Mladenka Šarić

Onim ženama koje možda misle da žensko pitanje nije važno jer smo u 21. stoljeću, u koje su žene i muškarci u demokratskom svijetu ušli izjednačeni u pravima, evo jedne sličice iz Davosa, sa Svjetskog gospodarskog foruma. Dakle, pred ženskim zahodom nikad nema gužve. Muškarci, s druge strane, nerijetko moraju čekati u redu kako bi olakšali mjehur, cupkajući na mjestu jer je pred zahodom gužva…

ČESTITKE MOMCI, USPJEŠNO DISKRIMINIRATE!

Ova slikovita usporedba gužvi koje se stvaraju pred vratima kroz koja i kraljevi i kraljice prolaze bez pratnje sve govori o ravnopravnosti spolova, odnosnoj rodnoj ravnoteži Svjetskog gospodarskog foruma, događaja koji svakoga siječnja okupi političku i ekonomsku elitu. E, pa u toj grupi pozvanih, koju opisujemo tim velevažnim određenjem da su elita koja usmjerava svjetske trendove, bilo je samo – 21 posto žena! Petina!!! Bio je to, dakle, još jednom globalni skup koji funkcionira kao muški klub. Ali, eto, ne usude se biti isključivi u tome, pa ipak pripuste pokoju ženu.

NA SVJETSKOM GOSPODARSKM FORUMU U DAVOSU SUDJELOVALO JE SAMO 21 POSTO ŽENA. ORGANIZATORI PRIZNAJU DA JE TO MALO, ALI U SVOJU OBRANU ISTIČU DA JE TO DVOSTRUKO VIŠE NEGO 2001. NE NAJAVLJUJU, NARAVNO, DA ĆE DOGODINE POPRAVITI PROPUST I POZVATI, RECIMO, 50 POSTO ŽENA…

Na panelima su dominirali muškarci. Organizatori su priznali da broj pozvanih žena nije nešto čime bi se mogli pohvaliti. No, pitanje je je li u tom priznanju bilo iskrene samokritičnosti i je li to bila najava da će dogodine biti drugačije budući da su pozivnice u rukama organizatora. Stvari se, naime, mijenjaju tako sporo da je iluzorno očekivati velike pomake dok god priznanja poput spomenutog dolaze uz prikladni alibi kojim poručuju da može biti i gore, jer je i bilo gore. Uz priznanje da broj žena pozvanih na skup nije ni ove godine bio odgovarajući išlo je, dakle, i dodatno objašnjenje da je unatoč skromnosti postotka, ipak to bio najveći broj žena koje su sudjelovale na Svjetskom gospodarskom forumu od 1971., kad je prvi put priređen te da ih je ove godine bilo gotovo dvostruko više nego ne tako davne 2001. godine. Stvarno, veliki uspjeh momci! Svaka vam čast. Ispada kao da vam netko brani da pozovete ravnomjeran broj žena na događaj koji prati cijeli svijet, ali, eto, vi se junaci tako srčano borite da ste ih uspjeli pozvati duplo više nego prije 17 godina. Da, ali to je samo – 21 posto…

NIŠTA SE NE PODRAZUMIJEVA

Iliyana Tsanova, zamjenica direktora u Europskom fondu za strateške investicije, pomalo rezignirano primjećuje da je nevjerojatno da se vremenu u kojemu govorimo o kripto novcu ili automobilima koji voze bez vozača još uvijek govorimo i o ravnopravnosti muškaraca i žena. To bi trebala biti nulta točka. Nešto što se podrazumijeva, i to ne samo na papiru. Organizatorima skupa u Davosu predlaže da usvoje novi pristup – ne može se raspravljati o nijednoj temi ako u tome ne sudjeluju žene. I ne može biti nijednog tijela ako u njemu nisu i žene. Nema žena, nema panela. Jednostavno? Ženama jest. Muškarcima u svijetu moći baš i nije.

