Snježana Mlinarević

Nakon godina šutnje, prošla godina najavila je povratak uspavanog feminizma. No, malo tko se nadao da će već u prvim danima 2018. prva velika svjetska tema biti žene. Ni Trump, ni Putin, ni Sjeverna Koreja, ni bitcoin nisu odjeknuli prvih dana ove godine, nisu se čuli kao jedna žena koja je digla glas, iskoristila svoj utjecaj i mjesto gdje se nalazila da kaže – nismo se do sada usudile, ali vrijeme je sada da kažemo našu istinu. Vrijeme je sada!

TRAUME IZ UTROBE

Tako se legendarna Oprah Winfrey uključila i postala predvodnicom tek osnovanog ženskog pokreta It’s time up. Govor Oprah Winfrey na dodjeli Zlatnog globusa toliko je bio impresivan da su je američki novinari već kandidirali za predsjednicu Amerike, poziciju koju u dosadašnjoj povijesti nije osvojila ni jedna žena, k tome i crna. Crna žena u Americi može zarađivati milijarde, ali ne može predstavljati vrijednosti američkog društva. Na dodjeli Zlatnog globusa Oprah nije bila usamljen slučaj koji je iskočio iz konteksta. Na tom su se događaju dobro organizirale brojne poznate žene Amerike: Laura Dern, Amy Poehler, Susan Sarandon, Meryl Streep, Emma Stone, Emma Watson, Michelle Williams i Shailene Woodley i druge, oblačeći se u crno kao znak solidarnosti sa žrtvama seksualnog zlostavljama u filmskoj industriji i za sve zlostavljane žene.

Poznate žene iz svijeta filmske industrije protiv zlostavljanja

Na dodjeli velike filmske nagrade Zlatni Globus tako su muškarci, pa i laureati, bili potisnuti u drugi plan. Oni su šutjeli i slušali. Hrabriji među njima rekli su da je upravo sada vrijeme za to – šutjeti i slušati. Feminizam se dominantno vratio na javnu scenu, ovoga puta lansiran baš iz Hollywooda, a ne iz Južne Karoline ili neke druge američke provincije. Mnogi upravo zbog toga osporavaju iskrenost pokreta, sumnjivo im je što stiže iz bogatog i raskalašenog Hollywooda, koji sada, eto, pomodno iz hira, može pokrenuti i novi društveni trend – aktivizam bogatih i slavnih protiv sexizma, dobne, rasne i svake druge isključivosti.
No, i taj izvana blistavi Hollywood mora se izboriti s traumama koje postoje u njegovoj utrobi.

I mi, obične žene bilo smo zapanjene zlodjelima Harvey Weinsteina. Filmski mogul napadao je i spolno zlostavljao žene godinama. Zapošljavao je mrežu zastrašivača kako bi zadržao svoje tajne. Stvarao je crne liste onih koje su ga odbijale i obeshrabrivao redatelje da ih zapošljavaju i dodjeljuju im uloge. Svi su sada užasnuti terorom koji je vladao filmskom mekom, kao i pitanjima kako je to bilo moguće. A bilo je i te tako, i to je bila javna tajna. Iako je inicijativa Time’s Up nastala u Hollywoodu brzo se proširila i dalje. Meryl Streep je pozvala na kraj tišine i žene iz Bijele Kuće, apelirala je da govore o seksualnom zlostavljanju i rodnoj nejednakosti, osobito vezano za predsjednika. U Americi sada svatko tko drži do sebe reagira na pokret It’s time up. Pa i sama Ivanka Trump, pozivajući žene i muškarce da sada zajedno kažu- vrijeme je! No, tvrdoglava Meryl Streep hoće više nego što može dati Ivanka Trump, želi čuti nešto o tišini Melanie Trump, želi čuti od nje jer ona ima toliko toga što je vrijedno reći. Tko zna možda će i Melania Trump jednog dana reći svoju istinu.

Meryl Streep

AUTENTIČNOST STAVA

Ženski pokreti rađali su se u različitim vremenima i s različitim ženama čiji su životi i rad mijenjali svijet. Preko 60 godina prošlo je od Rose Parks do Oprah Winfrey. Čini se da je trebalo proći nekoliko stoljeća, a ne tek 60 godina od prizora kojeg smo svi gledali na filmu: mlada, crna djevojka sa šeširićem koja 1955. negdje u američkoj zabiti mora u autobusu sjesti u red za obojene. Rosa to odbija i sjeda na mjesto koje je rezervirano za bijelce… Sve dalje je povijest kraja rasne segregacije.

Oprah Winfrey već dugo ne može nitko prisiliti na ništa, ali mogao je tko hoće u njezinim mladim danima. Ona to oduvijek govori i zato je njezina istina i poziv ženama da se izbore za svoje mjesto koje im pripada po svemu iskren i autentičan. Ni aktivizam Meryl Streep nema ni traga nečega što bi netko i zlurad mogao proglasiti lažnim. Ni crnina Susan Sarandon na crvenom tepihu Zlatnog globusa kojom se solidarizirala sa zlostavljanim ženama nije lažna. Zrele, uspješne žene koje su i same prošle puno toga u životu definitivno pokreću četvrti val feminizma. Pokazuju kako i potiču mlade žene i djevojke koje još nemaju snagu da se bore za sebe. I to sada, jer vrijeme je!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here