Životno iskustvo postaje alat pomoću kojega rastemo

Sigurno su se mnoge među vama oduvijek smatrale pametnima. Činilo nam se da znamo što hoćemo i kako to postići.  No, tek kad stignemo do četrdesetih, zakoračimo u pedesete i krenemo dalje spoznajemo da u mlađim godinama nismo imale pojama o našim stvarnim mogućnostima. Pedesete donose mentalnu snagu. Ne samo zato što tada shvatimo bogatstvo vlastitih potencijala, nego i zato što iskustvo koje smo dotad stekle postaje alat pomoću kojeg rastemo.

Što nam, dakle, donose pedesete? Onako, na brzinu, bez puno razmišljanja, evo pet spoznajnih darova koja nam donose zrele godine.

1. SAD ZNAMO DA PONEKAD NITKO NIJE U PRAVU. Prečesto trošimo previše vremena dokazujući da smo u pravu. Tražimo od druge strane da to prihvati i da se složimo oko uzroka prijepora. Ponekad nam zbog toga stradavaju prijateljstva, ljubavi, odnosna poslu, odnosi s djecom, a ta grčevita borba izaziva u nama snažan stres. U zrelim godinama shvaćamo da je bolje prihvatiti osobe kakve jesu i da je lakše kad sebi objasnimo da i dalje možemo raditi, živjeti i biti zajedno i ako se u svemu ne slažemo. Uostalom, ako u nekoj stvari nitko nije u pravu, to znači da nitko nije ni u krivu, zar ne…

Stalno nadmudrivanje oko toga tko je u pravu može narušiti mnoge odnose

2. ONO ŠTO IMAMO DANAS VEĆ SUTRA JE SAMO SJEĆANJE. I zato treba iskoristiti današnji dan. Današnji dan se računa. Danas je tvoj dan, dan da nešto počneš… Ako se ne fokusiramo na to što želimo od današnje dana, gubimo ga.

3. DA, I ŠTO S TIM… Sklonost negativnim razmišljanjima i pronalaženju isprika zašto nešto ne možemo napraviti često nas blokira. Zato je potrebno stvoriti svoj privatni jezik i svaku negativnu misao završiti s „Da, i što s time…“ ili „OK, idemo dalje…“ Potrebna je snaga da se žena izbori sama sa sobom i onesposobi vlastite negativne misli.

4. „BABYBOOMERI“ MIJENJAJU POJAM STARENJA. Za ovu generaciju se nekadašnja mantra o mirovini pretvorila u koncept – što je sljedeće u mom životu. Riječ je ozbiljnoj promjeni način razmišljanja o perspektivi života koji, unatoč slabostima koje donose godine, nosi u mnoštvo prilika. Mnogi ljudi odluče u pedesetima pokrenuti vlastiti posao, naučiti novi strani jezik, steći neku vještinu… Volja za otkrivanjem i savladavanjem novoga, kombinirana sa sviješću da odlazak u mirovinu znači bitno lošiju financijsku situaciju, a time i svakodnevni život, za generaciju „babyboomera“ pokretač je koji ih gura naprijed.

Često smo izbjegavale rizike i puštale strahovima da oblikuju naše odluke. Za mnoge su pedesete su točka preokreta

5. VRIJEME JE DA SE ODMAKNEMO OD STRAHOVA. U životu provedemo tako puno vremena uvjeravajući sebe da nam nešto nije pametno jer je previše riskantno. Previše smo dopuštali da strahovi utječu na naše odluke i da nas ograničavaju. Pedesete su vrijeme kad s time treba zauvijek završiti. Naravno, ne može se čovjek preko noći riješiti strahova i tjeskobe, ali možemo naučiti živjeti s njima tako da im ne dopuštamo da na zarobe. Za početak su dobri i mali koraci prema nekom cilju…

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here