Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu i draga suradnica našeg portala

Prije nekoliko dana sam se opet zapanjila vidjevši jednu kolegicu, ženu mojeg godišta, koja je opasno intervenirala plastičnom kirurgijom na svojem licu. Ne, ne osuđujem nikoga. Svatko ima pravo ići pod nož i raditi ono što misli da mu treba. Ali, zar neke žene nemaju doma ogledalo? Ili, jednostavno vide nešto drugo? Nikad neću moći shvatiti potrebu da s gotovo šezdeset godina netko misli da opet može izgledati kao da ima četrdeset ili čak trideset. I za koga to rade? Za muževe, djecu, prijateljice, ljubavnike ili same sebe?

ZA KOGA TO RADE?

Znam da će mnogi od vas skočiti i ustvrditi da to rade zbog samih sebe, i da na to imaju pravo, i da je to njihov problem. I jest. Ne mislim o tome raspravljati. Ali, svejedno se pitam i dalje za koga, zbog koga to rade. Koga to žele u tim konačno zrelim i lijepim godinama impresionirati? Osim što time impresioniraju plastičnog kirurga i liječnika punjenjem njegovog bankovnog računa.

Mislim da bi svaka starija i zrela žena trebala biti ponosna na svoje godine, na svoje lice i svoj izgled. Ne kažem da ne bi trebala voditi računa o svom izgledu i da se ne bi trebala njegovati. Ali ovo što danas žene rade od sebe je ipak previše. Nakon zahvata meni niti jedna ne izgleda bolje. Dapače, samo gore. Gube na autentičnosti, a istovremeno sve se kunu baš u tu važnu osobinu.

“We have to be able to grow up. Our wrinkles are our medals of the passage of life. They are what we have been through and who we want to be. I don’t think I will ever cut my face, because once I cut it, I’ll never know where I’ve been”.
Lauren Hutton

Ne pokušavam izgledati mlađe. Pokušavam izgledati onako koliko mi to moje godine omogućuju. Odavno sam shvatila da je srce karta koja nam govori kuda idemo, a lice je karta koja govori gdje smo bili. Što na njoj više piše i pokazuje se, tim ljepše i zanimljivije. Ne zanimaju me anti aging recepti i tretmani, niti bih ih bilo kome nametala. Svjesna sam da starim i da ne mogu više izgledati kao prije dvadeset godina. Niti to želim. Želim samo izgledati dobro za svoje godine i pri tome se i osjećati dobro.

svaka bi starija i zrela žena trebala biti ponosna na svoje godine, svoje lice i svoj izgled. treba voditi računa o svojem izgledu i njegovati se. Ali ovo što danas neke žene rade od sebe ipak je previše…

Nedavno sam morala kod zubara i za popravak jednog zuba, zubarica mi je “sprašila” jednu brzinsku injekciju za lokalnu anesteziju. Moram priznati da se tri dana nisam oporavila od te jedne slabe injekcije. Ne smijem ni zamisliti kakve bih bolove morala pretrpjeti da moje lice režu sa svih strana.

Ljepota dolazi iz samopouzdanja i unutarnje snage

SAMOUVJERENA ŽENA JE LIJEPA ŽENA

Davno sam shvatila da kod žena koje i u starijoj dobi dobro izgledaju, ta ljepota i privlačnost izviru iznutra. Iz njihova samopouzdanja, punog osjećaja vrijednosti, zadovoljstva sa samima sobom. Ta ljepota, koju očito svi traže, ima veze s unutrašnjom snagom i uvjerenošću, a najmanje ima veze s vanjskim zatezanjem kože i pomlađivanjem područja oko očiju.

Uočila sam da one žene koje iz straha od starenja idu pod nož, taj strah i dalje projiciraju. To se vidi i osjeti. Mimika lica je blokirana, oči su zategnute i sve iste, usta su neprirodno natečena i pomalo neprirodna. Starjeti je prirodni proces i ne razumijem zašto ga tolike žene žele preskočiti. To je kao da bebu poželimo operirati kako bi odmah izgledala 10 godina starije te da odmah krene u školu, jer jednostavno ne volimo bebe.

ODLIČNE VIJESTI

Osim toga primijetila sam da se starenjem neki evidentni procesi usporavaju ili nestaju. Odlična vijest. Barem za mene. Evo što sam primijetila:

1. Nestaje dvostruka brada, a jagodice postaju izraženije.

2. Tko pati od podbuhlih podočnjaka može u starijoj dobi odahnuti. Oni tada nestaju tj. mogu se povremeno pojaviti. Oni trajni su posljedica skladištenja masti, a toga u starijim godinama više nema.

3. Brijanje nogu i općenito dlaka je sve rjeđe. Od četrdesetih godina nadalje dlake sve sporije i rjeđe rastu, zbog smanjenog stvaranja testosterona u organizmu. Kako se hormonska slika mijenja, dlake su sve slabije i prestaje potreba za čestim uklanjanjem dlaka. To već itekako primjećujem.

Starenje usporava neke procese, a stil postaje važniji od fizičke ljepote

4. Kroz hormonalne promjene usporava se rast stanica, a kroz to i pore na licu postaju finije, a one veće jednostavno postaju manje vidljive. Nikada nisam imala ljepšu i mirniju kožu lica nego sada u mojim pedesetim godinama života.

5. Stil postaje važniji od ljepote. Atraktivnost se više ne veže isključivo uz mladost već uz mogućnost stilskog izražaja ali i unutarnjeg zračenja.

I za kraj, sve je u nama, a ne izvan nas…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here