Od malih nogu ponavljaju nam da treba poštovati druge, uče nas da budemo obzirni i da pomažemo drugima. No, ponekad se može dogoditi da naše dobre namjere budu zloupotrijebljene ili iskorištene protiv nas. Dan za danom, mjesec za mjesecom, počnu vas uzimati „zdravo za gotovo“, misleći da je vaša obveza da im pomažete, da morate to činiti. Narušeni odnosi neće se zaustaviti na tome, već će se proširiti i na druge aspekte – svaka vaša inicijativa ili ideja sagledavat će se u tom kontekstu. Koliko vam se puta dogodilo da neka vaša ideja ili inicijativa bude uzeta „zdravo za gotovo“? Sve nekako funkcionira, ali samo do određenog trenutka, dok se čaša ne prelije i dok vaše nezadovoljstvo ne naraste izvan granica prihvatljivog.

Nije dobro čekati i dopustiti da situacija eskalira – to ne koristi nikome, a najmanje vama. Tako narušeni odnos s drugima utječe na samopouzdanje i inicijativu, motivaciju i želju za napretkom, izazivaju nesuglasice i vode u izolaciju. Najlošiji je izbor kriviti okolinu što se gotovo sve u vezi s vama uzima „zdravo za gotovo“. Odgovornost je na vama, vi ste dopustili da dođe do toga. I zato evo nekoliko savjeta koje bi bilo dobro primijeniti u svakodnevnom životu.

Priručnik s karticama na kojima se nalaze savjeti za osobni razvoj

Dobro razmislite prije nego što prihvatite odgovornost za nešto.  Velika je razlika između onoga koji uvijek kaže DA i onoga koji promisli prije nego što kaže DA. Nemojte biti osoba od koje se očekuje da preuzme odgovornost za tuđe nepromišljene odluke i loše odrađen posao. Budite manje na raspolaganju drugima. Dobro razmislite!

Manje govorite, više djelujte. Možda ste se doveli u problematičnu situaciju jer ste se hvalili da nešto možete odraditi, a zapravo niste dorasli tom zadatku. Razmislite i uvidjet ćete da je tako. Neka o vama govore vaša djela, a ne riječi!

Shvatite koje su vaše vrijednosti. Nije lako definirati vlastite kvalitete, ali dobar je početak da si postavite sljedeća pitanja: Što vas motivira na poslu i u privatnom životu? Što vas izdvaja od drugih? Što vas čini jedinstvenim?

Od malih nogu uče nas da budemo obzirni i pomažemo drugima, ali ponekad nas zbog toga znaju uzimati zdravo za gotovo

Budite ponosni na svoj posao i ono što ste već postigli. Postoje trenuci u kojima se javljaju sumnja i nesigurnost, kad nam samopouzdanje splasne i osjećamo da nemamo snage krenuti dalje. Normalno je da se ponekad tako osjećamo i posumnjamo u sebe i svoj rad. No nemojte dopustiti da vas potpuno obuzmu ti osjećaji. Budite svjesni svojih kvaliteta i na pravi način vrednujte dobro obavljen posao i vlastite kvalitete.

Nemojte zazirati od konfrontacije. Izbjegavanje konflikta i suočavanja s ljudima ili situacijama nekima su svakodnevne pojave. Takav stav neizbježno dovodi do zanemarivanja vlastitih potreba i osjećaja. Ipak, borba za svoja prava ne podrazumijeva uvijek konfliktne situacije i sukobe. Zadržite smirenost i pokažite da vam je stalo do vlastitih osjećaja i potreba.

Možda u početku nećete ni biti svjesni da ste se sami doveli u takvu situaciju, ali dobro razmislite uzimaju li vas ljudi „zdravo za gotovo“ i koliko ste sami odgovorni za takvu percepciju. Prihvatite činjenicu da je vrijeme za promjene, a promjene nikada nisu lake.
Želimo vam uspjeh u promjenama… Na policama knjižara, u izdanju naklade “Nika”, možete pronaći hrvatsko izdanje priručnika za osobni i profesionalni razvoj TIP OF THE WEEK® #1. TIP OF THE WEEK® #1 predstavlja zbirku od 40 praktičnih savjeta koji se mogu primijeniti u brojnim životnim i poslovnim izazovima. Namijenjen je svima koji žele investirati u svoj osobni i profesionalni razvoj, svima koji žele napustiti svoju sigurnu zonu i suočiti se sa strahom od nepoznatog. Kratki i praktični savjeti potiču na razmišljanje i predlažu kako se suočiti s izazovima modernog doba. Više informacija o priručniku pročitajte na ovom linku.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here