Tamara Rogić

Generalna vremenska linija procesa stvaranja europske prijestolnice kulture kaže:
Ri:Map [2016-2017]…………….Ri:Learn [2017-2019]…………………..Ri:Build [2019-2020]

Dragi moji zaljubljenici u rebuse i slične mentalne igrice, uočavate li vi gdje se mi na kraju 2017.godine nalazimo s projektom Rijeka EPK2020? Tako je, na kraju faze mapiranja tj. skupljanja informacija i na početku faze učenja. Jedva čekam da svi vidimo  pravac u kojem učenje ide.

UČENJE I PRESLAGIVANJE

Naravno da je gotovo nemoguće sve ove tri faze totalno odvojiti jednu od druge. Jer tko god je ikada pokušao nešto novo učiniti susreo se s fenomenom da uvijek ima još toga, još tih informacija koje treba skupiti, naučiti i onda utkati u finalni produkt. Sigurna sam da svi imamo pokoji projekt u glavi i srcu, koji jednostavno nikada nije gotov jer svako toliko naletimo na neku novu informaciju koja se super uklapa u glavnu ideju. I čini nam se da je to ona zadnja kap koja će sve skupiti u jedno i napokon ćemo biti gotovi. A onda čim tu novu informaciju uključimo, dogode se neminovno preslagivanja postojećeg i tako ponekad ideja zauvijek ostaje u procesu stvaranja i nikada ne ugleda svjetlo materijalnog svijeta. Neke ideje ostaju zauvijek u carstvu ideja svoga stvaratelja.

Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. projekt je poticanja kulture. A kako je kultura super sveobuhvatan pojam, opasnost da projekti ostanu u fazi prikupljanja informacija i njihova prežvakavanja u svrhu učenja je ogromna..

Meni osobno, a pretpostavljam i većini nas, to se događa kad nemam rokova. Onda neku ideju razrađujem, dograđujem, o njoj pričam… I tako u beskonačnost. No, ideja ostaje u svijetu mojih ideja. Rok mi pomaže da se ideja spusti u materijalni svijet. Jedna široko uvriježena slika o kreativnim profesijama – a pod time mislim na umjetnike i kreativne stvaratelje svih vrsta – jest upravo ta da se sto godina čeka da se nešto izrodi. Jer proces stvaranja nikada nije završen. Nama su na fakultetu arhitekture govorili da je projekt gotov samo zato što se na neki određeni rok treba predati. Ili kasnije u ”stvarnom” svijetu, završen je onda kada ti investitor kaže da želi početi graditi. Rijeka EPK je projekt poticanja kulture. A kako je kultura super sveobuhvatan pojam, opasnost da projekti ostaju u fazi prikupljanja informacija i njihovog prežvakavanja u svrhu učenja je ogromna. Zato mi je ova vremenska linija ma koliko generalna bila ipak jako draga; pokazuje da ipak tamo netko želi ideje pretočiti u stvarnost.

Budimo na mi s projektom EPK

Kroz naše blogove u ovih pola godine Željka i ja, “Izbliza i Izdaleka”, izmapirale smo jednu meni iznenađujuću činjenicu: Riječani malo znaju o projektu EPK i još manje u njega vjeruju kao u nešto što se radi za dobrobit svih nas u Rijeci. Pobrinule smo se da i EPK-ovci također budu svjesni te šokantne činjenice. Zato ću s velikim zanimanjem pratiti fazu učenja u koju projekt EPK ulazi s prvim danom nove 2018. Jer, kako vidimo iz vremenske linije, na kraju 2018. godine počinje i službeno faza izgradnje, faza materijaliziranja naučenog.

FONETSKA IGRA

I za kraj još nešto o vremenskoj liniji. O jezičnoj igri utkanoj u nju. RI:map, RI: learn, RI:build. RI naravno stoji za Rijeka, ali iza toga idu engleske riječi map tj. smještanje, learn tj. učenje, build tj. izgradnja, ili hrvatska verzija RI:smještanje, RI: učenje, RI: izgradnja. Ali, kada pročitamo izvorne kovanice kao jednu englesku riječ dobijemo ovo u prijevodu: ponovno smještanje, ponovno učenje, ponovna izgradnja. Meni ova fonetska igra pokazuje da organizatori Rijeka EPK 2020 kažu svima nama: dragi Riječani jednom smo sve to već znali i izveli. Ajmo sad to još jednom napraviti!

Ajmo Riječani, jednom za probu, spustimo štit sumnje u to da može biti bolje i krenimo na mi u 2018. s ekipom EPK 2020!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here