Otilija Laković, vizažistica

Nitko od nas nema idealnu kožu. Ili je suha ili je masna. Ili osjetljiva, možda bezbojna… Ili barem takva postane u jednom razdoblju života. Ali svaka koža treba njegu kako bi se uklonili nedostaci, a tragovi godina bili što manje vidljivi. Mnoge mi  klijentice dolaze s određenim očekivanjima i zahtjevima kako bi njihov make up trebao izgledati. Donose slike  svjetskih zvijezda, sugerirajući da ih na taj način našminkam i misle da će baš tako taj make up izgledati i na njima. Ali zaboravljaju da su to samo fotografije dorađene photoshopom, raznim filterima i sličnim stvarima.

Zato ne treba previše pažnje posvećivati marketinškim trikovima kad je riječ o ljepoti, jer u svakodnevnom životu pokazujemo našu kožu na dnevnom svijetlu i tada se vidi svaka pora, i baš tada moramo pokazati da kožu njegujemo svakodnevno. Kada to radimo vidi se rezultat i pri najjačem suncu.

Ljepota u zrelim godinama nije slučajnost, nego svakodnevna briga i rutina koja se ne smije izbjegavati

Make up nije dovoljan da bi nam lice izgledalo lijepo i svježe. Bitna je koža lica, a ona zahtijeva svakodnevni rad, rutinu koja se ne bi smjela izbjegavati, pa niti kada ste jako neraspoloženi ili umorni. Za sada se zadržimo na dnevnoj rutini koja ne iziskuje puno truda nego jednostavno naviku.

Riječ je o čišćenju lica od dnevne prljavštine. Bez toga nema prave njege kože, a ni najskuplje kreme i najblistaviji make up ne mogu puno popraviti dojam. Za čišćenje kože jako je važno pranje lica vodom. Voda čisti prljavštinu, ulje, bakterije i tragove šminke, koji bi inače ostali na vašoj koži. Ako se šminkate, potrebno je prati lice dva puta dnevno – jednom ujutro, kako biste očistili masnoće koje su se nataložile preko noći, a drugi put prije spavanja kada je potrebno ukloniti svu nečistoću i šminku nakon cijelog dana. Svi manje-više izbjegavamo toplu vodu jer isušuje lice, što je istina. No, savršena je zato što otvara pore. Zato je najbolje poprskati lice lagano toplom vodom i uz sredstvo za uklanjanje šminke lagano trljati od brade prema gore. Nakon toga lice treba isprati hladnom vodom koja zatvara pore. Čistim ručnikom potrebno je utapkati preostalu vlagu (trljanje je previše grubo za kožu). Najbolje je, naravno, pustiti da se lice prirodno osuši. Nakon toga nanosimo dnevnu ili noćnu kremu.

Voda čisti prljavštinu, masnoće i ostatke šminke s lica

Dakle, tretman toplom i hladnom vodom ne može biti jednostavniji, traje samo par minuta, a odmah ćete osjetiti glatkoću kože. Ustvari, to je samo lijepa i korisna navika koja uz ostalu njegu kože pomaže da lice ogledalo blista, a time postaje spremno i za sve vrste šminke.

U idućem nastavku govorit ćemo o važnosti pilinga i maski koje nisu dnevna rutina, ali jesu tjedna i svakako ih treba ubaciti u tjedni raspored. Opet nekoliko minuta posla, a rezultat je neprocjenjiv.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here