Dubravka Lisak, naša irska blogerica

Kako se približavaju blagdani, tako nas obuzimaju  veselje i slatko iščekivanje. Veseli nas pomisao na slavlje s najbližima, slušanje dobre, stare božićne glazbe i tona kolača na blagdanskom stolu. Pa ipak, neki od nas ne iščekuju s tolikom radosti božićne dane… Nemaju se čemu veseliti, osim stresu ili depresiji. Blagdani za takve ljude imaju svojstvo okidača i teško se tome othrvati. Čak i oni koji nisu depresivni ponekad se prije i za vrijeme blagdana bore sa stresom i napetošću. Za blagdane često na vidjelo izlaze stare obiteljske tenzije ili neriješeni konflikti.

Posjećujemo prijatelje, ali i one koji nam nisu tako dragi. Troškovi se rapidno povećavaju i uzrokuju dodatan stres, posebno u Hrvatskoj u kojoj se i od mjeseca do mjeseca teško živi. Oni među nama koji su i inače perfekcionisti očekuju da blagdani proteknu savršeno, makar u životu nikada nisu to doživjeli. Oni koji su sami, osjećaju pritisak veći nego u ostalom dijelu godine. Želja za nekime tko će nam biti životni suputnik najveća je u to vrijeme, i može uzrokovati veliku samoću i depresiju. Najgore je, mislim, onima koji su izgubili bližnjeg zbog smrti ili nekog drugog razloga. nastaviti život bez njegove prisutnosti čini im se kao nepremostiv izazov.

Blagdansko vrijeme donosi radost, ali i stres…

Možda je ipak vrijeme da malo promotrimo kakve su naše želje i namjere tijekom blagdana, te kako da minimaliziramo stres i napetost koja se s njima povezuje. Možda bi bilo bolje da zanemarimo one materijalne stvari i počnemo se baviti duhovnom stranom blagdana. Naravno, znam da je teško u konzumerističkom društvu zanemariti poklone, božićne ukrase i puricu na stolu. Pa ipak, da bi nam blagdani protekli koliko-toliko mirno, postoji nekoliko stvari na koje možemo više obratiti pažnju, a ustvari nas ne koštaju ništa, doli malo zdravog razuma i truda.

Oni među nama koji su i inače perfekcionisti očekuju da blagdani proteknu savršeno, makar u životu nikada nisu to doživjeli. Oni koji su sami, osjećaju pritisak veći nego u ostalom dijelu godine. NAJTEŽE JE ONIMA KOJI SU IZGUBILI NEKOGA BLISKOG…

UZMITE VRIJEME ZA SEBE

Moramo li baš odgovoriti na svaki poziv ili na svaku želju drugih osoba? Često osjećamo pritisak da u tih nekoliko dana posjetimo što više poznanika, kumova, prijatelja, ali sve to se na kraju pretvori u beskonačnu vožnju i jurcanje po tuđim kućama, a bez pravog kvalitetno provedenog vremena. Oni koji žive daleko u sve to moraju ubrojiti i stres zbog dalekog putovanja. Ako imate način na koji se inače rješavate stresa, bila to joga, slikanje ili izrada goblena, nemojte to zanemariti ni preko blagdana. Koliko god bilo važno provesti ih u društvu najmilijih ili prijatelja, nađite vremena da se posvetite i samima sebi. Ukoliko ne budete nervozni ili napeti, i vaši bližnji i prijatelji će provesti ljepše vrijeme s vama.


BUDITE ZAHVALNI ZA TO ŠTO IMATE

Ovo je naročito teško jer naravno da nitko od nas nema mnogo. Svi mi želimo krasan novi kaput za polnoćku ili onaj bolji adventski vjenčić, predivnog anđela iz izloga i finije kolače. Često to u nama stvara osjećaj jada i nemoći, te pritisak siromaštva ili nedostatnih financijskih sredstava za nešto što želimo. Na stranu novac, vrlo često želimo imati i kontrolu nad time što će se dogoditi i kako ćemo se provesti i kako će sve na kraju ispasti. Umjesto toga, možemo pokušati prihvatiti stvari onakve kakve jesu. Zacijelo nisu tako crne kao što mislimo. Napravimo korak dalje. Osjetimo zahvalnost za sve što imamo. Sjetimo se da imamo posao i plaću, naspram onih koji nisu te sreće. Sjetimo se da ponekad uživamo u samoći, naspram onih koji su u lošem braku. Umjesto da očajavamo nad samim sobom, pokušajmo se sjetiti koliko toga ustvari imamo i koliko smo sretni.

