Razmatrajući kako povećati učinkovitost svojih radnika Švedska je zaključila da je potrebno skratiti radni dan. Zasad eksperimentalno, a pokaže li se da je to dobar model, moguće i u cijeloj zemlji. U toj se skandinavskoj državi, naime, postupno prelazi s osamsatnog radnog dana na šestsatni radni dan, a sve s ciljem da se ljude relaskira i učini sretnijima, što se, kako su pokazala istraživanja, automatski pozitivno odražava na produktivnost.

Prema pisanju portala Science Alert, predstavništvo japanskog proizvođača automobila Toyote u Gotteborgu, drugom po veličini švedskom gradu, skratilo je radno vrijeme s osam na šest sati još prije 13 godina. Kompanija je objavila da je profit u tom razdoblju povećan, a radnici su sretniji. I kompanija Filimundus, koja razvija aplikacije za mobilne uređaje, uvela je prošle godine šestsatni radni dan.

“Osamsatni radni dan nije efikasan kao što neki misle. Ostati fokusiran na specifičan zadatak tijekom osam sati veliki je izazov”, izjavio je direktor Filimundusa Linus Felt, dodajući da radnicima na poslu nije dopušteno korištenje društvenih mreža te da su sastanci su svedeni na minimum. Radi se kraće, ali usredotočenije.

Šestsatni radni dan će, prema njegovoj ocjeni, osigurati da ljudi imaju dovoljno energije za privatne obaveze kada napuste radno mjesto, što je teško izvodivo s osmosatnim radnim danom, u kojem su radnici iscrpljeni do te mjere da privatni život veliki broj zaposlenih koristi isključivo za odmor. Očekuje se da bi do kraja 2018. godine švedska vlada mogla predložiti zakon kojim će skraćenje radnog dana biti i službeno regulirano. Ako se to stvarno dogodi, cijena sata rada će se povećati kako mjesečna plaća ne bi pala u odnosu na plaću temeljenu na radnom danu koji traje osam sati.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here