Osim što je generalna direktorica Tehnomonta, Gordana Deranja je prva žena na čelu Hrvatske udruge poslodavaca kojom predsjeda već tri godine, a članovi su joj uglavnom muški kolege. Na Liderovoj ljestvici 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa nalazi se već treću godinu zaredom upravo radi te funkcije. Na skupovima, na kojima u prvim redovima sjede članovi Vlade, uvijek je jasna i britka, s konkretnim stavovima i prijedlozima i nerijetko dobiva glasnu podršku publike. Zovu je još i ‘dama čvrste ruke’. Tekst iz Lidera prenosimo u cijelosti, a možete pročitati na ovom LINKU.

Prva žena na čelu Hrvatske udruge poslodavaca nalazi se među 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa po izoru Lidera

* Kako opisali današnju poziciju žena u biznisu? Jesu li se u posljednjih pet godina stvari maknule s mrtve točke?

U Hrvatskoj imamo blagi porast žena koje same pokreću vlastiti biznis, međutim stagniramo u broju predsjednica uprava u velikim i većim tvrtkama.

* Primjećujete li neke razlike u mlađoj populaciji žena koje grade svoje karijere? Jesu li ambicioznije, upornije, vjeruju li više u sebe?

Smatram da razlika u godinama nije toliko bitna. Sve ovisi o ženinom individualnom pristupu, njezinom karakteru i o tome ima li oko sebe uopće uvjete da se posveti poslu i u njemu bude uspješna.

* Jesu li se izazovi za žene u biznisu promijenili?

Mlađe generacije žena danas se bore s logistikom za skrb svoje djece, a starije generacije menadžerica za skrb starijih članova obitelji. To je tako bilo oduvijek i nije se promijenilo i to možete čuti na svakom ‘ženskom’ skupu. Bez obzira na različite životne okolnosti pojedinca ipak dobar dio brige o djeci pada na ženina pleća i smatram da bi uvjeti za ženu trebali biti socijalno osjetljiviji kad je u pitanju skrb o starijima i nemoćnijima članovima obitelji.

* Koji je bio vaš osobno najveći izazov u karijeri?

Moj najveći životni izazov vezan je za sami početak moje karijere, kad sam 1998. godine preuzela tvrtku Tehnomont, sa 140 milijuna kuna duga i blokiranim računima. U svega dvije godine sa svojim timom sam uspjela od gubitaša stvoriti tvrtku s pozitivnim poslovanjem i u tom trendu nastojimo ostati i danas. Metalna industrija nisko je profitabilna, konkurencija je izuzetno velika i kontinuirano treba paziti na to što se događa u okruženju. Paralelno se treba razvijati i ulagati u nove tehnologije i programe, međutim i biti oprezan da se previše ‘ne zaigraš’. Uvijek treba biti svjestan svojih mogućnosti i ograničenja. U svakom slučaju, postati generalna direktorica tvrtke s blokiranim računima je lijepi izazov i ne ponovio se.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here