Sandra Pocrnić Mlakar, vlasnica izdavačke kuće “Beletra”, novinarka, urednica…

Torbe BiArtis, na kojima su originalne slike akademskih slikara, osvojile su i kupce i muzeje. Kreatorica originalnih torbi Elizabeth Suzana Kozina ponosna je na svoj projekt, ali i svjesna da je pred njom još dug put do pune afirmacije brenda BiArtis. Torbe se izrađuju u Hrvatskoj, a svaki likovni umjetnik prilaže certifikat o originalnom umjetničkom djelu, koji se pakira u kutiju s torbom i svilenom maramom na kojoj je otisnuta ista slika. Torbe su posebne svaka na svoj način i postaju statusni simbol, a slike koje ih krase također ulaze u muzeje, ali na uporabnom predmetu.

Originalne torbe nisu jedini inovacija poduzetnice iz Klisa, jer nedavno je objavila zbirku mudrih izreka „Zato me niste razumjeli“, posebnu po tome što, kao i torbe, sadrži isključivo originalne autoričine izreke koje govore o cijelom spektru osjećaja – o ljubavi i zaljubljenosti, veselju i životnim pobjedama, ali i o razočaranjima, gubicima i potištenosti. Pokazalo se da otvoreno izražavanje osjećaja koje Elizabeth Suzana Kozina demonstrira u svojim mudroslovicama djeluje kao okidač i poziva publiku na bavljenje vlastitim osjećajima. S jedinstvenom inovatoricom razgovaramo o njezinim dosadašnjim projektima i planovima za budućnost.

Slikari se često žale da im se slike teško prodaju. Torbe BiArtis, na kojima su originalne umjetničke slike, njihov su katalog, izložba i vrata na tržište…

Kako su nastale torbe s originalnim umjetničkim slikama? Kako su reagirali akademski slikari kad ste im izložili svoju ideju? Gdje ste našli istomišljenike i zanatlije koji su podržali Vašu ideju o unikatnim torbama?

Torbe su nastale u razgovoru sa slikarima koji su mi uvijek govorili kako se slike teško prodaju. Kad sam zaokružila projekt i podvukla ono što želim napraviti, postupila sam vrlo jednostavno. Sjela sam u automobil i obilazila sve male manufakture u Hrvatskoj i s onima kojima se ideja svidjela, a i onima koji su se meni svidjeli, krenula u realizaciju.

Elizabeth je osmislila torbe s originalnim umjetničkim slikama, koje se nalaze u muzejima u Amsterdamu i zagrebu…  objavila je zbirku vlastitih mudrih misli “zato me niste razumjeli”…  Pokazalo se da otvoreno izražavanje osjećaja koje demonstrira u svojim mudroslovicama djeluje kao okidač i poziva publiku na bavljenje vlastitim osjećajima

Torbe BiArtis danas se nalaze u muzejima – u Muzeju torbi u Amsterdamu i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Jeste li zadovoljni ostvarenjem svoje ideje? Jesu li torbe s originalnim umjetničkim slikama ispunile Vaša očekivanja?

Donekle sam zadovoljna, ali mi je problem što imam nove ideje, a čini mi se da imam malo vremena u kojemu bih mogla sve realizirati. Prerano je za odgovoriti na to pitanje jer je za razvoj jednog brenda potrebno barem dvadesetak godina i trenutno radim na razvoju BiArtisa. Nekome bi vjerovatno bilo super i ovo što sam odradila do sada, međutim, meni, eto, nije. Želim uvijek više i bolje…

Knjiga “Zato me niste razumjeli” s mudroslovicama koje ste objavljivali na društvenim mrežama izazvala je jednoglasno odobravanje čitateljica koje se prepoznaju u osjećajima koje opisujete. Kako ste počeli pisati? Kakve ste reakcije očekivali?

Knjiga je play back mog života. Počela sam pisati u vrlo teškom razdoblju svog života,a iskreno, nisam ni znala da imam neki talent za pisanje jer to nikada nisam radila. Počela sam pisati prvo samo objave za moje prijatelje, nisam ni razmišljala o tome da bi se to moglo pretvoriti u knjigu tj. da bi me izdavači mogli zvati da to objavimo jer su zaključili da je knjiga vrlo životna te da ju je mogla napisati samo osoba koja je to proživjela. Naime, knjiga je satkana i od tuge i od sreće. Knjiga se može kupiti u svim prodavaonicama Školske knjige u Hrvatskoj, knjižarama Ljevak te u ostalim manjim knjižarama i papirnicama.

U Noći knjige bili ste u Vukovaru s Kate Mitchelli i svoju ste knjigu prvi put predstavili publici. Kako ste se snašli u kontaktu s publikom? Kako mudroslovice iz knjige “Zato me niste razumjeli” funkcioniraju kad se izvode uživo i na javnim čitanjima?

Nije mi to bio prvi susret sa publikom, radila sam druge poslove u kojima sam bila u interakciji s publikom, tako da nema ni straha ni treme što se toga tiče. Bude vam tu svega. Od prve mudroslovice krenu komentari jer o svakoj, u stvari, bez obzira što je kratka, možete diskutirati.

Vaše crtice koje pripremate za novu knjigu većinom su vedre, no ima i gorkih trenutaka. Koliko proživljavate osjećate koje opisujete?

Kako se osjećam, tako i pišem. Pisanje mi jako olakšava situacije u kojima se nađem…

Poznati ste kao inovatorica i poduzetnica, a svoje najsjajnije ideje ostvarujete u zrelim godinama. Kako su godine pridonijele sazrijevanju ideja? Koliko su životne krize i iskustvo koje godine nose poticaj na stvaralaštvo, a koliko su prepreka ostvarenju ideja?

Nisu važne godine. Ono što je važno je iskustvo koje sam stekla u tim godinama. Bezbroj pogrešnih odluka dovede do iskustva za ispravne. To vam ipak ovisi od osobe do osobe. Nekoga krize slome, nekoga očvrsnu. Izgleda da su mene očvrsnule.

Na kliškoj tvrđavi, u društvu s uskocima, predstavila je torbe BiArtis

U jednoj tv-emisiji predstavili ste torbe BiArtis na kliškoj tvrđavi u pratnji uskoka, a za promociju knjige “Zato me niste razumijeli” u Splitu najavljujete žensku klapu. Kako zapadno tržište, kojem predstavljate torbe BiArtis doživljava spajanje novog i tradicionalnog? Kako hrvatsko tržište uči cijeniti tradicionalno i vrednovati novo?

Oduševljeni su. Moram naći formulu kako barem 10 posto njihovog oduševljenja prenijeti u Hrvatsku. A kako u cjelini reagira hrvatsko tržište trebao bi pitati stručnijeg od mene

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here