Sonja Kožul

Prosinac je, nošen krilima konzumerizma, postao najveseliji i najbezbrižniji mjesec u godini. To je mjesec u kojem se bezbrižno otpuštaju kočnice i ispunjavaju sve materijalne želje. Kako i ne bi kad je ove godine još i uranio te počeo u drugoj polovici studenog, kad su se shopping centri počeli kititi šarenim božićnim ukrasima i oglašavati primamljive popuste: -30%, -50%, kupi 1+1 gratis… Zašto malo ne požuriti shopping groznicu i ostvariti bolje prodajne rezultate?

Iz SAD-a smo uvezli Black Friday, rasprodaje koje započinju zadnji petak u studenom, ali kod nas započinju još malo ranije, a traju znatno duže, još cijeli prosinac i početak siječnja. Opušteni štimung i atmosferu slavlja upotpunjuju adventske kućice i bezbrojnim lampicama okićeno drveće u parkovima te vizure zgrada u centru dok sa svih strana sviraju božićne pjesme. I turisti koji blaženo tumaraju naokolo i izjavljuju da je to najbolji i najljepši Advent na cijelom svijetu, a mi se zato nadimamo od ponosa.

prosinac je odlično vrijeme za svođenje računa. Gdje smo bili i što smo napravili tijekom protekle godine. Kakve smo dobre stvari pokrenuli i što je iz njih proizašlo. Raduje li nas njihov nastavak?

Prosinac je također mjesec u kojem sindikalisti traže isplate božićnica i izračunavaju koliko će koštati blagdanska „košarica“ te analiziraju što će se u njoj naći. Purica i kolači za svakoga! To je mjesec u kojem kitimo bor, koji je u stvari jela, a pod koji ćemo staviti šarene darove i tako razveseliti djecu i ostale ukućane. Oni malo rafiniraniji i dubljeg džepa nagradit će se kakvim opuštanjem u wellness centru ili posjetom nekoj od europskih metropola. To je mjesec u kojem se pripremamo proslaviti „najluđu noć“, riješiti se Stare i dočekati Novu godinu u dobrom društvu i veselju. Otrijeznit ćemo se kasnije.

Sad je pravo vrijeme za donošenje novih odluka

Osim toga, smatram da je prosinac odlično vrijeme za svođenje računa. Gdje smo bili i što smo napravili tijekom protekle godine. Kakve dobre stvari smo pokrenuli i što je iz njih proizašlo. Raduje li nas njihov nastavak? Ili je to nešto što je poslužilo svrsi u određenom trenutku pa je vrijeme da se okrenemo novim izazovima?

Jesmo li se upleli u beznadne situacije s krivim ljudima, s kojima ne možemo naći zajednički jezik? Onima koji nam naporno oduzimaju i vrijeme i energiju. Ako je tako, presijecite taj čvor bez žaljenja i idite dalje bez osvrtanja.

Osvijestite što vas sputava u ostvarenju želja

Sad je vrijeme donošenja novogodišnjih odluka. Priznajte sebi što je to što želite i razmislite što vas sputava u ostvarenju te želje. U 2018.-toj promijenite svoj život i budite nova, samosvjesna žena, koja hrabro korača prema svome cilju. U to ime promijenite i sebe. Za početak, može i novom frizurom! Sretno!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here