Željka Barbarić

Trebao bi ovo biti blog o projektu Rijeka 2020 europska prijestolnica kulture (EPK), međutim nekako mi se samo od sebe nametnula tema koliko smo mi uopće informirani o kulturnim događanjima u našem gradu i bližoj okolici? Kao šlag na tortu dolaze mi gosti iz daleke Australije. Što, gdje i kada pitanje je sada?

Iskreno, ne mogu reći da sam zadovoljna. Ako izuzmemo popularni ljetni, putujući festival MIK i Riječke ljetne noći, o ostatku, čega da se razumijemo nema malo i nikako se ne može nazvati ostatkom prema svom opsegu i sadržaju, većina nas Riječana NEMA POJMA!
„U svakom trenutku morate znati zašto je baš vaš grad Europska prijestolnica kulture. I na to pitanje morate brzo odgovoriti“ kazao je Xabier Paya, programski direktor San Sebastiana 2016 na dvodnevnom seminaru KAKO KOMUNICIRATI EPK održanog prošli mjesec u RiHubu i dodao „EPK je kao Chanel 5 – morate prodati proizvod prije nego što kupci osjete miris.“

PROBLEM S NJUHOM

Meni bome ništa ne miriše, a kako stvari stoje niti Riječanima u mojj okolici. Imamo li zbog dugogodišnje prisutnosti rafinerije problem s njuhom?  Malo je Riječana koji nisu čuli za projekt Rijeka 2020 europska prijestolnica kulture (EPK). Međutim većina pojma nema što se iza toga naziva krije, kakvi su programi, projekti a najmanje što se događa na ovu temu u gradu i okolici. Mogu ja tu pričati o flegmatičnim njurgavcima, kako znam nazvati građane „grada koji teče“, jer sve bi oni nešto drugačije ali ne znaju što. Mogu i o sezoni „kiselih krastavaca“ kako znaju reći naši novinari, ali iskreno mislim da se najviše izazova krije iza poprilično traljavog marketinga ovog za naš grad jako važnog projekta. Da se razumijemo, ne želim ovim razmišljanjem nikoga povrijediti, ali količina neinformiranosti zvuči nestvarno, a za to postoji i uzrok i krivac.

Pustimo li malo na stranu marketing, još više boli pljeskom publike nedovoljno nagrađen trud djelatnika, volontera svih profila i dobi uključenih u ovaj projekt. To baš žalosti.
S druge strane zakinuti smo i mi građani grada koji teče jer nismo sudjelovali, nismo vidjeli, čuli, osjetili. Ništa…

Malo je Riječana koji ne znaju za projekt “Rijeka europska prijestolnica kulture 2020”, ali je žalosno malo onih koji znaju što se u okviru tog projekta priprema. time smo zakinuti i mi građani grada koji teče jer nismo sudjelovali, nismo vidjeli, čuli, osjetili. Ništa…

Da ne bi to bio samo osobni osjećaj pitala sam članove jedne popularne riječke FB grupe (moje isprike svima, malo sam ih iskoristila za istraživanje) jesu li prisustvovali/sudjelovali u kojem događanju u sklopu sedam programa Rijeka EPK 2020 i mogu li mi što preporučiti. U inače razgovorljivoj i živahnoj grupi nastupio je muk… Budući da nam nije bio jasan razlog šutnje, Tamara ih je pitala znaju li što je naziv Rijeka EPK 2020? Definiciju su znali, ali preporuka za neko događanje se baš nismo načitale. Ipak da ne bi sve bilo tako crno pobrinuli su se objašnjavajući što znači kratica EPK pa je Vitomir F. odnio po mom skromnom mišljenju pobjedu aktualnim objašnjenjem „Evo Pakujem Kufer“. Duha nam ne nedostaje, to je sigurno.

O ČEMU SE PRIČAŠ?

Nastavila sam propitkujući prijatelje i kolege različitih profila, dobi, zanimanja i financijskih moćnosti (na žalost ta komponenta utječe na kulturu) mogu li mi nešto preporučiti iz programa Rijeka EPK 2020, redom su mi odgovarali: Pojma nemam! O čemu ti?
Međutim, kada je i moja Anu koja prati sva zbivanja u gradu i organizira nas par parova gdje bi i kada trebali ići rekla da nema pojma upalio mi se alarm za uzbunu!
Za one koji i dalje ne znaju o čemu pričam, a kako stvari stoje takvih nije mali broj, Rijeka se izborila da 2020.g bude europska prijestolnica kulture. Sam projekt podijeljen je u sedam programskih pravaca.

