Marija Schaible Turčić, Fellbach, Njemačka

Porođajne muke formiranja nove vlade u Njemačkoj traju od 24. rujna prošle godine, a kraj se još ne nazire. Golem broj građana više i ne obraća pažnju na svakodnevna izvješća o nastojanjima političara da se dogovore. Mnogi odmahnu rukom jer ne očekuju više ništa. Proces koji se događa već četiri mjeseca otvorio je mnoga pitanja. Može li iz tog gubitka vjere u sposobnost politike da se efikasno dogovori i krene naprijed proizaći i nešto dobro? Hoće li izostanak zanimanja za političke pokušaje sastavljanja vlade osnažiti volju običnih ljudi da sami više sudjeluju u stvaranju boljih uvjeta u vlastitom životu? Kako je moguće da se u jednoj Njemačkoj, snažnoj i primjernoj demokraciji, dogodi ovakva blokada?
Kako razlikovati političare i političarke koji su spremni preuzeti odgovornost od onih koji hoće samo moć?

Kabaretisti i satiričari imaju zahvalnu temu. Pitaju čemu uopće vlada kad sve funkcionira i dalje kao i do sada? Točno, funkcionira, ali građani su htjeli da puno toga krene na bolje. I  tako se sada odvija drugi krug predpregovora o formiranju vlade. Dakle, još nisu odlučili ni hoće li pregovarati. U prvom krugu predpregovora pokušali su se dogovoriti o tomeda će pregovarati predstavnici triju političkih stranaka – CDU/CSU (crni), Savez 90/Zeleni (zeleni) i FDP – Liberali (žuto-plavi) s namjerom da osnuju takozvanu Jamajka koaliciju. Pokušali su, ali nisu uspjeli.

CDU/CSU, Kršćansko-demokratska unija Angele Merkel, koja ujedinjena sa CSU-om uvijek nastupa na saveznim izborima, dobila je 30 posto glasova na rujanskim izborima. Zeleni su dobili oko 11 posto, a Liberali oko 10 posto glasova. Dvadeset posto glasova dobio je SPD, Socijalno-demokratska stranka Njemačke, koja je odmah nakon izbora odustala od sudjelovanja u formiranju nove vlade, te se izjasnila za odlazak u opoziciju. SPD je sudjelovao u dotadašnjoj vladi, naime, zajedno sa CDU/CSU, čineci tako Veliku koaliciju (GroKo = Grosse Koalition). Socijaldemokrati su objasnili svoj odlazak u opoziciju velikim  nezadovoljstvom koje osjećaju u okviru Velike koalicije, te potrebom za unutarnjom obnovom stranke.

Prvi krug predpregovora završio je iznenadnim odustajanjem Liberala. Napustili su sjednicu s objašnjenjem da nisu uspjeli svoje zadane ciljeve navesti ni u protokolu, pa bi ih bilo nemoguće ostvariti u budućoj vladi. Tada je počelo nagovaranje SPD-ovaca, koji imaju obavezu prema 20 posto birača koji su im dali glas, neka uvide da bi ipak trebali ući u predpregovore i tražiti mogućnost da nastave Veliku koaliciju sa CDU/CSU, kako bi Njemačka konačno dobila novu vladu. Nakon dugog oklijevanja prihvatili su prijedlog i paralelno s predpregovorima sada obilaze skupove svojih birača širom Njemačke, kako bi i njih uvjerili da je dobro da socijaldemokrati i dalje sudjeluju u vladi. To uvjeravanje ozbiljan je posao, jer vodstvo SPD-a obvezalo se da će provesti anketu među članstvom i njemu prepustiti odluku kako dalje. Ostati u vladi ili otići u opoziciju? Uglavnom, porođajne  se muke stvaranja nove vlade nastavljaju i, kako stoje stvari, Njemačka će novu vladu imati najranije za Uskrs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here