Diana Glavina

Prema učinkovitosti, kvaliteti i dostupnosti zdravstvenih usluga, hrvatski je zdravstveni sustav u prošloj godini na Europskoj rang listi, među 35 europskih zemalja, s 19. pao na 26. mjesto. U samo godini dana pretekle su nas Makedonija, Crna Gora i Srbija!

Prema istom istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), hrvatsko je zdravstvo u 2016. godini palo na ljestvici kvalitete, dostupnosti i učinkovitosti za tri mjesta u odnosu na godinu ranije. Na ovoj istoj ljestvici Hrvatska je u 2015. godini bila na 16. mjestu. To znači da smo u samo dvije godine kliznuli na dolje za čak deset pozicija i danas zauzimamo gotovo samo dno europske zdravstvene ljestvice, dok je, primjerice, susjedna Slovenija na visokom 16. mjestu. Iza nas su samo Albanija, Latvija, Poljska, Mađarska, Litva i Grčka.

Liste za pregled na CT aparatu duge su i neprohodne

BOLJE UPRAVLJANJE NOVCEM REŽE LISTE ČEKANJA

Prvo mjesto zadržala je Nizozemska s ukupno 924 boda od maksimalnih tisuću bodova, slijede Švicarska, Danska, Norveška, Luksemburg. Naravno da se Hrvatska ne može uspoređivati ni s jednom od ovih zemalja ni po bogatstvu, po standardu građana, po organizaciji zdravstvenog sustava, pa tako ni po izdvajanju za zdravstvenu zaštitu po stanovniku. Međutim, što reći kada zemlje siromašnije od naše imaju bolje rezultate od nas? Koliko se može postići boljom organizacijom zdravstvenog sustava, boljim upravljanjem raspoloživim novcem pokazale su Srbija, Crna Gora i Makedonija. U tim se zemlja očito uspješno radi na skraćivanju lista čekanja, čime su zaradile određene bodove i popele se na europskoj zdravstvenoj ljestvici. Hrvatska na toj rang listi ima tek 620 bodova, a u odnosu na godinu ranije izgubili smo čak 83 boda, i to najviše u ishodima liječenja i u dostupnosti zdravstvenih usluga.

Naime, istraživanje Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa ocjenjuje šest faktora – preventivne mjere, dostupnost zdravstva, rezultate ishoda liječenja, dostupnost novih lijekova, prava pacijenta te doseg zdravstvenih usluga. Svaki od ovih faktora ocjenjuje se u još nekoliko kategorija za koje se smatra da su posebno značajni u funkcioniranju zdravstva i zdravstvenog sustava svake zemlje. Najviše bodova donosi dostupnost zdravstvenih usluga, odnosno kratkoća listi čekanja za dijagnostiku i liječenje. Prema EHCI-u hrvatsko je zdravstvo najviše nazadovalo upravo u ovom segmentu dostupnosti zbog predugih listi čekanja na hladne zahvate, na CT pretrage, zbog nedovoljne dostupnosti u liječenju raka, nemogućnosti izravnog pristupa specijalistu.

POVJERENSTVO ZA PAD

Nismo puno učinili ni u prevenciji, pa još uvijek imamo visoku razinu konzumacije alkohola i pušenja cigareta, preveliku učestalost visokoga tlaka, a nizak udio stanovnika koji se bavi tjelovježbom. Zaslužili smo pohvale (i bodove) u transplantacijskoj medicini kao i za projekt e-recept. No, to nije bilo dovoljno da se barem održimo već smo, među 35 europskih zemalja, izgubili poziciju sredine rang liste i pali u skupinu s još devet zemalja na začelje. Doista neslavno!

istraživanje Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa ocjenjuje šest faktora: preventivne mjere, dostupnost zdravstva, rezultate ishoda liječenja, dostupnost novih lijekova, prava pacijenta te doseg zdravstvenih usluga.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić priznao je da nije očekivao tako loše pozicioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava među europskim zemljama, jer smatra da Hrvatska zaslužuje mjesto na “zlatnoj sredini”. No, njegova je prva reakcija na, zapravo, dramatične podatke o tome kako funkcionira naše zdravstvo, osnivanje povjerenstva koje će analizirati podatke Europskog zdravstvenog indeksa kako bi se vidjelo gdje treba djelovati i što treba, rekao je, žurno popraviti. Pitanje je, naravno, hoćemo li ikada čuti i vidjeti rezultate rada ovoga povjerenstva, ali ministar vjeruje kako će ovogodišnji zdravstveni indeks za nas biti povoljniji zahvaljujući novoj medicinskoj opremi koja je kupljena ili će biti kupljena u ovoj godini, zahvaljujući fondu skupih inovativnih lijekova u kojemu je za teške bolesti rezervirano 1,2 milijarde kuna.

Milan Kujundžić, ministar zdravstva, osniva povjerenstvo za analizu pada na ljestvici dostupnosti usluga

O reformama kojima će ubrzati protok pacijenata, prije svega na raznim listama čekanja, o reformama kojima će se smanjiti administriranje, o reformama koje će zdravstvo približiti ljudima, o reformama u kojima će se vidjeti da zdravstveni sustav postoji zbog ljudi i njihovoga zdravlja, o reformama koje će poboljšati zdravstvene ishode, ministar još nije govorio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here