DOK ŽENE PRISTAJU IGRATI PO DISKRIMINIRAJUĆIM PRAVILIMA BIT ĆE DISKRIMINIRANE. ZAMISLITE KAKO BI ODJEKNULO DA JE SVIH 21 POSTO ŽENA POZVANIH U DAVOS ODBILO DOĆI JER IH JE SAMO – 21 POSTO…

Zoe Baird, predsjednica Zaklade „Markle“, kaže da je prije 17 godina, kad je prvi put došla u Davos, bilo svega nekoliko žena te da je u tom kontekstu napravljen značajan pomak u uravnoteživanju broja pozvanih žena i muškaraca. No, može se i mora napraviti puno, puno više. „Ne postoji nikakvo objašnjenje, koje bih mogla razumjeti, zbog čega je postotak sudionica tako nizak, budući da postoje iznimno uspješne žene, s izraženim i potvrđenim liderskim sposobnostima u svakom području djelovanja, uključujući i biznis“, kazala je. Zapazila je, također, da su se žene u Davosu države zajedno i pokušavale otvoriti prostor jedna drugoj. Iliyana Tsanova zaključuje da je to žensko umrežavanje i potpora potaknuto spoznajom da su žene podzastupljene. „Shvatile smo da moramo podržavati jedna drugu jer razumijemo jedna drugu“, rekla je.

No, to će tako biti dok god žene ne povuku crtu i kažu dečkima da neće sudjelovati u njihovoj igri po diskriminirajućim pravilima. I to ne samo kad je riječ o skupu u Davosu. Kad se žene koje dobiju pozivnice na bilo koji skup koji nije ni približno rodno uravnotežen odbiju sudjelovati na njemu zato što su sramotno podzastupljene stvari će se početi mijenjati brže nego dosad. Ovim pristupom uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca neće biti postignuta još desetljećima…

3 Komentari

 1. Potpuno ste u pravu postovani 4everyoung!!!!!
  Razlozi su razliciti i mnogobrojni, cesto vrlo slozeni Udobnost, komoditet, povrsnost, strahovi i navike su losi pokretaci, oni i kod zena koce nastajanje i razvoj zanimanja za Probleme.
  A ako nas nesto ne zanima .. …vecina ljudi opcenito daje prednost poznatoj nesreci pred nepoznatom srecom.
  Svaka zena, koja odredjenu pojavu vidi kao Problem, treba najprije doci do uvjerenja da postoji mogucnost za promjenu na bolje, za sto je potrebno vrijeme, spoznaja i podrska drugih. Rijetki su primjeri, rijetka su bodrenja od strane drugih. Vecina takovih procesa odvja se u cetiri zida, dok su svi gore navedeni razlozi uvijek prezentni a svakidasnjica ostavlja sve manje vremena za bavljenje sama sa sobom.
  Mi Ovdje govorimo o stanjima i procesima koji su nastajali tokom deset- i stoljeca, cime je jasno da ce i njihove promjene i NEstajanja trajati svoje vrijeme, ici postepeno i dugo trajati. Od spoznaje do promjene ponasanja svi prolazimo kroz nekoliko faza. Aktivnosti zena u ovoj udruzi nam to potvrdju.
  Zato se ne dajte smesti, bolje je misliti svojom glavom i biti “cudan” u ocima mnogih, nego biti ovca koja krece dalje tek kad zazvoni zvono na vratu ovna voditelja. Lijepo je imati jos jednog koji je shvatio sto mi zene hocemo: Bolji zivot s muskarcima a NE protiv muskaraca.

 2. O.k. “mozda malo (muski) nerazumljivo” ali ipak dovoljno razumljivo, kako vidite.
  Zamislimo si stanje u kojemu bi sve zene i svi muskarci bili u stanju razgovarati medjusobno! Idealizirani cilj, znam ali je CILJ.
  Nije li razgovor put do razumijevanja druge strane, put do sporazumijevanja i do dogovora?
  A upravo to smo mi zapoceli: Razgovor, postovani 4everyoung.

  Lijep pozdrav i vama od mene!

 3. Dakle…, ono…, što reći….? Priznajem, nisam pročitala članak a i čemu? Još jedno isto “pametovanje” o nečem apstraknom, nečemu što je milijun svjetlosnih godina daleko od naše svakodnevnice i stvarnosti.
  Živo me zanima, što ima reći cijenjena autorica ovakvih tema, koliko ove varijacije na temu doprinijela poboljšanju populacije žena 50+ kod nas? Pardon, ako ne pretendirate na globalno tržište, onda moja duboka isprika! Ako Vam je za ovo trebala (još jedna) udruga, blago nama! Nakon pročitanog članka, vjerujem kako su sve Hrvatice 50+, otišle na spavanje, spokojne, jer eto, i veće “mačke” imaju problema; Nisu predsjednice uprava nego samo članice, ili ne daj Bože, samo highe managerice! Gadno!Ponižavajuće! Nemoralno!….

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here