenu. I tako se rodila ideja. Osnovat će tvrtku i baviti se fotografiranjem novorođenčadi. Zatražila je na Zavodu za zapošljavanje potporu za samozapošljavanje, ali je odbijena uz obrazloženje da nije po struci fotografkinja. No, nije odustala. Zatražila je da joj u cijelosti isplate ostatak naknade na koju je kao nezaposlena osoba imala pravo i time pokrenula tvrtku te ponudila fotografiranje beba i roditelja već u rodilištu, dakle u prvim danima života malog čovjeka. Fotografije potom tiska u obliku knjige, što je u Hrvatskoj jedinstven proizvod koji je privukao pažnju roditelja. A još više baka i djedova, koji često isplaniraju iznenađenje potomcima i samo im pošalju ljude iz Davita klika da zabilježe i ukoriče njihovu sreću.

PREDNOST ZA POSAO ZRELIM ŽENAMA

Najbolje vrijeme u poslu imala je, kaže, kad je potpisala ugovor s rodilištem u Koprivnici, gdje su godinu dana slikali bebe tek nekoliko sati nakon poroda. Roditelji su bili oduševljeni. No, kako to biva, s promjenom vodstva bolnice promijenjen je i stav prema toj usluzi. No, Gordana ne posustaje, već stalno širi krug klijenata, a glas o njoj i njezinim fotomonografijama beba ide od usta do usta, od roditelja do roditelja… Danas za nju rade tri fotografkinje, a posla ima za još poneku.

“Prednost dajem zrelim ženama jer one su u većini slučajeva slobodne, nemaju više malu djecu i mogu otići izvan Zagreba odraditi fotografiranje”, govori Gordana. Zainteresirane žene koje znaju fotografirati mogu joj se javiti na broj 098 905 4248 ili na e-mail adresu davitaklik@gmail.com. Na istom kontaktu zainteresirani roditelji mogu naručiti izradu baš posebne knjige uspomena, u koju će njihove bebe sigurno rado zaviriti i kad prođu desetljeća, a oni postanu bake i djedovi. Gordana je zainteresirana za umrežavanje sa ženama koje rade poslove ili imaju tvrtke koje se mogu nadopunjavati s njezinom uslugom. Ako imate ideju, slobodno joj se javite… Jer, zajedno možemo promijeniti svašta…

Kolaž prelijepih fotografija koje se nalaze u Gordaninim knjigama (Foto: Facebook Davita klik)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here