Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu

Došao je tjedan u kojem se održava najveći sajam knjiga u Hrvatskoj – INTERLIBER. To je tjedan u kojem se izdavačka kriza ne spominje. Knjigoljupci ga cijelu godinu nestrpljivo iščekuju kako bi kupili starije naslove koje nisu stigli pročitati ili nabaviti, po vrlo povoljnim cijenama kao i novitete koji će se na sajmu već tradicionalno moći kupiti uz značajan popust. Osim kupnje tu su i mnoge promocije knjiga i njihovih autora, razgovori s izdavačima, književnim kritičarima i zanimljiv novi projekt – FUL KULTURNO punkt – s podnaslovom “Kultura nalazi način da se izrazi”.

Osmislila ga je i organizirala Lea Brezar, vlasnica časopisa BREND KULTURA i Superbrands Hrvatska. Cilj je ovog projekta da predstavi hrvatsku književnu scenu kroz prizmu brenda te da posjetiteljima omogući da na jednom mjestu dožive knjigu kroz sve njene aspekte: kao važan dio kulture, trendove i brendiranje te najavljuje otvorenje natječaja za nagradu FUL KULTURNO – najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi, kao i ekskluzivno istraživanje tržišta o čitanosti u Hrvatskoj.

Novi projekt za knjigoljupce

FUL KUTURNO punkt je mjesto na kojem će se okupiti četrdesetak važnih gostiju iz svijeta knjige u Hrvatskoj te kroz dvadeset i pet razgovora dotaknuti teme poput: brenda književne scene, brenda izdavača, brenda festivala i događanja, biznisa u kulturi, čitanosti i brenda autora. Pravo osvježenje za 40. jubilarni sajam knjige.

ŠTO POTRAŽITI NA POLICAMA

Evo i moje preporuke – koje knjige ne biste trebali propustiti nabaviti na ovogodišnjem Interliberu:

1. ČITAV JEDAN ŽIVOT – Robert Seethaler Radi se malom remek dijelu za kojeg nijedna pohvala nije pretjerana. Ova knjiga bez patetike, snažno i staloženo pripovijeda što je čovjek sve u stanju podnijeti. Seethaler pokazuje kako je život, čak i onaj najobičnijih ljudi, nevjerojatna pustolovina. Roman koji se pamti.

2. PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MLADE BUNTOVNICE – izdavački fenomen i knjiga za sve generacije. Priče za laku noć za mlade buntovnice maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke… iz svih krajeva svijeta.

3. MLIJEKO I MED – Rupi Kaur Koliki utjecaj društvene mreže mogu imati na život pojedinca, pokazuje i primjer Rupi Kaur, mlade kanadske pjesnikinje, fotografkinje i ilustratorice indijskog porijekla. Takozvana “instapjesnikinja”, koja je do sada prodala više od 1,5 milijun primjeraka svoje prve zbirke, prepoznala je društvene mreže kao alat kojim može doprijeti do velikog broja mladih žena poput nje same i odlučila pisati kratke stihove o problemima s kojima se susreće veliki broj žena – bol, gubitak partnera, loši odnosi s roditeljima, traume, silovanje, teškoće prihvaćanja sebe same i svog tijela, svoje ženstvenosti i slično. Knjiga koju morate imati!

4. SLUŠKINJINA PRIČA – Margaret Atwood Ovaj roman ubrajamo u korpus spekulativne i distopijske proze jer prikazuje totalitarno društvo u bliskoj i zamišljenoj budućnosti. Interesantno je da je trenutna politička situacija poprilično slična onoj koja je postojala prije 32 godine na prostoru Amerike i da je sloboda žena, koja je glavna tema ovog distopijskog romana, takoreći još uvijek veoma ugrožena i dovedena u pitanje.

