Sonja Kožul

Iako nikad nije kasno da čovjek promijeni neke rutine u svom životu, nekako mi se čini da su pedesete krajnji rok kad treba početi za sebe tražiti mala zadovoljstva, a ne samo robovati obavezama.

SKUPLJANJE SNAGE ZA NOVE OBAVEZE

Gledam neke od svojih školskih prijateljica. Ne koriste društvene mreže pa nemaju kontakta s ljudima koje ne vide svaki dan. Kad ih sretnem, žale se da nikoga ne vide izvan obiteljskog i radnog kruga, a baš im fali povremeno druženje. Odmah pronalaze i opravdanja za vlastitu neaktivnost.

Zauzete su na poslu, na kojem cijeli dan gledaju u kompjuter pa im nije do toga kad se vrate kući, jer spremaju jelo za muževe i već poodraslu djecu, ili čuvaju unuke, ili pospremaju jer ne postoji druga kućna vila koja će oprati veš i spremiti ga ispeglanog u ormar… I nakon svega toga samo žele uživati u miru i tišini…

U našoj kulturi ženama je usađeno da trebaju biti nježne i požrtvovne, na usluzi i od pomoći. Ako nisu takve, loše su žene! Zato, uvijek spremne staviti tuđe interese ispred svojih, svjesno ili nesvjesno, žene same sebe izoliraju i same sebe čine žrtvom…

Svakako su zaslužile svoj mir i tišinu. Ono što ne valja u toj slici je da, odmarajući se, samo skupljaju snage kako bi se ponovno prihvatile istih obaveza jer, puno je uloga koje okolina očekuje od žene: dobra supruga, majka koja još uvijek brine o banalnim potrebama svoje, već odrasle djece ili baka unucima, brižna kćer ostarjelim roditeljima…

Mislite na sebe, uzmite vrijeme za sebe, zaslužile ste…

U našoj kulturi ženama je usađeno da trebaju biti nježne i požrtvovne, uvijek svima na usluzi i od pomoći. Ako nisu takve, loše su žene! Zato, uvijek spremne staviti tuđe interese ispred svojih, svjesno ili nesvjesno, žene same sebe izoliraju i same sebe čine žrtvom.

U pedesetima mnoge žene postaju tjeskobne, čak depresivne, a svako im nezadovoljstvo urezuje novu boru u lice. Zaborave veseliti se malim stvarima utapajući se u životnim nedaćama pa smo nacija koja sve više postaje ovisna o tabletama za smirenje…

Kad ste čule bilo kojeg muškarca da je odbio druženje uz pivo zato što mora skuhati ručak? Žena će se sastati s društvom uglavnom ako ne postoji neka druga obiteljska obaveza.
Žalim li što sam nekad bila poslovna žena pa nisam stizala na roditeljske sastanke i kuhala ručak? Iskreno, ne! I danas smatram da su to bile najljepše godine mog života, koje su mi otvorile oči i vidike, pomogle mi da spoznam vlastitu vrijednost i riješim se nesigurnosti. Tu sam upoznala neke drage ljude, koje i danas volim čuti i s njima se družiti.

MAJČINA POMOĆ NEPROCJENJIVA

Iza uspješnog muškarca stoji žena, a iza uspješne žene – njezina majka

Usto, točna je teza kako iza uspješnog muškarca stoji žena, ali iza uspješne žene stoji njezina mama. Mogla sam biti uspješna jer je moja majka odrađivala kućne rutine koje ja nisam stizala. Pa opet, ne grizem se zbog toga jer moj je sin odrastao u sposobnog i snalažljivog, ili kako ja u šali kažem, emancipiranog muškarca – emancipiranog od toga da ovisi o mama-servisu. I, ne muči me sindrom „praznog gnijezda“. Uživam u tome što možemo ravnopravno prijateljski razgovarati i što će i danas rado sa mnom podijeliti svoja razmišljanja.

U pedesetima mnoge žene postaju tjeskobne, čak depresivne, a svako im nezadovoljstvo urezuje još jednu boru u lice. Zaborave veseliti se malim stvarima utapajući se u životnim nedaćama pa smo nacija koja sve više postaje ovisna o tabletama za smirenje.
Svi žude za sigurnošću i kontrolom budućnosti, iako je taj cilj imaginaran. Ne znamo što budućnost nosi. Jedino što možemo je živjeti dan po dan i iskoristiti ga najbolje što možemo. Carpe diem!

Nemojte stajati na mjestu, mijenjajte se, učite, otvarajte sebi vidike…

Zato, svaka bi svaka žena trebala napraviti bilancu sretnih i nesretnih trenutaka svoga života i podvući crtu. U prepuštanju melankoliji nema ničeg dobrog, a negativni trend može se preokrenuti jedino pozitivnim stavom. Budite znatiželjne, učite nove stvari, mijenjajte se, artikulirajte ono što vas veseli i slobodno se tome prepustite, vlastita zadovoljstva stavite ispred očekivanja okoline. Zaslužile ste!

Ako kažu da su četrdesete nove tridesete, tada su pedesete svakako nove četrdesete. A to znači da ste u najboljim godinama svog života. Ako uživate u životu, tada ćete uvijek biti u svojim najboljim godinama.

3 Komentari

  1. Gospođo draga, ja sam zaposlena žena (nisam poduzetnica ako to pitate) i imam unuka koji ne živi blizu mene. Zaposlena sam već nekih 35 godina. Stizala sam na sve roditeljske sastanke moje kćeri i kuhala ručak. Nitko nije odrađivao rutinske kućne poslove umjesto mene. Nije da se hvalim. Ali zar nisam i ja poslovna žena? Pitam se zašto vi mislite da poslovna žena to ne treba raditi, i kako to da ste svoju majku pretvorili upravo u ženu kakva po vašem mišljenju ne bi trebala biti. Imam 53 godine, poslovna sam žena 🙂 i radim na tome da mojem unuku budem bliže. 🙂

    • Gđa Darinka, slažem se s vama. Mislim da je upravo u tome problem što mi žene same pocjenjujemo poslove koje radimo u kući. Nekad ih čak više muškarci cijene nego mi žene. Upravo je u pristupu problem. Ono, baš balkanski!!

  2. Draga moja,
    badava sve društvene mreže ako smo samo na to spali, hvala, ne hvala. Svaka čast tehnici, nisam protiv. Ali,nema do face to face prijateljskog razgovora na koje neki idemo redovito i imamo hvala Bogu s kim. Ako smo daleko, zovem telefonom da razmijenimo energiju glasom, kupim poklončić za rođendan i odem u živo čestitati, sama ga se sjetim, bez da čekam da me sustav podsjeti da moja prijateljica/prijatelj ima rođendan ili neki drugi važan dan. Isprazno, jadno…… Hvala, ne hvala, za to mi ne trebaju društvene mreže. Prije bi rekla da ih forsiraju oni koji nemaju nikog blizu pa se ovako hvale kako imaju bezbroj “prijatelja” i “lajkova”. Ali, eto, nismo svi isti, hvala Bogu!
    A što se tiče karijere na maminoj grbači, e to treba moći! Promatrati i uživati u odrastanju djece – neprocjenjivo. Za sve ostalo, tu je Master card !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here