Diana Glavina

Kako stvari stoje, hrvatska se Vlada, čini se, uhvatila kao pijan plota modela prema kojemu se državne financije mogu osnažiti isključivo oporezivanjem svega što kojemu ministru padne na um kad su ujutro probudi. Najprije porez na nekretnine, pa porez na stare automobile, pa, evo, ministra zdravstva s idejom da se dodatno oporezuju cigarete, igre na sreću, mobiteli i alkohol. Moguće je da ministar misli kako je problem u tome što su hrvatski građani nedovoljno poročni, pa državna blagajna od toga ima manje koristi, nego zemlje u kojima se građani nesputano odaju porocima, pa bi se taj izostanak poročnosti mogao u proračunu nadomjestiti povećanjem poreza. Tko vam je kriv, dragi građani, kad premalo pušite, pijete alkohol, kockate i ‘mobitelirate’. Kad biste sve to više radili, možda bi se od vaše potrošnje skupile te tri milijarde kuna koja ministru trebaju. A ako već nećete, uvijek se mogu povećati porezi. Cilj je poznat – tri milijarde kuna!

Zdravstvena usluga sve je teže dostupna, a problematična postaje i kvaliteta…

ELITA IZ KABINETA NE VIDI KAKO NAROD ŽIVI

No, i to je račun bez krčmara. Ministar Milan Kujundžić morao bi pokrenuti snažnu javnu kampanju kako bi naveo građane da više troše na sve nabrojane sitne radosti i zadovoljstva, a da bi se uz nove poreze kojih se dosjetio prikupilo ne samo tri, već pet milijardi kuna, potrebnih za spas zdravstvenog proračuna i zdravstvenoga sustava. Šalu na stranu, no, nevjerojatno s kojom lakoćom ministar govori o uvođenju novih poreza, novih nameta građanima u zemlji u kojoj se još valjda samo na zrak ne plaća neka taksa. Gotovo godinu dana od imenovanja, ministar se jednog jutra probudio i u javni prostor poslao poruku kako nema drugog rješenja za popunjavanje rupe u zdravstvenom proračunu osim nametanja dodatnog financijskog tereta na leđa naroda, koja su ionako već prilično pogrbljena od svakodnevnih životnih problema. Pa, to je samo nekoliko kuna više po kutiji cigareta, samo nekoliko kuna više na bocu alkohola, pa samo 10 posto više na mobilne impulse… Na žalost, politička elita iz svojih udobnih kabineta uz sve privilegije koje uz to idu – pa im, među ostalim, i troškove mobitela plaćaju porezni obveznici – ne vide mnogo toga što se događa ispod njihovih visoko uzdignutih glava.

Javno zdravstvo je u golemim problemima. ukupni dug je prešao 8 milijardi kuna, a dospjeli dug je veći od 3,5 milijarde kuna. sve se prelijeva na pacijente uz problematičnu dostupnost i kvalitetu usluge. Ministar mora nešto poduzeti. Ali, ne treba biti osobiti stručnjak da se to učini novim nametima

Dakle, činjenica je da siromašniji sloj građana i više puši cigarete, i više pije alkohol, i češće ulaze u kvartovske kockarnice koje niču na svakom uglu. I naravno da se radi o nezdravim navikama i životnim stilovima, ponekad o ovisnostima. To nitko ne osporava. Ali, nitko, baš nitko nije zaslužio da mu država dodatno život zagorča. Činjenica je i to da je mobilni telefon u džepovima i mladih i onih starijih, u rukama i djece, i baka, i djedova, i da, vjerojatno, u Hrvatskoj danas ima više mobitela nego stanovnika. Ali, se nikako ne možemo složiti s ministrom Kujundžićem da je mobitel u 21. stoljeću luksuzna roba.

 

Zar stvarno jedan ministar može tretirati mobitel kao luksuz koji treba dodatno oporezivati?

Ministar financija Zdravko Marić govorio je nedavno o tome da je u Hrvatskoj prosječna starost osobnih automobila 12,5 godina, a čak ih je 75 posto starije od 10 godina. Vlasnici tih automobila ne plaćaju godišnji porez po ekološkom kriteriju koji plaćaju vlasnici mlađih osobnih vozila. U cijeloj se zemlji nekoliko dana s ljutnjom i nevjericom raspredalo o Marićevom novom porezu na stare automobile dok ministar nije smirio ovu priču tvrdnjom da neće biti još jednog poreza na automobile. Joker pitanje za ministra Marića: Tko bi se vozio u autu starom deset ili više godina da si može priuštiti novi?

IDEJE O POREZIMA BACITE U SMEĆE

I tek što su, barem za sada, zamrle priče o novom porezu na osobne automobile 10 plus i, ne zaboravimo, o porezu na nekretnine, javio se Kujundžić sa svojim porezima. Možemo se samo nadati da će završiti u nekom košu u Ministarstvu zdravstva. Jasno je da država živi od poreza i na porezima građana, ali treba li ljudima koji rade i žive u toj državi i dušu uzeti.

DOK KUJUNDŽIĆ GOVORI O NOVIM POREZIMA ZA GRAĐANE, NE GOVORI O TOME DA MU DRŽAVA DUGUJE DVIJE MILIJARDE KUNA. KAD DRŽAVA BUDE POŠTOVALA SVOJE OBVEZE, MOŽEMO DALJE RAZGOVARATI

Javno zdravstvo je u golemim financijskim problemima, u dugu koji je prešao osam milijardi kuna, u kojemu je dospjeli dug veći od 3,5 milijarde kuna. Financije se prelijevaju na pacijente uz sve problematičniju dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite. Ministar zdravstva jednostavno mora nešto poduzeti. Ali, ruku na srce, i ne treba biti neki osobiti stručnjak u krpanju proračunskih rupa uvođenjem nekih novih nameta. I prije nego izravno posegne i uzme iz džepova građana, Kujundžić se mora kod Marića izboriti za dvije milijarde kuna koliko je državni proračun samo u ovoj godini – kao i nekoliko prethodnih godina – ostao dužan zdravstvenom proračunu, i to prema zakonu po kojemu država plaća zdravstvenu zaštitu za određene skupine građana. Kada država bude poštovala vlastite zakonske obveze, možemo dalje razgovarati…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here