Snježana Mlinarević

Mnogi su dvojili je li Lex Agrokor najbolje rješenje za spašavanje najvećeg hrvatskog koncerna, a sada se vidi da je poguban u ključnom dijelu – onome vlasničkom. Agrokor nije državni. Svi peru ruke od toga da je nacionaliziran, a i nije formalno. No, nije ni u rukama nominalnog vlasnika Ivice Todorića, koji samo sa strane može dobivati informacije što se događa pod izvanrednom upravom i upozoravati na ono što misli da je pogrešno na svom blogu, kojemu ionako malo tko vjeruje. Zar nije trebao Todorić kao vlasnik pa makar formalni, i možda ničega, dobivati izvještaje o tome što se radi i poduzima? Nitko bolje od njega ne bi mogao biti korektiv prinudnoj upravi i strvinarenju fondova. Uostalom, i njega su opsjedali pa zna o čemu se radi.

MAJSTORI KOLO VODE

U takvoj situaciji normalno je da kolo vode kreditori i postavljaju uvjete kakve god se sjete. Kada nema definiranog vlasnika njegovu ulogu brzo će preuzeti i improvizirati u upravljačku moć netko drugi. Rizični fond Knighthead Capital dao je ljetos kredit Agrokoru bez velikog natezanja, sve je bilo čudno, tiho i bez imalo neizvjesnosti. Samo nakon mjesec dana američki fond uspijeva zaraditi oko 60 posto, jer mu je Agrokor otkupio pola obveznica po punoj vrijednosti, a oni su kupovali po 2,5 puta manjoj cijeni. Izbijanjem na svjetlo dana ugovora pod kojim je taj američki fond ubacio novac u Agrokor rasvjetljava tragičnu sudbinu Agrokora pod vodstvom prinudne uprave. A sve zapravo počinje od vlasništva. Nije ničije i sve je dopušteno.

Obitelj Todorić nema utjecaja na kompaniju, kolo vode “majstori” špekulacija s raznih strana svijeta

Vlada, Plenković, Martina Dalić, tko god, lakomisleno (nadamo se da je barem tako) su otvorili prostor i dali vrijeme majstorima špekulacija svake vrste, financijskim, odvjetničkim, savjetničkim, bankarskim, medijskim… da rade što njima odgovara. I zapravo, teško se oteti dojmu da Agrokor služi samo ključnim igračima koji su sada u toj kompaniji, od Zagreba do Londona, Hong Konga… Vlast prema ugovoru ima Knighthead Capital bez kojeg se ne može dogoditi ni jedan ključni poslovni potez u Agrokoru, pa niti smijeniti prinudni upravitelj Ante Ramljak. Gdje je vjerovničko vijeće, Trgovački sud, Ministarstvo gospodarstva, Vlada? Izgleda kao da su svi suspendirani.
Pitanje je što rade vjerovnici iz realnog sektora, famozni dobavljači. Sjede u vjerovničkom vijeću i gledaju – u što? Navodno se bore s engleskim čitajući ugovor koji im prekasno dopao u ruke. Prije ih je navodno preveslao Todorić, a tek sada su nagrabusili u kandžama bjelosvjetskih financijaša bez milosti. Da nije Todorićevih blogova, ruske Sberbanke i njezinih tužbi svuda naokolo, teško da bi i znali što se događa u Agrokoru.

NEODRŽIVA TEZA

Iz malo pravih javno dostupnih informacija do kojih se može doći nazire se scenarij po kojem će Sberbanka pokupiti i sve firme i biznise izvan Hrvatske. To već rade blokiranjem imovine po Srbiji i BiH, a i Slovenija je na redu. Što će se dogoditi u tvrtkama u Hrvatskoj? Teza da se radi na očuvanju Agrokora kao krovne kompanije je potpuno neodrživa. Kome je u interesu da opstane? Trenutno nikome, jer svatko razvlači na svoju stranu i podmiruje svoje interese.

Uvođenje “lex Agrokora” zbog straha od stečaja i lančanog pada mnogih poslovno zavisnih poduzeća čini se i nije najgore što se moglo dogoditi. Pitanje je li zakon samo ozakonio da se iz Agrokora izvuče sve što je preostalo, pa će ipak uslijediti i neminovni stečaj. Činjenica je da je Agrokor praktički u bankrotu, dugovi su veći od materijalne i financijske imovine, ali i takav je itekako privlačan igračima jer ima vrijedne, tehnološki moderne tvrtke, a generira i nekakvu gotovinu svaki dan. Kad vas nije briga kako će se restrukturiranje na kraju završiti, ima se tu šta raditi godinu i pol dana. Vlada, a to su premijer Plenković i kreatorica zakona ministrica gospodarstva Martina Dalić, sada u zaista vrlo teškoj situaciji. Neki će ih optuživati za neznanje i nemar, drugi za smišljeno uništavanje prehrambenog i poljoprivrednog giganta kako bi se pogodovalo pojedincima i grupama.

Ramljakovu ekipu čine ljudi s kojima je od ranije poslovno uvezan, kao i neki utjecajni pojedinci…

Dobar dio javnosti upoznat je s činjenicom da je Ante Ramljak izabrao u tim ljude s kojima je u poslovnom odnosu od ranije, naziru se i neki utjecajni pojedinci koji vuku konce iz sjene i svi skupa nalikuju na grupu prijatelja, povezani krug kojem se iznenada ukazala prilika života…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here