Snježana Mlinarević

Kad smo, a sredinom siječnja 2018. bit će od toga godinu dana, osnivale Udrugu “Žene 50+” nismo znale kuda će nas to odvesti. Ali jasno smo znale zašto je osnivamo. Nismo htjele dopustiti da nam društveni prijezir prema godinama i starenju ubija ono što jesmo. Htjele smo da žene 50+ postanu svjesne da nijedna od nas ne mora plakati zato što godine odmiču, jer su odmicale generacijama prije nas, a i ovima će iza nas.

U VRTLOGU STRAHOVA

Svi će se naći u razdoblju kada nisu ni mladi ni sasvim stari, i u onom još zrelijem kad će biti stari, što znači da su proživjeli puni život. Razdoblje je to kada vas utezi koje vam nameću društvo, obitelj, radna sredina… vuku prema dnu, iako vi još možete dobro plivati. Ili je, pak, to vrijeme u kojemu ste uslijed svega izgubili snagu i vjeru u sebe, a samo malo vam treba da sve to vratite nazad. Sada, a i prije godinu dana kad su startali Udruga i ovaj naš zajednički portal One nastupaju, znale smo i znamo da se ne osjećamo tako samo mi, nego da je taj bazen prepun žena, prepunih strahova, odbacivanja, nadanja… Vrtlog iz kojeg je potrebno naći izlaz, neke to mogu same, druge uz poticaj ženske organizirane zajednice i društva. Žene koje defiliraju našim autorskim emisijama na Mreži TV, javnim tribinama u Muzeju za umjetnost i obrt, pišu ili komentiraju članke na portalu One nastupaju nemaju obline modela, ali su sjajne u svakom pogledu i privlače pozornost šire zajednice, muškaraca spremnih rušiti tabue, oglašivača, kozmetičkih kuća, pa i državnih institucija koji vide da bi im i to moglo ući u resor.

Paničan strah od starenja ruši samopouzdanje. ženi u zrelim godinama poručuje se da ne može biti lijepa i da je njezino prošlo na svakom planu. Nitko neće stradati ni izgubiti položaj ako diskriminira zrele žene, pa i čak ako im uništava egzistenciju ili uzima budućnost…

Nismo do kraja bile svjesne ni da smo uplivale na četvrti val modernog feminizma koji već nekoliko godina izbacuje na površinu ‘nove’ ženske probleme, iako je stari problem neravnopravnosti spolova postao bezvremenski, i na njemu će trebati raditi još više od jednog stoljeća, kako su izračunali stručnjaci za ljudska prava UN-a.

ŽENE ŽELE BITI ŠTO JESU

Moderna društva trebat će nešto manje, a u njima su žene osvijestile da hoće biti ono što jesu, mlade, lijepe i uspješne bez da ih u uspinjanju seksualno uznemirava onaj koji o tome trenutno odlučuje. Ili, pak,  stare ili starije, kada to jesu, bez skrivanja i povlačenja sa radne i društvene scene. Ova 2017. godina doista je ostavila traga u tom buntu prema sexizmu i ageizmu u svijetu pa i kod nas, a nadamo se da smo dale fini doprinos u otvaranju i osnaživanju žena u Hrvatskoj. A tek smo počele… Ženama je suđeno da malo po malo osvajaju svoj prostor u ovome svijetu. Oko 100 godina je prošlo od osvajanja prava na glas. Ženski pokreti kroz povijest riješili su i pitanje prava na glas, razvod, pravo vlasništva i nasljeđivanja, pravo na rad…

Svjetski poznata književnica Margaret Atwood u poznim je godinama postala inovatorica i poduzetnica

Modernije doba donijelo pravo ženi da izađe iz kuće, od djece i muža te zauzme svoje mjesto u svemu što rade i muškarci. Odmakle smo od uloga naših majki – domaćica. I sada kad su se i žene uljuljkale da su postigle puno, muškarci mislili da više nije ništa ostalo neriješeno, a feminizam se otopio, stiže i taj četvrti val kako ga teoretičari ženskih pokreta rangiraju koji šokira saznanjem – A, ne, ništa nije riješeno do kraja, tek smo u problemu.

RAZNOLIKOSTI VLADAJU SVIJETOM

Taj četvrti val nije žestok, nema ni jasne konture, teško ga je i prepoznati kao pokret, ali je vrlo pragmatičan. Jessica Valenti, poznata američka publicistkinja i autorica bestsellera “Sex Object”, kaže da je to možda novi online feminizam. I doista digitalno doba omogućilo je ženama stvaranje jakih virtualnih mreža, vidljivosti, reakcija… Na internetu vidimo svi da ima različitih žena, i mršavih i punijih, različite boje kože, godina, individualnosti i sposobnosti. Četvrti val oslanja se na ovaj vizualni prikaz raznolikosti, a uklapa se u opći intelektualni pokret koju propagira svako napredno društvo, kompanija ili individualac, a to je različitost svuda i u svemu jer nas sve zajedno obogaćuje.

Žene su oduvijek bile seksualno uznemiravane i zlostavljane, ali nikada kao u 2017. svijet nije bio zapljusnut priznanjima i ispovijestima žena o tome što im se događalo. Padale su zbog toga sjajne muške glumačke, poslovne, liječničke karijere. Poznate i slavne žene poput Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Hale Berry i desetaka drugih naprosto nisu to više željele držati u sebi niti su se sramile zbog toga.

Lijepo i mlado lice jest predivno, ali nije sve. Zato, drage naše žene, pokazujte svoju individualnost, sadržaj i zrelu ljepotu, a sve to imate.