NIŠTA NE MORA BITI SAVRŠENO

O da, u svima nama stanuje onaj crv koji nam govori da stvari mogu uvijek biti bolje i da mi možemo još više. Ali, ovo je najbolje doba da ostanemo realistični i shvatimo što možemo ili ne možemo postići u ovo doba godine. Pokloni ne moraju biti savršeni, purica ne mora biti savršena, i svaka kuglica na boru ne mora biti savršeno raspoređena – možemo jednostavno uživati sa svojom obitelji i prijateljima i biti sretni zbog toga. Ali pogodite što – ni naša obitelj ni prijatelji ne moraju biti savršeni. Prigrlite taj kaos! Utišajte glas koji vam govori da sve mora biti savršeno, jer čak i u tim danima postojat će pokoja svađa, nesuglasica ili stres. Možda će nestati struje ili će pećnica otkazati poslušnost… Prihvatite sve što će se eventualno dogoditi, jer ionako se događa svakoga dana, pa zašto bi blagdani bili iznimka…

BUDITE LJUBAZNI

Znate li onog strica koji je teški desničar i uvijek dijeli svoje političke stavove ili tetu koja stalno priča o tome kakva su nekad bila vremena i kako sad ništa ne valja? Da ne pričamo o susjedi koja uvijek ispeče tonu savršenih kolača i davi vas receptima koje morate isprobati, a vi kupujete kolače jer niste vješta kuharica? O da… Nije teško zamisliti koliko nas tih dana ljudi mogu naživcirati. Od djece koja ne žele pospremiti sobu i preglasno gledaju crtiće, pa do muža koji s pivom sjedi na trosjedu dok vi trčite oko savršenog blagdanskog stola… Umjesto da vrištite svima kako su nesposobni i živcirate se, pokušajte biti jednostavno – ljubazni. Zašto? Zato jer svaka osoba u blagdanske dane unosi svoje frustracije i nervoze. Možda, ukoliko se prisilite biti ljubazni prema njima, oni sami neće osjećati svoj stres. Možda ih vaše dobro raspoloženje ponese i pomogne im da svladaju svoje loše raspoloženje. Otiđite korak dalje i počnite biti ljubazni i prema sebi samima.

AKO TREBA RECITE – NE!

Nemojte se sramiti reći – ne, pa čak i u te dane. Ukoliko vam posjet poznanicima stvara ogroman stres jer ne želite Božić provesti s njima, ili ne želite posjetiti djeda koji samo kritizira i pokvari vam dan, recite – ne. Blagdani bi trebali biti vrijeme slavlja i lijepog raspoloženja, ali ako vam se negdje ne ide ili nekoga ne volite, nema mjesta sramu ukoliko odbijete. Postavite granice i jednostavno vidite samo sa sobom možete li nešto ispuniti ili ne. Ne dajte se uvući u ispunjavanje tuđih očekivanja ukoliko se kose s interesima vas ili vaših najbližih. Također, ukoliko nemate novaca za neke poklone ili posjete, jednostavno se ogradite i pokušajte bez srama provesti Božić na način koji ne uključuje skupe poklone ili putovanja.

Postoji blagdanski scenarij koji svi slijedimo, zaboravljajući ponekad činiti jednostavno ono što želimo

Poanta je u tome da postoji blagdanski scenarij koji svi slijedimo i koji nam u konačnici uzrokuje ogroman stres. Zašto ne bismo proveli blagdane pod svojim uvjetima i svojem vlastitom scenariju? Radite ono što mislite da će vas zadovoljiti i ne gledajte druge. Ako to znači da ćete na opće zgražanje rodbine otputovati na par dana, uradite to. Ako vam je purica preskupa, ispecite pile i uživajte u njemu. Ako ne znate ispeći kolač, kupite kekse. Ako vas obuzima užas da vam dođe omražena snaha na ručak, slavite Božić odvojeno. Unuci će vam prevrnuti cijelu kuću? Recite sinu da počisti za njima ili uopće ne dolazi.

Radite ono što mislite da će vas zadovoljiti i ne gledajte druge. Ako to znači da ćete na zgražanje rodbine otputovati na par dana, uradite to. Ako vam je purica preskupa, ispecite pile. Ako ne znate ispeći kolač, kupite kekse… važno je da uživate…

Ali, prije svega, bez obzira što se moderan život svodi na jurnjavu za estetikom i novcem, sjetite se da je bit blagdana duhovne prirode. Sjetite se da je i ovih blagdana najbitnija poruka ljubavi. Umjesto novih kuglica, pomozite susjedu koji nema nikoga i kupite mu maleni bor i nešto za pojesti. Umjesto skupih igračaka pod borom, pokušajte djeci reći da ih volite i otpjevajte s njima kakvu lijepu Božićnu pjesmu. A i tog muža, kakav bio da bio, umjesto da ga gledate kako sjedi s pivom u ruci dok vi trčite po kući, pustite nakratko pod, uzmite čašu vina i sjednite pored njega. I recite mu da ga volite. Jer zaslužili ste imati lijepe blagdane…

Jer kao što je psihologinja Jennifer Wolkin rekla: “Pronalazeći vremena da shvatimo ono što je uistinu bitno, bila to tradicija ili religija, ili makar samo snaga ljubavi, pomažemo samo sebi pronaći perspektivu u godini koja se bliži kraju”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here