U tjednu koji je ostao za nama započele smo još jedan projekt kojim Udruga “Žene 50+” želi otvoriti prostor za razgovor o temama koje su s bilo kojeg aspekta važne ovoj dobnoj skupini. Dakle, nakon portala One nastupaju, u kojemu su mnoge među vama prepoznale svoj medij, nakon pokretanja emisije One nastupaju, koju radimo s Mrežom TV, a emitira se nedjeljom od 17 sati, pred vama je i tribina “Ženski glas utorkom u 19”, koju radimo u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt te Hrvatskim kulturnim klubom. Svaki drugi utorak u 19 sati, u Hrvatskom kulturnom klubu MUO-a, počinje vrijeme namijenjena vama. Ili, ako hoćete, nama – ženama starijim od 50 godina koje imaju što reći, znaju da imaju pravo zahtijevati bolju društvenu poziciju, žele prenijeti svoje iskustvo te u nasljeđe mladim ženama ostaviti srčanost, zahtjevnost, samopouzdanje…

MOTIVIRAJU LI ŽENE JEDNA DRUGU

Prvi javni razgovor, održan u utorak, 24. listopada 2017., bavio se zastupljenošću žena u politici, pa smo mu prigodno stavile naslov “Imamo predsjednicu, imale smo premijerku. Motivira li to žena na snažniji angažman?” Gošće su bile bivša premijerka Jadranka Kosor, bivša ministrica obrane Željka Antunović te komunikacijska stručnjakinja i jedna od osnivačica Udruge “Žene 50+” Ankica Mamić.

“Kad razmišljamo o ravnopravnosti žena i muškaraca u Hrvatskoj na prvi pogled bismo rekle da je sve u redu. Radimo, glasujemo, školujemo se, slobodno putujemo, angažiramo se, biramo kako ćemo živjeti… No, to je tako na prvi pogled. Postoje stakleni zidovi i stropovi. Ne vide se, ali su napravljeni od neprobojnog stakla. Evo jedan primjer koji ukazuje da su barijere, one nevidljive, koje stoje u glavama ljudi još uvijek čvrste. HAZU je ovog mjeseca predstavio svoj projekt Znameniti.hr, portal posvećen hrvatskim velikanima. U njemu se nalazi 6511 digitalni zapis i među njima samo jedna žena – Ivana Brlić Mažuranić! Dakle, govorimo o Akademiji, instituciji koja bi trebala biti jezgro znanja i mudrosti u jednome društvu. No, mi ćemo o ženama u politici. Jer i to je jedan od prostora djelovanja koji nam je na prvi pogled otvoren i pristup nam je slobodan, ali zapravo su vrata tek škrto odškrinuta. Netko će reći da je to samo dojam, jer, eto, nakon tri predsjednika države imamo – predsjednicu. Imale smo i premijerku, imale smo i ministricu obrane. No, to je zavaravanje. Jer, danas, 2017. godine, od 151 mjesta u Hrvatskom saboru samo 28 zauzimaju žene. Tko je tome kriv i mogu li žene koje se nađu na važnim pozicijama motivirati druge žene da se snažnije angažiraju i zahtijevaju pravo žena na ravnopravnu zastupljenost”, upitala je uvodno moderatorica Mladenka Šarić.

Poruka gošći tribine “ženski glas utorkom u 19” jadranke kosor i željke antunović mladim ženama koje razmišljaju o politici bila je snažna: “Ne zadovoljavajte se mrvicama! Tražite svoje mjesto i pravo, ne dajte da vas raspoređuju tako da im ne smetate. Imate pravo biti velike i raditi velike stvari…”

Jadranka Kosor i Željka Antunović podsjetile su na svoja iskustva tijekom političkog djelovanja, pri čemu su obje konstatirale da su se na pozicijama premijerke i ministrice obrane susrele sa snažnim predrasudama.

BEZ ZAMJERANJA NEMA PROMJENA

“Gotovo nitko od nas ništa nije očekivao”, rekla je Kosor. “Ja sam se tada pitala jesam li na čelo Ministarstva obrane imenovana zato što sam bila unaprijeđena ili zato što me se netko želio riješiti”, rekla je Željka Antunović, dodajući da je bila uspješna zato što se brže snašla od onih koji su bili šokirani kad su vidjeli ženu na čelu MORH-a. Obje su se sjetile napora i truda uloženog u to da se žene motiviraju na snažniji angažman u politici, pa su zato još više razočarane slabom zastupljenošću žena u parlamentu 2017. godine. Krivnja je, smatraju, na stranačkim vodstvima koja žene stavljaju na rezervnu klupu, ali i na samim ženama koje na to pristaju. “Ako u politici nešto želite promijeniti morate se mnogima zamjeriti, a žene u strankama očito na to nisu spremne”, konstatirala je J. Kosor, sjetivši se pri tom da je u bivšoj stranci bila izložena odvratnim uvredama, ali nije dobila potporu nijedne žene iz HDZ-a niti se ijedna htjela izložiti time što bi javno rekla da uvrede koje joj se upućuju nisu prihvatljive. No, često su, dodaje, i žene krive jer podmeću jedna drugoj. Mjesta namijenjenih ženama je ionako malo, konkurencija je time još veća, pa i borba postaje nesmiljenija.

Žene se ne odlučuju lako za javni angažman i zato što ne postoji društvena logistika koja bi im bila na raspolaganju. Ozbiljno i odgovorno bavljenje politikom zahtijeva puno vremena, a ženi je to teško ako mora razmišljati o tome kako joj funkcionira obitelj i je li sve u redu s djecom dok je ona po terenu. Željka Antunović dodaje da jačanje konzervativnih stavova u društvu, koji ženu guraju u kuhinju i svode na ulogu majke i supruge, djeluje kontraproduktivno. Ankica Mamić, pak, dodaje da je sve u rukama žena, predlaže da se žene okupe oko, na primjer, ženske liste koju bi ponudile biračima na izborima za Europski parlament, a sama je, kaže, spremna staviti svoje znanje u službu takvog projekta.

Poruka naših gošći mladim ženama te je večeri bila: “Ne zadovoljavajte se mrvicama! Tražite svoje mjesto, ne dajte da vas raspoređuju tako da im ne smetate. Imate pravo biti velike i raditi velike stvari…” Pogledajte i video s tribine o ženama u politici:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here