Olga Štajdohar Pađen

Svako toliko u medijima se pojavi vijest kako se neka poznata, mlada i zgodna ženska osoba ni tri tjedna nakon poroda pojavila u javnosti i izgleda kao da nikad nije ni rodila. Malo po malo, tiho i neprimjetno, našli smo se u svijetu u kojem je postalo normalno da se žena nakon poroda ponaša kao da se ništa nije dogodilo. A dogodio se cijeli jedan svemir.

Trudnoća se u narodu zove drugo stanje. Zato što to i jest drugo stanje. No, nakon tog drugog stanja, porodom se ne vraćamo u ono prvo stanje, već prelazimo u treće stanje. Nakon poroda nastupa babinje, koje, opet u narodu, traje četrdeset dana, također s dobrim razlogom. Toliko u normalnim okolnostima treba tijelu da se pribere i snađe u novom stanju. Ali, ni nakon tog trećeg stanja ne vraćamo se u ono prvo stanje, već prelazimo u četvrto stanje.

U prvo stanje se ne vraćamo više nikad, ni u tijelu, iako se ono da pokrpati i kamuflirati, ali još važnije, ni u glavi, ni u duši. Prvo stanje je kad je središte svijeta u tebi, središte koordinatnog sustava je u tvojoj prsnoj kosti. Gdje si, tu si cijela. Sve promatraš iz tog kuta. U četvrtom stanju, tvoje središte svijeta je zauvijek premješteno izvan tebe i od tada pa nadalje, trajno se nalaziš u nekom stanju labilne ravnoteže.

Kad sam pripremala knjigu “Na ovo sam baš ponosna – 62 žene i njihove priče”, mjesecima sam slala mailove prijateljicama, poznanicama i njihovim prijateljicama s pitanjem ima li nešto na što su u svom životu onako baš ponosne. Istovremeno sam im pisala, molim vas, nemojte o djeci. Znala sam, sve one koje imaju djecu napisat će priču o njima. Koliko su divni i koliko su ponosne na njih. I to je uredu. Ali ja sam htjela da pogledaju duboko u sebe, na trenutak vrate centar svijeta u svoj grudni koš, prisjete se onih malih i velikih uspjeha koji su drugima možda prošli nezapaženi, a njima puno znače. Priznajem, dvije su priče o trudnoći i porodu našle su svoje mjesto u ovoj knjizi. Bez njih, zbirka ženskih priča ipak ne bi bila potpuna.

Knjiga se može nabaviti u web trgovini, a link se nalazi https://www.webknjizara.hr/knjige/proza/na-ovo-sam-bas-ponosna-sezdeset-i-dvije-zene-i-njihove-price Naravno postoji Facebook stranica. Nalazi se na ovome LINKU

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here