5. DIJETE– Fiona Barton Tijekom demoliranja stare kuće u Londonu radnik otkrije mali kostur, zakopan godinama. Za novinarku Kate Waters to je priča koja zaslužuje pažnju pa odluči napisati novinski tekst kojim ne daje odgovore, ali postavlja pitanje: tko je beba s gradilišta? Dok ona traži odgovore, otkrije vezu sa zločinom koji je uznemirio grad desetljećima ranije: novorođenče je oteto iz rodilišta i nikad nije pronađeno. No slučaj, koji će spojiti tri žene, otkrit će puno više, a Kate će morati odlučiti što smije, a što ne smije podijeliti s javnošću. DIJETE je novi bestseler britanske novinarke Fione Barton, autorice koja se čita na više od 35 jezika.

6. TRAFIKANT – Robert Seethaler Ovaj roman majstorski opisuje Beč u vrijeme okupacije od strane Trećeg Reicha. Pred čitateljem će jednako snažno oživjeti bečke ulice, trgovine i navike njegovih stanovnika u kasnim tridesetima kao i psihoza straha i neizvjesnosti pred nadolazećim nacizmom. I dok jedni podržavaju okrutni politički okvir, drugi mu se nadljudskom hrabrošću suprotstavljaju i u toj se oprečnosti skriva snaga ove proze – turobne i mračne s jedne, a čovječne i blage s druge strane. U pitanju je moćna, humorom prožeta priča koja kritizira rat i stradanje Židova, a slavi hrabrost onih koji su imali snage suprotstaviti se.

7. UBER ili “DIVLJU VOŽNJU” – Uberov plan da dominira svijetom Zanimljiva publicistika koju je napisao veteran američkog poslovnog novinarstva i izvršni urednik američkog poslovnog magazina Fortune Adam Lashinsky. Sve velike, globalno moćne kompanije imaju jednostavnu osnovnu ideju. Uber je kompanija koja je osnovana na takvoj ideji – brzo, pomoću jednostavne aplikacije dozvati najbližeg vozača i platiti internetom. Lashinsky nam priča priču o nastanku ove kompanije koja je postala jedna od najmoćnijih internetskih kompanija na svijetu i njegovom vlasniku, neobičnom, grubom, neugledno obučenom, ali vrlo ambicioznom i fokusiranom poslovnom čovjeku.

8. MAJKA U MENI – Zvjezdana Debić Ovo nije knjiga isključivo o majčinstvu već o prirodnom životnom procesu kojeg je u autoričinom životu potaknulo majčinstvo. Možda će Vaš životni proces sazrijevanja potaknuti neki drugi događaj u nekom drugom periodu života, no, glavna poruka ove iskrene i životne priče je da ćemo se svi susresti sa samim sobom prije ili kasnije.

9. POSLIJE KIŠE – Rade Šerbedžija Rade Šerbedžija piše onako kako radi i sve ostalo – strastveno, iskreno, srčano i bez fige u džepu. Piše o ljudima, gradovima, svjetovima, umjetnosti, idealima i uspomenama koje su nadživjele sva naša nevremena. Više od svega, piše o ljubavi. O ljubavi prema obitelji, prijateljima, zavičaju, vinu, nogometu, domovini, glazbi, kazalištu i pobratimstvu koje sve to povezuje.

10. TAJNI DNEVNIK HENDRIKA GROENA Hendrik odlučuje pisati dnevnik i otkriti sve uspone i padove tijekom godinu dana života u domu za starije i nemoćne u Amsterdamu. A osniva i klub anarhista „Starci, a ne mrtvaci“. Kad se u dom doseli Eefje, žena o kakvoj je Hendrik oduvijek maštao, on počinje laštiti cipele (i zube), češljati ono malo kose što mu je još ostalo i pokušava učiniti nešto od života koji još ima pred sobom, uz smiješne, nježne i strašne posljedice. Neumoljivi Hendrik Groen, najnevjerojatniji nizozemski junak, postao je kulturološki fenomen i bestseler broj jedan u rodnoj Nizozemskoj. A sad, on i njegov anonimni tvorac, čiji identitet se strogo čuva, osvajaju svijet. Konačno i stariji ljudi imaju svog junaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here