Mladenka Šarić

Jedan od razloga što se u Hrvatskoj mučimo s neefikasnošću sustava, sporošću u donošenju odluka i njihovoj provedbi je pogrešan pristup rješavanju problema. U nas se, uvjerili smo se nebrojeno puta, stvari u pravilu svode na gašenje požara, dok je preventivno djelovanje koje bi značilo da se problemi predviđaju i da se djeluje prije nego što eskaliraju svedeno na minimum. Zato imamo to što imamo, na primjer, s ovrhama i blokiranima koji ne uspijevaju izaći iz dužničkog ropstva. Tako je, dakle, u Hrvatskoj, ali u državama u kojima se anticipiraju buduća događanja na temelju u ovom trenutku vidljivih činjenica postupaju promišljeno, organiziraju se na vrijeme, grade sustav i nastoje prevenirati komplikacije. Jedna od takvih država je Finska, u kojoj pažljivo razmatraju migracijske procese koji se događaju širom svijeta, ali i unutar Europske unije, gdje se stanovništvo iz siromašnijih članica, poput Hrvatske, prelijeva u bogatije članice, poput Finske, tragajući za boljim životom i perspektivom.

ZEMLJE KOJE ANTICIPIRAJU ŠTO ĆE SE DOGAĐATI U BUDUĆNOSTI PREVENTIVNO DJELUJU I POSTAVLJAJU SUSTAV. NAŽALOsT, HRVATSKA NIJE TAKAV PRIMJER

Predviđajući, dakle, da će broj imigranata rasti, bilo kao posljedica svjetskih kriza koje su već nagnale milijune ljudi da krenu u izbjeglištvo ili kao ekonomska potreba da se bolje živi nego u zemlji u kojoj je netko rođen, agencija za poduzetnike grada Helsinkija NewCo Helsinki pokrenula je nedavno online publikaciju “Imigranti poduzetnici – kako postati poduzetnik u Finskoj?”, koja je namijenjena svima koji razmatraju ideju da u Finskoj pokrenu vlastiti posao. Online servis namijenjen je onima koji se već nalaze u Finskoj, ali i onima koji žive u inozemstvu, ali razmišljaju o preseljenju u Finsku. Svima njima ovaj je online servis koristan vodič s mnoštvom praktičnih i detaljnih informacija o pokretanju posla, o zakonskim propisima, registracijskim oblici, porezima, troškovima, dozvolama koje je potrebno dobiti… U gradskoj agenciji smatraju da su prave informacije prvi korak prema uspjehu budućih poduzetnika s imigrantskim iskustvom. “Ovo je prva ovakva publikacija u Finskoj. Cilj nam je da prikupimo i ponudimo sve relevantne informacije ljudima koji su došli ili će doći živjeti u Finsku”, rekao je Toivo Utso, ravnatelj Agencije.

Finska računa da će mnogi imigranti htjeti pokrenuti vlastiti posao i za njih ima spremnu logističku potporu

Agencija budućim poduzetnicima useljenicima nudi obilje korisnih informacija – od zakonske legislative do načina financiranja biznisa, od pisanja poslovnih planova do savjetodavnih razgovora koje dogovaraju online, od savjeta kako će napraviti marketinški plan do toga kako formirati timove… Nude im se savjeti u pisanom i video obliku. Na onome koji želi pokušati realizirati svoju poslovnu ideju je da prouči informacije, poveže se i krene. Sustav je osmišljen, i tu je za njega. Zvuči tako jednostavno, zar ne? U Hrvatskoj, nažalost, nema ništa jednostavno. Zašto je tako teško učiti od, recimo, Finske?      

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here