Silva Celebrini, novinarka

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjiga u Puli,  jedna je od onih samosvjesnih, uspješnih, vedrih i mladolikih žena koje svoje godine nose s lakoćom i o njima pričaju bez opterećenja. Ne osjećam krizu godina, kaže. Naprotiv, poentira, osjećam se sasvim slobodno.

NE MORAMO BITI SAVRŠENE

Moj otac Boško Obradović rekao mi je kada sam imala petnaest godina: “Ne trudi se nikome svidjeti, dovoljno je što postojiš, predivna si takva kakva jesi”. Tek danas razumijem te njegove riječi. Tada nisam razumjela što mi poručuje i naravno da sam se trudila svidjeti svima, a sada u ovim godina osjećam slobodu o kojoj mi je govorio. Žene misle da moraju biti savršene, izvrsne žene, ljubavnice, majke da moraju biti lijepe i pametne, uvijek mladolike i savršene na poslu i u stvaranju karijere. U ovim godinama osjećam konačno opuštenost, toplinu svijeta i jednostavnost. I kada su teška vremena ja u njima vidim jednostavnost života i odluke da radim ono što mi se sviđa. Naravno da postoje okolnosti i situacije koje me i danas tjeraju u očaj, ali kroz sve to prolazim daleko jednostavnije i lakše – govori Magdalena.

S Magdalenom razgovaram u opuštenoj atmosferi novog prostora koji je dodijeljen udruzi Sa(n)jam knjige, a koji je nazvala Azil Giardini 2 prema adresi na kojoj se nalazi.

Moj otac Boško Obradović rekao mi je kada sam imala 15 godina: “Ne trudi se nikome svidjeti, dovoljno je što postojiš, predivna si takva kakva jesi”. Tek sad razumijem te riječi. Tada ih nisam razumjela i naravno da sam se trudila svidjeti svima. u ovim godina osjećam slobodu o kojoj mi je govorio…

– Ovo neće biti uredski prostor. Za koju godinu želim svoje mjesto direktorice prepustiti nekom iz mog tima, mislim da su šezdesete pravo vrijeme da postanem savjetnica sajma. A ovaj Azil biti će utočište za nakladnike, pisce i čitatelje. Tu želim završiti svoju priču s knjigama, uz čitatelje, uz edukaciju i razgovore o knjizi kao kada sam počela u knjižari koju smo pokrenuli 90-tih godina. Nedostaje mi ta knjižara i danas – kaže Magdalena. Castropola, tako se zvala knjižara, bila je u to vrijeme druga privatna knjižara u Hrvatskoj, opstala je više od 20 godina i u vrijeme rata bila mjesto okupljanja intelektualaca i razgovora o knjizi. Ugašena je prije pet godina.

Prostor Udruge “Sa(n)jam knjigu”, nazvan Azil, bit će okupljalište pisca, nakladnika i čitatelja

– Oduvijek sam voljela čitati. I kada sam bila dijete, da znala sam se igrati kao druga djeca, ali najradije sam “rovarila” po Boškovoj biblioteci. Moji roditelji bili su mladi i opušteni kada su me dobili i nimalo ambiciozni u roditeljstvu. Pustili su da sama određujem što želim raditi i čime se baviti. Tako, na primjer, nisu ni znali koliko dobro pjevam kada sam u 24. godini odlučila postati pjevačica. Ali bili su mi podrška – prisjeća se Magdalena Vodopija.

OD KNJIŽARE DO SAJMA KNJIGA

Tako je bilo i s knjižarom. Magdalena priča kako je bilo izazovno odrastati u rokerskoj obitelji, u sjeni oca koji je bio kako kaže multimedijalan – sve odjednom, i pisac i pjesnik i roker i osnivač sastava Atomsko sklonište i najomiljeniji Djed Mraz u Puli i stalni inicijator raznih projekata. Zato je tražila svoj put, ali na kraju shvatila je da njegovo iskustvo želi iskoristiti da ostvari svoj san, a to je bila vlastita – knjižara. A iz knjižare put je logično vodio k sajmu knjiga i danas postoji Sa(n)jam knjige u Puli, koji je rastao i bujao te napunio 23 godine.

– Kada je Boško umro, a bilo je to prije 20 godina, nastavila sam započeti projekt i evo me tu gdje jesam – kaže Magdalena.

Magdalena Vodopija sebe je pronašla u svijetu knjige

Magdalena o svojoj intimi nerado govori, ali zato je Intimu odredila kao središnju temu ovogodišnjeg sajma knjiga, najpoznatije manifestacije vezane uz knjige nakon Interlibera ili čak usporedno s njim, jer Sa(n)ja knjige u Puli nije samo sajam već i festival knjige i pisaca. Već 23 godine Sa(n)jam knjiga dovodi svjetske pisce i naslove. Taj festival knjiga i autora kako ga vole zvati održava se od 1. do 10. prosinca Regionalni partneri sajma su Hercegovina i Francuska. Ti programi, kaže Magdalena Vodopija, teku paralelno jer ih povezuje središnja tema sajma, a to je intima.

