Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu

Beograd je u zadnjih par godina postao moja omiljena city break destinacija, ali ne samo moja. Beograd je meka za turiste sa svih strana svijeta. Zovu ga balkanskim Las Vegasom, jer nudi jedan od najuzbudljivijih noćnih provoda na svijetu. Ali ja tamo ne idem zbog toga. To prepuštam mlađima. Mene tamo svake godine odvedu strast i ljubav prema knjigama. U listopadu se u Beogradu održava najveći sajam knjiga u regiji. Osim knjiga, u taj uzbudljivi i šarmantni glavni grad Srbije, koji je udaljen samo tri sata vožnje automobilom od Zagreba odlazim i zbog mnogih dragih i gostoljubivih prijatelja, odličnih restorana, najbolje kave i kolača. Beogradska gostoljubivost i uslužnost je jednostavno nemjerljiva i neusporediva sa ičim na svijetu. Prošli vikend bila sam pozvana na Indirekt Music & Art festival koji se tradicionalno održava na Dorćol platzu, gdje sam s još tri knjiške blogerice, raspravljala o fenomenu knjiških blogova te imala priliku predstaviti svoj blog Čitaj knjigu srpskim pratiteljima, kojih ima oko 70.000.

Što me je ovaj put oduševilo u Beogradu?

1. DORĆOL PLATZ ( Dobračina 59b) – beogradski multifunkcionalni prostor (restaurirano dvorište i hangar starog poduzeća Mineltransport) u kojem se održavaju mnogobrojna kulturna događanja, buvljaci, vintage sajmovi, muzički festivali i mnoge druge kulturne manifestacije. Ovaj prostor nastoji prezentirati, pratiti i utjecati na tok inovativne kreativne scene, ali i postavljati pitanja i dati odgovore na aktualni diskurs u umjetnosti i kulturi, društvu i javnom životu. Prostor me je odmah začarao i neodoljivo podsjeća na LX Factory u Lisabonu. Tu sam gostovala u okviru Indirekt Music&Art festivala.

2. LEILA – Prodavaonica ploča i knjiga o muzici u okviru koje se nalazi i kafić. U jednoj od najšarmantnijih i najprometnijih ulica, Kralja Petra 41, smjestila se „Leila“, prodavaonica ploča i knjiga, ugodno mjesto okrenuto mladim umjetnicima i zaljubljenicima u muziku i umjetnost. U baru se održavaju književne i muzičke večeri. Pravi boemski štih vlada oko ovog prostora.

3. BOOKASTORE (Cara Lazara 12) knjižara i kafeterija. Srpska izdavačka kuća „Booka“, poznata po sjajno dizajniranim knjigama najboljih suvremenih pisaca poput Elene Ferrante, Karl Ove Knausgaarda, Michel Houellebecqua, otvorila je ovog proljeća u centru Beograda šarmantnu i dobro opskrbljenu knjižaru iz koje nijedan knjigoljubac ne može izaći dobrovoljno. Zamišljena kao mjesto koje će privlačiti urbane čitatelje, jer Bookastore nudi odabranu selekciju naslova najboljih srpskih, hrvatskih i bosanskih izdavača kvalitetne književnosti i izbor programa za darivanje mladih srpskih dizajnera. O tako nečem sanjam ja već godinama.

4. SLASTIČARNICA MANDARINA (Gračanićka 16) u centru Beograda, na malom trgu, paralelno s Knez Mihajlovom, smjestila se mala, šarmantna slastičarnica koja po recepturi maštovitog i genijalnog šefa Krste Radovića proizvodi čarobne kolače koje morate probati. Radi se o svježem i novom konceptu kojeg savršeno osmišljava momak s završenim pastry fakultetom u Londonu.

5. MANDALA (Kosančićev venac) u jednom od najstarijih dijelova Beograda, nedavno je otvoreno novo mjesto za istinske zaljubljenike različitih ukusa hrane, prave hedoniste i one koji su u potrazi za oazom i mjestom za uživanje – restoran organske hrane na biljnoj bazi. Teško je istaknuti što mi se u tom restoranu više sviđalo – ponuda i okus hrane, način serviranja, posluga, jedinstveni osjećaj opuštanja ili uređenje. Već dugo nisam bila na jedno tako divnom mjestu. Pravu revoluciju u gastronomskoj ponudi Beograda donosi čuveni američki šef Chad Sarno.

6. FERDINAND KNEDLE (Gavrila Principa 58) neobično ljupko i dopadljivo mjesto nudi poslastice koje nas vraćaju u kuhinje mama i baka. Knedle od krumpira i brašna efektno su servirane na specijalnoj drvenoj podlozi i donose moćnu kombinaciju okusa sa četiri sira i tartar-umakom u slanom, a u slatkom dijelu pravu rapsodiju okusa. Ime nije nimalo slučajno, za njega je zaslužan car Ferdinand koji je usred zime sa svog carskog trona zahtijevao da dobije sviježe knedle s voćem uz rečenicu: “Ja sam car i hoću knedle”, po kojoj je ušao u povijest.

7. VULKAN KNJIŽARA(Knez Mihailova 57) – sve dobre knjige na jednom mjestu – ogromna knjižara s bogatom ponudom srpskih, bosanskih, hrvatskih i stranih naslova. Radi do 24 sata i pravi je raj za knjigoljupce.

8. Spomenik Ivi Andriću nalazi na Andrićevom vencu u centru Beograda, na ulazu u Pionirski park i u neposrednoj blizini Starog i Novog Dvora. Podignut je 1992. godine u povodu stogodišnjice rođenja Ive Andrića. “Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramičak magle koji se gubi. A sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke”, glasi Andrićeva misao zapisana ćirilicom zlatne boje na uspravnim pločama stepenica.

9. KOFFEIN – ako želite popiti finu kavu u Beogradu navratite u Koffein bar i pržionicu kave koja se nalazi na nekoliko udarnih adresa u Beogradu. Imaju veliki izbor specialty kava, od takozvanih single origine vrsta arabike.

Odijelo genija može se vidjeti u muzeju posvećenom njegovu liku i djelu

I da nemojte otići iz Beograda da ne posjetite muzej Nikole Tesle koji se nalazi u Krunskoj ulici.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here