Snježana Mlinarević

Ako pratite, pa barem i onako površno, žensku scenu u svijetu, ljudska prava, politiku suradnje, ekologiju, novu ekonomiju… ne možete mimoići kanadskog premijera Justina Trudeaua koji u pravi trenutak otvara ili podiže vrijednost svim tim temama od globalnog značaja. Skoro da ne treba ni pročitati o čemu je govorio ovih dana u Davosu, a znati da je njegov fokus na ravnopravnosti spolova i svemu što to uključuje. Dok kod većine svjetskih lidera žensko pitanje nije ni tema, pogotovo ne kod autora pokliča “America First”, kod Trudeaua nije to nikada bila samo fraza kojom bi nastojao pridobiti simpatije.

Već na početku mandata učinio je ono što nije nitko prije njega, popunio je svoj kabinet polovicom ženskih ministara. Je li njegova vlada u takvom sastavu lošija i manje efikasna u takvom sastavu? Naravno da nije, ekonomija im cvjeta, a ljudska prava i prava žena podignuti su na zavidnu razinu, iako sam Trudeau nije zadovoljan postignutim.

Ne treba stog čuditi što je i ovih dana u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu, gdje se svake godine krajem siječnja okuplja sva pamet i moć ovoga svijeta, uz ponešto šminkera i blefera, pa se bistre problemi cijelog planeta, Trudeau je naznačio da je neravnopravno sudjelovanje žena kočnica baš u svemu što treba pomaknuti da bi svijet sigurnije i snažnije krenuo u budućnost. Pozvao je čelnike zemalja koji stvarno mogu učiniti puno u borbi protiv nejednakosti u zapošljavanju spolova, potplaćenosti, njihova slabog ili nikakvog promicanja da to učine.

Više zaposlenih žena nije samo ispravna stva, ili lijepa stvar koju treba napraviti, to je pametna stvar, rekao je Trudeau, pozivajući se na studije koje pokazuju koliki bi to bio dobar utjecaj na ekonomski razvoj. Dakle, Trudeau je jasno istakao da prava šansa ženama ne smije biti svedena na gestu, dobrotvorno djelo, empatiju ili bilo kakvu emociju koja se pojavi i nestaje. Uključivanje i ravnopravnost žena je naprosto ekonomski projekt 21. stoljeća tako lako razumljiv već samo u brojkama. Polovica svjetskog stanovništva su žene, a kakav bi to svijet bio kada bi u njega ravnopravno bila uključena i ta druga polovica.

Trudeau i u svojoj liberalnoj zemlji vidi da nije dovoljno samo politički utjecati, pa biti i primjer osobno, jer su se neravnopravnost i seksualno uznemiravanje uvukli u korporacije i stoje tu kao granit. One sustavno narušavaju jednakost spolova. Problem je sistemski i treba ga tako rješavati rušenjem. Erupcija ženskog nezadovoljstva u prošloj i ovoj godini, nicanje feminističkih pokreta #MeToo i #Timesup govori da ženska prava nisu ni izdaleka stvar prošlosti. Trudeau priznaje da se ne uspijevamo se boriti protiv nejednakosti, ukazuje da moramo ponovo otvoriti temu ženskih prava, jednakosti i raspodjele moći među spolovima. Pa, stoga, neka otvori naširoko, jer ne znam tko bi to osim njega mogao poštenije i hrabrije napraviti.

1 komentar

  1. Hvala na tekstu postovana Snjezana Mlinarevic! Jasno, “problem je sistematski i treba ga tako rjesavati rusenjem … zenska prava nisu ni izdaleka stvar proslosti.”
    Znali, htjeli i hoce to promijeniti i njemacki Zeleni. Proces tesko ide i nastavlja se.
    Naime, pri formiranju pokrajinske vlade u Baden-Württembergu sklopili su sa CDU-om koalicijski ugovor koji predvidja promjenu izbornog zakona, da bi zenama osigurali put do polovice mjesta na izbornim listama.
    No sada, kada krecu u ostvarivanje, CDU odustaje od te toce koalicijskog ugovora, sto je izazvalo krizu pokrajinske vlade u Stuttgartu, a sigurno ima odjeka i u Berlinu, te utjece na pregovore o sastavljanju savezne vlade. Bilo bi dobro imati pokojeg Trudeau-a i ovdje i na svim mjestima odlucivanja!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here