Zagreb postaje prvi hrvatski grad s titulom “Demenciji prijateljska zajednica”. Grad Zagreb i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) predstavili su proteklog tjedna na 3. Edukativnoj konferenciji za Alzheimerovu bolest EdukAL 2017. sporazum kojim će Zagreb ući u program koji je pokrenulo britansko društvo za Alzheimerovu bolest “Alzheimer’s Society”. HUAB se toj međunarodnoj inicijativi pridružio 2016. godine i jedina je udruga u Hrvatskoj koja gradovima i naseljima može dodjeljivati titulu „Demenciji prijateljska zajednica“.

I s ovoga kongresa poslana je poruka o potrebi da se zalaganjem lokalnih sredina unapređuje život osoba s demencijom

Akcijski plan Grada Zagreba za unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom razvijen je u skladu sa smjernicama projekta “Zagreb – zdravi grad”, pa je logičan nastavak prethodnih akcija HUAB-a, koje je podržao Gradski ured za zdravstvo, kao što su usmjeravanje pažnje na 10 ranih znakova – kako pravovremeno prepoznati AB, edukacija obitelji i njegovatelja u Savjetovalištu, grupe za samopomoć i SOS telefon, obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, Memory Walk, prihvaćanje smjernica Globalne povelje od prije dvije godine te potpisivanje sporazuma zahvaljujući kojem će se Zagreb pridružiti europskim metropolama koje su već započele svoju transformaciju u „Demenciji prijateljske zajednice“.

Grad Zagreb ima oko 17.000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti, o kojima se brine najmanje 43.000 članova njihovih obitelji. Podrška institucija i udruga, vrlo je važna za sve…

Glavna tri cilja akcijskog plana su rano prepoznavanje i dijagnoza demencije kroz edukaciju stručnog osoblja i obitelji te uvođenje mini kognitivnog testa u ordinacije opće medicine, zatim unaprjeđenje institucionalne skrbi o osobama s demencijom kroz preporuke za uređenje odjela za osobe s demencijom i edukaciju osoblja u domovima zdravlja te unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom u zajednici i njihovim domovima putem informativnih materijala, organizacijom javno-zdravstvenih akcija za destigmatizaciju bolesti, pokretanje savjetovališta i formiranje palijativnog tima u poodmakloj fazi bolesti. U Gradu Zagrebu brinemo o svim svojim građanima i ne smijemo nikoga zaboraviti, stoga nam je ovaj sporazum iznimno važan i ponosni smo što ćemo prvi u RH postati Demenciji prijateljska zajednica”, istaknula je dr. Ivana Portolan Pajić,  zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo u izlaganju akcijskog plana na 3. EdukAL-u.

Demencija ubija osobnost, i to je teško kako za bolesnika, tako i za njegovu obitelj

Grad Zagreb broji oko 17 000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti o kojima se brine najmanje 43.000 članova njihovih obitelji. Podrška institucija, kao i udruga, vrlo je važna za sve koji se susreću s bolestima demencije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here