Sonja Kožul

U ljudskoj je prirodi bojati se promjena. Oni koji su se bavili statistikom kažu da je takvih 85 posto, a samo je 15 posto onih koji su uzbuđeni zbog mogućnosti promjene i sa zadovoljstvom se upuštaju u novo i neistraženo. U srži straha uvijek su ista pitanja na koja obično nema unaprijed definiranog odgovora. Kako će se promjena odraziti na mene? Zašto mijenjati ono što funkcionira? Hoće li mi se novo sviđati? I zbog tog straha od nepoznatog ljudi često ostaju zaleđeni na mjestu.

EVOLUCIJA ILI REVOLUCIJA

Međutim, promjene se događaju stalno, neovisno o našoj volji i nitko ih ne može zaustaviti. Primjerice, tko je prije trideset godina mogao znati da ćemo danas biti ovisnici o internetu i stalnoj dostupnosti komunikacije. Tko je tada mogao predvidjeti da će posao tiskanja enciklopedija i telefonskih imenika postati nepotreban. Ili, formalno obrazovanje koje je netko stekao prije više desetljeća, danas je zastarjelo. Ako se stalno ne usavršavate, postat ćete dinosaur – a zna se kako su oni prošli. Izumrli su.

Pojedinac je samo mali kotačić i svijet neće stati zato što njemu ne odgovaraju promjene

Ako već ne možete spriječiti da se promjene događaju, najbolje što možete je osvijestiti vlastite ciljeve u životu. Umjesto čekanja da se vaši ciljevi možda nekako ostvare evolucijom, puno je bolje promijeniti sebe i aktivno krenuti u njihovo ostvarivanje. Najgore je stajati u mjestu i ljutiti se na nepravednu sudbinu. Vi ste samo mali kotačić u zamašnjaku pa svijet neće stati zato što vama promjene ne odgovaraju.

Nedavno sam gledala inspirativan film čiji je naslov kod nas preveden kao “Skrivene brojke”. Radi se o mladim crnkinjama, vrsnim matematičarkama, koje počinju raditi za NASA-u početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća i to na svemirskom programu. Sve komplicirane proračune rade ručno, ali pojavljuje se IBM računalo koje računa brže od njih. Promjena je na vidiku, kao i mogućnost da njihov rad postane nepotreban. Međutim, gdje je promjena, tamo je i prilika. Jedna od njih uočava potrebu programiranja računala kako bi ono zaista bilo korisno u poslu pa se sama angažira u svladavanju nove vještine i naravno, postaje neophodna.

MIŠEVI U LABIRINTU

Ja sam osvijestila vlastito razumijevanje značaja promjena kad mi je prije dosta godina u ruke došla knjižica “Who Moved My Cheese?” (Tko je maknuo moj sir?), čiji autor je doktor medicine Spencer Johnson. Napisao ju je u trenutku kad se i sam našao pred teškom životnom promjenom. Knjiga je postala hit i prodana je u više od 12 milijuna primjeraka širom svijeta, mahom poslovnim ljudima. Priča govori o četiri miša u labirintu i zalihi sira koja se polako, ali sve izvjesnije troši i nestaje pa su prisiljeni svaki za sebe pronaći izlaz iz te nezavidne situacije. Sir je metafora onoga što želite u životu, bez obzira o čemu se radilo, poslovnom uspjehu, posjedovanju materijalnih dobara, zdravlju ili duševnom miru, a labirint je mjesto u kojem tražite to što želite.

Iako ima onih koji tvrde kako je pričica toliko jednostavna da je u stvari banalna, sve ovisi o tome kako netko interpretira poruke iz knjige i kako ih primjenjuje u vlastitom životu. Konačno, i najkompliciranije stvari u životu, one koje nam se čine kao nesavladive prepreke, jer i sami za takvo razmišljanje pronalazimo mnoštvo razloga, jednom kad ih raščlanimo, postaju jasnije i jednostavnije. Pri tom, najveći je izazov donijeti odluku u kojem smjeru ćemo dalje ići, koji ćemo put odabrati na raskršću kao najbolji za sebe.
Koji god put odaberemo na njemu ćemo naići na svakojake izazove i nove prepreke koje ćemo trebati riješiti. Možda stvari neće biti tako dobre kao što su bile prije, no svakako će biti drugačije. Činjenica je da jednom kad se prilagodimo novonastaloj situaciji, tada vidimo i nove prilike za zadovoljstvo. Zato, sami pronađite svoje mjesto u tom novom svijetu, i ne čekajte pasivno da vam se stvari dogode. Umjesto objekta budite subjekt pa aktivno mijenjajte svoj život vodeći pri tom računa o onome što je vama bitno za sreću. Možda ćete na kraju i uživati u promjeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here