Željka Barbarić, menadžerica u telekomunikacijama i blogerica

Obilježavamo 26 godinu hrvatske neovisnosti i to razmišlja o značenju te magične riječi. Što je neovisnost? Što znači biti neovisan? Moja Marina Biti to bi nam puno bolje objasnila, a ja sam onako laički malo proguglala. Neovisnost je, dakle, pojam iza kojega se krije u širem smislu pravna i teritorijalna neovisnost. Drugim riječima, Hrvatska je neovisna država jer „znamo“ gdje su nam granice, a imamo i svoje zakone i sve ostale pravne akte. No, dobro, Hrvatska zna gdje su joj granice, osim kada se radi o Piranskom zaljevu i Sloveniji, Uni i Bosni, Dunavu i Srbiji, morskoj granici sa Crnom Gorom… Sreća da smo s Mađarima sve riješili…

Ako neovisnost mjerimo državnim simbolima, Hrvatska dobro stoji. Zastavu i grb imamo, ali u ostalim područjima smo – mala kolonija

Što se tiče pravne neovisnosti, tu je neovisnost još transparentnija. Budući da smo članica EU, pravni akti nam moraju biti usuglašeni s EU obvezujućim pravnim aktima. Srećom ima i neobvezujućih. Tu vidim našu neovisnost! Ako bismo se dotaknuli proširenog značenja te riječi, u što možemo ubrojiti ekonomsku, monetarnu, energetsku i prehrambenu neovisnost, dolazimo do zaključka smo mi jedna mala kolonija. Trenutno smo prema nekim podacima dužni cca 40 milijardi eura, naravno ako je vjerovati podacima koji nam se plasiraju u medijima. Možete misliti u kakvoj smo poziciji kod donošenja bilo kakvih odluka koje bi mogle pokrenuti posrnulo gospodarstvo.

S obzirom na to koliko smo dužni, o monetarnoj neovisnosti nemamo što govoriti

Što se tiče monetarne neovisnosti, kao i sa pravnom, dužni smo plesati kako EU svira, a budući smo dužni koliko smo dužni o ovoj neovisnosti možemo samo sanjati. Ulogu politike i HNB-a ne treba spominjati.

HRVATSKA JE POBJEDNICA U EU

Dolazimo do tri neovisnosti meni najdraže. Energetske, vodne i prehrambene. Tu je Hrvatska pobjednica među EU državama. Inu smo poklonili Mađarima, HEP i šume tek trebamo nekome pokloniti. Inače, stanje u Gorskom kotaru samo za sebe govori koliko su nam šume važne. Četiri izvora pitke vode smo već dali u koncesiju na xy godina. LNG na Krku nam se ne isplati, kao ni vjetroelektrane. Sunčane su isto rubno isplative zbog promjenjivih vremenskih uvjeta. O energiji mjeseca, plima i oseka, pored 1777 kilometara obale (bez otoka) pričat ćemo 2078.godine, jer to je ipak prenapredno za nas. A sigurno je upitna i isplativost…

Pored toliko oranica, Hrvatsk uvozi hranu

Nisam našla jednoznačne podatke, ali poljoprivrednog zemljišta imamo između 1,7-3,1 milijuna hektara. Pored toliko oranica uvozimo zob, brašno i pšenicu, krumpir, fažol, kapulu, mrkvu, repu i češnjak, a i limun, šljive i orašaste plodove, jabuke. A nađe se i lubenica, graška i paprike. Uvozimo i čačkalice! Pored toliko pašnjaka uvozimo svinje, ovce i koze, i naravno mlijeko i jaja. Naši političari osigurali su da se proizvoditi bilo što od navedenoga u našoj državi ne isplati.

tri su mi neovisnosti najdraže –  Energetska, vodna i prehrambena. Tu je Hrvatska pobjednica među EU državama. Inu smo poklonili Mađarima, HEP i šume tek trebamo nekome pokloniti. Četiri izvora pitke vode već smo dali u koncesiju na xy godina. LNG na Krku nam se ne isplati, kao ni vjetroelektrane…

Kada sve zbrojiš i oduzmeš, za ovu neovisnost je palo toliko života, toliko majki ostalo bez kćeri i i sinova, toliko ljubavi i obitelji razbucano, toliko djece postalo siročad. Kada sve zbrojiš i oduzmeš, za ovu i ovakvu neovisnost 1533 obitelji traže svoje nestale iz domovinskog rata. Kada sve zbrojiš i oduzmeš, zbog ovakve neovisnosti skoro 200.000 ljudi se u zadnjih 17 godina odselilo iz domovine, a skoro 20 posto onih koji ostaju je u kategoriji siromašnih. I kada sve zbrojiš i oduzmeš, po kojim smo mi to kriterijima neovisni i čemu čestitka premijera, predsjednika sabora i predsjednice?

Dragi političari sretan Vam dan neovisnosti! Jedino lobiji koji upravljaju Vama, Vi i Vaši pijuni, istinski imate razloga da ga slavite. Čestitam!

P.S.

Gledam onaj narod u Kataloniji i Španjolskoj. Poštujem njihov izbor i svi bi ga trebali poštivati, ali užasno sam protiv načina na koji se stvari odvijaju. Majke ujedinite se, zatvorite te političke kreature i mlatimudane u neku zgradu i ne dajte im ni hrane ni vode dok se u miru ne dogovore. Za to su plaćeni – za PREGOVARANJE! Lako je ukopati stavove u rovove i ne truditi se razgovarati i pregovarati, ali imajte onda, dečki dragi, muda i nakon donesene odluke budite u prvom redu i vičite JURIŠ, a ne da se kao Bogovi s Olimpa igrate životima nečije tuđe djece, braće i unuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here