Otilija Laković, vizažistica

Za zrelo lice najvažniji su uređene obrve i osvježeno lice. Možda vam se to čini manje važnim, ali uređene obrve daju potpuno novi izraz licu. Otvaraju pogled, okvir su za lice, i drugi odmah primijete taj dio vašeg lica. Mladim djevojkama to i nije tako bitno, jer njihove su obrve ionako pune, mogu biti nepočupane, a lice neće puno izgubiti na privlačnosti. Za zrele žene je to, međutim, jako važno, jer i obrve stare, postaju rijetke, djelomično sijede, gube oblik… Zato im posvetite malo pažnje.

Bitno je da ih fino počupate i popunite. Nikako ne iscrtavajte obrve olovkom jer se lako uoči nepravilnost, pogotovo ako tome niste vični. U drogerijama je dobar izbor maskara za obrve, a nisu ni skupe, pa obrve četkicom lagano popunite, a da pri tom ne ostavljate crtu na kraju ili preko obrve. Vrlo je jednostavan postupak, ali pazite na boju maskare. Za svjetlije lice, recimo, svakako izaberite smeđi ton. Kao što svaki dan stavljate maskaru na trepavice, tako drugom maskarom lagano popunite praznine na obrvama.

Zrelo lice ima svoje zahtjeve

A kad se obrve urede sve ide lakše. Nakon dnevne kreme prelazimo na drugi važan korak, a to je naučiti kako šminku zadržati na licu cijeli dan. Za to nam služi primer ili baza, nešto kao bezbojna emulzija. Ima ih od silikonskih do kremastih, za masnu ili suhu kožu, za proširene pore ili pak baze u boji za neutralizaciju boja. Na primjer, zelena će neutralizirati crvenilo, ljubičasta žutilo kože itd. Korištenje baze značajno olakšava ravnomjerno nanošenje pudera, maskira sitne nedostatke bez nanošenja puno slojeva šminke. Bitno je da utvrdite što je za vašu kožu neophodno i time se vodite prilikom kupnje primera.

Baza se nanosi poslije kreme, a prije tekućeg pudera. Sljedeći proizvod koji je apsolutni “must have” u svakoj kozmetičkoj torbici je korektor, proizvod bez kojeg ne mogu zamisliti niti jedan make up. Odaberite korektor koji je ton do dva svjetliji od  pudera te ga nanesite na područje T-zone i ispod očiju. Lice će odmah izgledati svježije, odmornije i mlađe. Imate li proširene kapilare, crvenilo i slične nedostatke, isto kao i pri izboru primera, odaberite korektore u boji koje ćete nanijeti samo na ta područja. Ako ste zadovoljni izgledom, tu možete stati. No, volim nanijeti tekuću podlogu koja će ujednačiti i zaštititi kožu od vanjskih štetnih utjecaja. Bitno je da odaberete podlogu koja odgovara tonu i boji vaše kože, a nikako tamniju, jer će u tom slučaju prijelazi biti vidljivi i djelovat će neprirodno.

Na kraju, kao završni dodir, obojite usne ružem ili sjajilom

Za potamnjivanje lica i dodavanje boje koriste se bronzeri. Bronzer će licu dati osunčani i zdrav izgled. Preporučam mat bronzere hladnijih nijansi bez šljokica. Često viđam na ženama toplu smeđu boja bronzera, koja na licu izgleda prljavo i neprirodno. Za najbolji rezultat bronzer lagano nanesite kistom preko čela, jagodičnih kostiju i na vilicu. Tako ćete dobiti definiraniji oblik lica i dašak boje. Ukoliko želite malo više svježine i boje, to ne činite bronzerom, nego rumenilom u nijansi koja vam odgovara. Rumenilo nanesite na same jagodice.

Kada smo smo sve nepravilnosti prekrili, istaknite oči maskarom, a usne obojite ružem ili sjajilom. Zrela koža i lice ne trpe puno šminke, a pogotovo ne danju. Za kraj volim  lice poprskati fiksatorom u spreju koji će lijepo stopiti sve nanesene proizvode bez vidljivih prijelaza. Fiksator sprječava pretjerano mašćenje i znojenje kože, pa samim time i produljuje trajanje šminke na licu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here