Kakve promjene donosi menopauza i kako se s njima nositi bila je tema ovomjesečne tribine “Ženski glas utorkom u 19”, koji u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt te Hrvatskim kulturnim klubom organizira Udruga “Žene 50+”. Da ne smije biti pauze u menopauzi, složile su se sve sudionice, koje su, svaka sa svog aspekta dale doprinos temi. Gošće su bile dr. sc. Vesna Stepanić, ginekologinja u KB Merkur te autorica knjige “Moja menopauza”, koja je govorila o tome što se i zbog čega događa u ženskom organizmu krajem četrdesetih i ulaskom u pedesete godina života, kad počinju kopniti zalihe estrogena; Tanja Vučković, trenerica za edukaciju u tvrtki Vichy, koja je govorila o  javnoj kampanji koju je pokrenula tvrtka Vichy – #Nema pauze u menopauzi, kao i o promjenama na koži i kosi te Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu i stalna suradnica ovog portala, koja je govorila o osobnom iskustvu menopauze koju je dočekala kao novu mladost.

Pitanja koje otvara ulazak u menopauzu osjetljiva su i traže odgovor

U razdoblje menopauze ulazi se u prosjeku oko 45. godine života, kad se mijenja ravnoteža hormona, slabi funkcija jajnika i pojavljuju se različiti simptomi koji pokazuju da je razdoblje mladosti prošlo, kazala je dr. Stepanić. Žena treba ozbiljno shvatiti promjene kroz koje prolazi i o njima razgovarati sa svojim liječnikom ili liječnicom, u prvom redu ginekološke struke. Ukoliko su promjene koje proživljava takve da osjeća da joj je pala kvaliteta života, u dogovoru s liječnikom može se odlučiti za hormonsku nadomjesnu terapiju ili za blažu varijantu pomoći, a to su biljni preparati. No, njih, upozorila je dr. Stepanić, treba birati također uz stručni savjet bilo liječnika, bilo farmaceuta u ljekarni. Ni u kom slučaju nije dobro biljne pripravke kupovati iz neovlaštenih izvora, jer šteta može biti velika, a korist nikakva.

Na pitanje posjetiteljice tribine je li hormonska terapija prikladna za žene koje imaju obiteljsku anamnezu, primjerice, za rak dojke, dr. Stepanić je kazala da nije te da takve žene i pri izboru biljnih preparata trebaju paziti da ne koriste one koji u sebi sadrže soju.

Linija Neovadiol nadomjesni kozmetički kompleks tvrtka Vichy namijenila je njezi kože u menopauzi

Tanja Vučković, pak, kazala je da tvrtka Vichy u Hrvatskoj surađuje s 400 ljekarni koje su se uključile u kampanju #Nema pauze u menopauzi i u kojima žene mogu zatražiti savjet u vezi nekog problema koji imaju s kožom ili kosom. U menopauzi je potrebno mijenjati uobičajenu rutinu njege i prilagoditi se promjenama, kazala je T. Vučković. Koža i kosa prolaze kroz duboke hormonalne promjene koje ostavljaju vidljive tragove. Koža može postati suha, hrapava, bez sjaja, čvrstoće i punoće. Primjerenom njegom ti se problemi rješavaju, a koži se vraćaju gustoća i sjaj. Kosa, pak, također proživljava proces starenja te može početi pojačani ispadati, stanjivati se, lomiti, gustoća kose, odnosno njezina masa se smanjuje… Vichy za ta dva problema ima posebne, klinički ispitane linije – Neovadiol nadomjesni kozmetički kompleks, namijenjen njezi kože u menopauzi te Vichy Densi Solutions, namijenjen njezi kose tijekom tog osjetljivog razdoblja. Tanja Vučković napominje kako je, kao i u svemu što zahtijeva posvećenost, tako i u rješavanju problema s kožom i kosom potrebna dosljednost, jer nema pomaka koji se mogu dogoditi preko noći.

Alis Marić i Tanja Vučković

Za Alis Marić, vlasnicu bloga Čitaj knjigu, pak, ulazak u menopauzu bio je preporod, jer su nestale sve tegobe koje je osjećala prije toga, a u prvom redu bolovi koje je imala tijekom menstruacija. Smirilo joj se, kaže, i raspoloženje, smanjila se nervoza, a opće stanje je bilo pozitivno. Prije toga gledala je teško iskustvo svoje majke koja je imala niz negativnih pojava koje dolaze s menopauzom, a suočavala se i s primjedbama poput one: “Vidjet ćeš ti kad dođeš u moje godine i kad se stigne menopauza…” Očekujući to loše koje joj je nagoviještala okolina, dogodilo joj se dobro, kaže Alis. Ona smatra i da je iznimno važno posvetiti se unutarnjem razvoju, jačanju sebe i svoje samosvijesti. Tako se lakše podnose i promjene koje donosi menopauza. Iako je imala sreće da su je najčešći simptomi, poput nekontroliranih vrućina, ćudljivih promjena raspoloženja i nesanice, “preskočili”, Alis Marić savjetuje da je radi općeg dobrog stanja tijela poželjno paziti na prehranu, uravnotežiti je i birati zdrave proizvode iz provjerenih izvora te se kretati. Žena se treba njegovati, ali robovati izgledu nije zdravo, smatra.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here