Snježana Mlinarević

Treba li uopće spašavati Uber? Vrijednost mu je dosegnula oko 70 milijardi dolara, ima ime prepoznatljivo gotovo u rangu Googla. Sve to nije dovoljno da opstane jer se nalazi u krizi upravljanja, tolikoj da je osnivač i većinski vlasnik Travis Kalanick morao pod pritiskom ulagača napustiti čelno mjesto u kompaniji. Nakon toga započeta je potraga za novim prvim licem Ubera, licem koje će vratiti povjerenje ulagača, a Uber predstaviti u sasvim drugačijem svijetlu.

Od samoga početka Uber je zakonski problematičan u mnogim zemljama. Neke ga i protjeruju. Internetska aplikacija preko koje se naručuje vožnja od vozača koji nisu registrirani niti plaćaju poreze za tu aktivnost, s druge strane, jeftinija je i ima milijune korisnika. Uber ubija konkurenciju, ali je i sam sebe uspio baciti u blatio, ne toliko svojom nelojalnom pozicijom na tržištu (za to neka se pobrinu državne vlasti), nego potpuno neprimjerenom radnom kulturom.

ZBOG AFERA I POBUNE ŽENSKOG OSOBLJA ZBOG SPOLNOG UZNEMIRAVANJA UGLED KOMPANIJE SROZAO SE U BLATO. OTVORENA JE POTRAGA ZA NOVIM LICEM NA ČELU UBERA…

Vrtoglav rast tehnološke kompanije, kojoj je vrijednost rasla 10 milijardi dolara godišnje, potpuno je od zemlje odlijepila njeno vodstvo, a potom se to dogodilo i na nižima razinama. Sve je bilo moguće, sve se moglo kupiti, pa tko bi očekivao da će se žene u kompaniji pobuniti zbog seksualnog uznemiravanja koje je postalo više pravilo nego iznimka.

Internetska aplikacija za prijevoz putnika zaradila je vlasnicima milijarde dolara, ali ju je bahatost muškaraca na čelu kompanije bacila na dno i sve dovela u pitanje

Počele su se nizati afera za aferom, toliko da su karizmatičnog Kalanicka izbacile iz Ubera. Sve je on lijepo posložio, revolucionirao transport općenito, ne samo taxi usluge, i nitko mu od dioničara to ne spori.

Ali netko drugi, potpuno drugačiji, morat će voditi Uber u budućnosti. Vrag je odnio šalu, nikada nije bilo više novaca, a nikada manje ugleda. I, naravno, nikad više nervoze među suvlasnicima.

VLADARICE U SVIJETU TEHNOLOGIJE

 

Analitičari diljem svijeta od početka upozoravaju da to novo, umiveno lice Ubera može dati samo žena na vrhu kompanije. U Americi ima nekoliko vladarica na tronovima visoke tehnologije, a ovih dana među kandidate, njih nekoliko ušla je Meg Whitman, šefica Hewlett Packard Enterprise Co. Riječ je o ženi koja je prošla 60 godina i po tome nikako ne spada u Uber, kompaniju, mladih bahatih muškaraca koji doslovno štancaju milijarde dolara. No, Meg Whitman nije pala s Marsa, stručnjakinja je u svom poslu, a njezino iskustvo i životna mudrost stečena godinama upravo trebaju Uberu.

promatrači koji poznaju zakone biznisa slažu se da Uber može spasiti samo žena, novim stilom upravljanja i uvođenja korporativne kulture u kojoj neće biti ponižavanja žena i niže rangiranog osoblja…

Uber je samo drastičan primjer ponižavanja žena u Silikonskoj dolini, meki IT industrije. Nagli rast start up kompanija i bogaćenje obično za pet, šest godina, ustoličili su ‘bro culture’, vladavinu mladih, obijesnih muškaraca koji zajedno rade, partijaju, seks im mora biti dostupan kad požele, pa i na radnom mjestu, a žene su često nepoželjne i za zapošljavanje, a one koje jesu građanke su drugoga reda. Pa ipak, silne milijarde ne mogu kupiti baš sve. Počinje urušavanje, afere sustižu jedna drugu, a onda nastupa panika kako sačuvati naglo stečeni novac na dugi rok.

Seksističko ponašanje prema ženama stajalo ih je ugleda

Od nekoliko kandidata, muških i ženskih većina promatrača koji poznaju zakone biznisa slažu se da Uber može spasiti samo žena novim stilom upravljanja i uvođenja korporativne kulture u kojoj neće biti ponižavanja žena, a i niže rangiranog osoblja bez obzira na spol te uništavanja njihovog samopouzdanja. Ne mora biti ni mlada ni lijepa, nego baš suprotno puna iskustva i mudrosti…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here