Čak 50 posto sudionica u ispitivanju navodi da imaju redovan seks, a prosječna im je dob oko 65 godina

Gase li godine plamen strasti? Nestaje li žar koji nas je noću držao budnima, a ujutro budio prije budilice?  Je li točno da zrele žene prestaju biti zainteresirane za igre među plahtama?

Iako će jako mladi ljudi lakonski zaključiti kako je seks rezerviran za mladenačku snagu i da se njihovi roditelji više niti ne sjećaju o čemu se zapravo radi, istraživanja su potvrdila da je istina daleko od njihovih zaključaka. Nedavno provedeno istraživanje pozabavilo se pitanjem koliko su zreli parovi zadovoljni svojim odnosom i seksualnim životom. Utvrđeno je da zrele žene smatraju kako je seks vrlo važan u odnosu te da ga nerijetko ističu kao ključni sastojak dobrog odnosa više žene nego muškarci. Ha, to niste očekivale, zar ne? Rekli bismo da to ruši predrasude kako je seks na pameti samo muškarcima.

istraživanje SVEUČILIŠTA U SAN DIEGU potvrđuje da ako su zrele žene u dobroj zdravstvenoj kondiciji i ako imaju odgovarajućeg partnera, njihov seksualni život cvjeta i one su njime zadovoljne…

Istraživači Sveučilišta u San Diegu u Kaliforniji provode redovita ispitivanja o promjenama koje dolaze sa starenjem još od 1972. godine. Rezultati jednoga od njih, objavljeni 2012. godine u časopisu American Journal of Medicine, govore da zrele žene uživaju u seksu jednako kao i mlađe. Istraživači su pitali nekoliko stotina starijih žena iz južne Kalifornije o njihovim seksualnim aktivnostima. Zanimalo ih je koliko često su vodile ljubav u nekoliko zadnjih tjedana prije anketiranja, koriste li hormonalne pripravke i lubrikante, što mogu reći osvojim orgazmima i razini zadovoljstva. Upitnik je ispunilo oko 800 žena između 40 i 99 godina, pri čemu ih najviše bilo staro oko 65 godina. Na iznenađenje ispitivača, gotovo polovina žena koje su sudjelovale u anketi, reklo je da su u zadnja četiri tjedna bile seksualno aktivne. Čak 61 posto sudionica zadovoljne su svojim spolnim životom.

Čak i ako osjećaju pad libida, zrele žene uživaju u seksu jednako kao i mlađe

No, nije sve tako sjajno. Istraživanje je utvrdilo i da trećina seksualno aktivnih žena osjeća pad, pa čak i nestanak seksualne želje. Kad je riječ o seksualnoj želji, zanimljivo je da mlađe žene, kod kojih je razina želje veća, zapravo manje uživaju u seksu. S druge strane, starije se žene manje zamaraju padom seksualne želje. Ženama koje imaju problem sa željom mogu pomoći hormonalni pripravci koji pojačavaju libido i pridonose povećanju seksualne aktivnosti.

Uglavnom, istraživanje potvrđuje da ako su zrele žene u dobroj zdravstvenoj kondiciji i ako imaju odgovarajućeg partnera, njihov seksualni život cvjeta i one su njime zadovoljne. Čak i ako se suočavaju s padom želje/libida, zrele žene uživaju u seksu jednako kao i mlađe žene. Amen!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here