INTIMNE PRIČE PISACA

– Stvorili smo hibrid sajma i festivala knjige – kaže Magdalena. Prostor u Domu hrvatskih branitelja idealan je jer izgleda kao velika starinska knjižara sa salonima u kojima se vode razgovori s piscima. A mnogi su mi strani i domaći pisci rekli da se nigdje nisu osjećali tako blizu svojim čitateljima kao kod nas. Tema intime, koju je izabrala za ovogodišnji sajam, koji se kao i uvijek održava u prosincu, odabrana je da bi se odmaknuli od nekih aktivističkih tema. Pokazalo se, međutim, da je i ovdje riječ o aktualnoj temi trenutka jer se posvuda preispituju muško-ženski odnosi i pitanje gdje završava intima, a počinje agresija i zlostavljanje.

Predstavit ćemo intimne priče pisaca, njihove dnevnike, sjećanja na djetinjstvo i preispitati koliko smo svoju intimnu podastrli javnosti, a sada bi to rado povukli.
Dodir dvaju bića nešto je najljepše ako je skladno i obostrano. Ja sam od onih koji se osjećaju nepotpuno ako nemaju uz sebe srodnu dušu i suodnos s partnerom. To je moj ideal i u tome imam nekad više, nekad manje sreće. A, trenutno imam tu sreću – reći će Magdalena kroz smijeh. Magdalena je rastavljena, a iz braka s bivšim suprugom ima kćerku staru 24 godine na koju je jako ponosna.

VLADARICE PULSKE KULTURNE SCENE

Njezina Udruga “Sa(n)jam knjigu” utemeljila je nagradu Libar za vajk, s ciljem poticanja iznimnih nakladničkih projekata. Riječ je o knjigama koje nisu isključivo komercijalne a u konkurenciji za nagradu su 43 naslova. Za nagradu mogu glasati posjetitelji i kupci knjiga na sajmu. I ove godine nagrađen će biti i najčitatelj sajma, a nagrada se zove po poznatom pulskom liječniku i ljubitelju knjige dr. Ivi Borovečkom. Na sajmu će sudjelovati 250 izdavača, najviše do sada. U deset dana sajma, kroz više od 70 najavljenih događanja,  sudjelovati će 200-tinjak književnika, nakladnika, književnih kritičara, glumaca, glazbenika, slikara…

Sajam knjiga u Puli uvijek okupi brojne posjetitelje

Pula ovih dana podsjeća na staru frajlu, depresivnu i praznu koja vas dočekuje tobože veselim kružnim tokom što svijetli u svim bojama i podsjeća vas na ringišpil oko kojega se poželite vrtjeti dok ne shvatite da je to samo neobičan put u centar grada. Tko li je zamislio takvo nešto teško je reći, ali možda se i to uklapa u kontraste ovoga grada za kojeg ponekad pomislite da je tu vrijeme stalo i da sve što se radi stvara nove ekstreme između onog vječnog, starog, nezamjenjivog potencijala i bogatstva i nečega modernog, što treba doprinijeti boljitku života građana, a zapravo ne doprinosi. I ta naša stara, oronula, Pula ovih se dana pokušava uljepšati u blagdanskom duhu, pokazati da je još mlada i prpošna iako su tisuće godina za njom, i da ne posustaje kada su u pitanju kulturni događaji, ono što je njezina glavna odrednica. I nije neobično što su za kulturu u gradu oduvijek bile zadužene žene koje su često radile prava čuda i pretvarale grad u centar svjetskih kulturnih događanja. Baš to se dogodilo sa sajmom knjiga u Puli…

Dvorane u kojima se održavaju promocije knjiga uvijek su dupkom pune

Inače, zanimljivost Pule je da su vrlo često njezinom kulturom vladale žene. Još u 70-tim godinama prošlog stoljeća žene su vladale pulskim kulturnim institucijama. Sjetimo se Vesne Girardi Jurkić na čelu Arheološkog muzeja, pa Jelene Lužine na čelu Istarskog narodnog kazališta i Gojke Ostojić Cvajner koja je s 36 godina vodila Festival jugoslavenskog igranog filma u Puli. U tom periodu bila je to prava revolucija kaže Magdalena Vodopija, i dodaje da je ona imala sreću što je rasla u takvom okruženju. Jer, te su žene, kaže, bile avangarda i utrle put pa je ženama koje su u pulskoj kulturi sada – lakše. Žene još uvijek vladaju kulturnim životom Pule. Spomenimo nekoliko: Gordana Jeromela Kaić na čelu je Istarskog narodnog kazališta, Gordana Restović ravnateljica je Pula film festivala, Gorka Ostojić Cvajner vodi kultnu kavanu- galeriju na Forumu…

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here