Samo je čini se, ageizam gori od sexizma. Ako ništa drugo, strah se uvukao u kosti muškarcima koji koriste svoju moć i poziciju da seksualno uznemiravaju i zlostavljaju žene, pitajući se koja će progovoriti. Svi su užasnuti mogućnošću da završe kao oskarovac Kevin Spacey, doduše gay seksualni zlostavljač. Čak se i jedan Uber zaljuljao zbog raskalašenih muškaraca. Njegov čelnik Travis Kalanick, vizionar koji je pokrenuo revoluciju u prometu, morao je odstupiti jer nije mogao ili htio kontrolirati naglo naraslu moć i bogatstvo mladih muškaraca koji su htjeli sve, pa i žene oko sebe. Moglo bi se reći da je nakon njegovog pada počela javna kampanja protiv sexizma. Kao da je to značilo – ipak se može! I to se događa u velikom svijetu. Naše malo društvo daleko je od takvih pokušaja, jer žene to ne mogu sebi dopustiti, ako ne žele zaraditi javnu anatemu kao Mara Tomašević, žena župana, obiteljskog zlostavljača, Alojza Tomaševića.

Maye Musk, svestrana žena 50+

Kao da samo po sebi nije lako izlaziti iz biološki i društveno definirane mladosti, masovni razvoj beauty industrije zadnjih 20-tak godina sve je podredio mladosti i ljepoti, toliko da i prvi slabašan znak starenja stvara paniku kod žena. Paničan strah od starenja nosi gubitak samopouzdanja i pad svega ostaloga što taj gubitak razara. A tek žena u zrelim godinama, kojoj se poručuje da ne može biti lijepa, ne treba se ni truditi, njezino je prošlo na svakom planu. Nitko neće stradati niti izgubiti položaj ako diskriminira zrele žene, pa i ako im uništava egzistenciju ili uzima budućnost. I tu žene pokušavaju reći da je dosta. U prvi plan počele su iskakati žene starije od 50 godina sa sjajnim karijerama, koje ne razmišljaju o povlačenju nego o transferu na još bolje mjesto, druge su se usudile reklamirati kupaće kostime u 60-tim… Beauty industrija nepogrešivo anticipira i taj novi trend, dobnu raznolikost ili bunt žena koje jasno kažu da nije sve gotovo, da i dalje igraju. Pa se unazad nekoliko godina sve uzvrtjelo oko toga što treba zreloj, modernoj ženi. A onda u 2017. kozmetički brand CoverGirl za svoju ambasadoricu ili zaštitno lice bira ženu od 69 godina. Maye Musk je žena neugasle ljepote i puna sadržaja, nutricionistkinja i žena s dvije diplome, a uspjela je, eto, donijeti na svijet i poslovnog vizionara kakav je njezin sin Elon Mask. Upravo je to lice s naslovnice, hvale se u CoverGirl kozmetici, ice koje ima identitet i ponosno ga dijelu sa svijetom. Maye je potvrda moći i važnosti raznolikosti i uključenosti u svijet ljepote.

Četvrti val feminizma polako hvata i kod nas uporište, barem se mi susrećemo se s velikim prihvaćanjem. Mreža TV bez sekunde premišljanja pristaje na naš prijedlog da zajedno radimo emisiju One nastupaju, u kojoj gostuju žene starije od 50 godina. Muzej za umjetnost i obrt ustupa prostor za tribine. Kozmetika Vichy s nama promovira javnu edukaciju njege lica… Tu su i mnogi drugi koji nam se priključuju. Lijepo i mlado lice jest predivno, ali nije sve. Zato, drage naše žene, pokazujte svoju individualnost, sadržaj i zrelu ljepotu, a sve to imate.

3 Komentari

 1. Bravo za Udrugu “Žene 50+”!!!
  Potpisujem sve pročitano…, i pridružujem se koloni suputnica. Nastupajmo, borimo se za svoje mjesto pod sumcem i za polovicu njegove svjetlost; imamo sva sredstva, oruđa i oružja za tu borbu: svoju zrelost, iskustvo, samopouzdanje, imformiranost, umreženost…
  Držimo se mota: Jedna sama ne može ništa, zajedno možemo sve!
  S radošću i respektom,
  Zdenka Mlinar

 2. Bravo za Udrugu “Žene 50+”!
  Pridružujem se borbi za mjesto pod suncem pod motom:Jedna sama ne može ništa,zajedno možemo sve!

 3. BRAVO i HVALA inicijatoricama !!!!!
  Meni je vazno skrenuti paznju na Moment izmedju “Jedna sama ne moze nista” i ” Zajedno mozemo sve”, na Moment odluke pojedine zene da se pridruzi onim zenama, koje zajedno mijenjaju drustvo i poboljsavaju uslove za zivot i rad zena.
  Kako je doslo do momenta te odluke?
  Moze li je donijeti zena koja nije prethodno SAMU SEBE osvijestila, dovela SE u stanje da shvati potrebu za udruzivanjem s drugim zenama?
  Nije li to postigla kod same sebe SAMA? Sama, uz poticaje i pomoc izvana (svejedno koje vrste). Sve bi to ostalo bez rezultata ako se ta doticna pojedina zena ne pokrene, ako ne promijeni najprije SAMA SEBE. Samu sebe svaka moze mijenjati, moze, ako stvarno hoce. Tako je krenulo , tim putem dolazimo do momenta shvacanja potrebe za udruzivanjem, kako bi postigle promjene na velikom planu, nacionalnom i internacionalnom.
  Imajmo u vidu: Svaka je NAJPRIJE SAMA odradila najveci dio posla da bi dosla do spoznaje o potrebi udruzivanja i sve mi imamo doooooobar razlog da se svaka sama potapsa po ramenu (tko bi Inace?). To imamo iza sebe, to smo Odlicno uradile, pa idemo dalje!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here