Riječke ljetne noći jedna su od rijetkih kulturnih manifestacija za koju svi Riječani znaju

Jedan od programskih pravaca naziva je 27 susjedstva. Naša Udruga Održiva zajednica – OZ i sama se prijavila na natječaj kojim se željelo potaknuti 27 kvartova, gradova, mjesta, sela iz naše županije da osmisle inicijative za poboljšanje društvenog i kulturnog života. Inicijativa za koju smo dobili podršku MO Školjić na čelu sa Teom Čaljkušić Mance i Sveučilišta sa tadašnjim rektorom Perom Lučinom (hvala im još jednom) obrađivala je ideju oživljavanja prostora oko stare Tvornice papira. Željeli smo u dijelu korita Rječine, gdje se spaja priroda s gradom napraviti živi muzej. Naš projekt na žalost nije zbog svoje opsežnosti prošao, ali dobili smo pisano obećanje da će nas uključiti u drugi program u okviru Rijeka 2020 EPK – program Slatko i slano koji se bavi obnavljanjem zapuštenih prostora u tom dijelu našeg grada. Čekam, nadam se da nas neće zaboraviti (podsjetit ću ih za koji dan…

Eto sada ste u tri, četiri rečenice saznali i osnove dva programa, ajde ostalih pet sami!
Vratimo se mi na ono što, gdje i kada? Nakon neuspjele usmene predaje nije preostalo drugo nego da guglam. Prvo što sam uguglala bila su naša dva kazališta. Na obje stranice link Rijeka 2020 EPK a iza njega iznenađenje! Ako želite na njemačkom jeziku naučiti kako se kladiti u sportskoj kladionici, ta priča vam se vrti iza linka Rijeka 2020 na službenim stranicama oba kazališta. Baš zgodno!

Slijedeća je bila službena stranica Rijeka 2020 EPK. Tamo čega svega, ono što je upravo završilo je Tobogan – festival namijenjen najmlađima u sklopu programa Ciglena kuća (jedan od onih 5 programa koje morate sami istražiti). Nemam više niti ja a niti moji Australci malu djecu ali zastala sam malo da pronjuškam, zanimalo me onako kao mamu troje djece. Prvo ugodno iznenađenje: trava u Benčiću! Svi koji ovdje žive znaju koliko Rijeci nedostaju travnate površine. Tobogan kipi od raznih događanja, od druženja s četveronožnim ljubimcima, likovne radionice, retro-društvene igre, sportske aktivnosti, lutkarske radionice, radionice filmova/video uradaka… i onda neugodno iznenađenje radionice nisu otvorene za javnost jer je tu bio organiziran ozbiljan rad?! Ne znam što bih rekla…

NITKO NIJE ČUO I ZA TOBOGAN

Propitkujem moje poznanike i kolege koji imaju malu djecu idu li barem na projekcije filmova, učestvuju li im djeca u kakvoj radionici? Idu li na projekciju Ježeve kućice?
Željka o čemu ti pričaš? Kakav tobogan? Tako puno raznolikog sadržaja, zašto onda tako malo roditelja za to zna????

Za događanja namijenjena djeci malo je tko od riječkih roditelja čuo

Vjerujem da je tim koji vodi ovaj projekt zabrinut za ovu građansku nezainteresiranost i /ili neinformiranost, ali kako animirati Riječane i upoznati s ovom temom? Kako ih natjerati da sudjeluju? Nekako mi je ovo slično temi – kako natjerati glasače da izađu na izbore. Pa ekipa, za početak npr. probajte bombardiranjem informacijama i vjerujem da ćete doživjeti reakciju.

Padaju mi na pamet oni panoi na Korzu na kojima je trenutno cijela priča o našem brodogradilištu Viktoru Lencu. Zašto na jednom nisu objavljena tjedna događanja u gradu i okolici? Ili naš gradski prijevoznik. Pa što ne bi mogao imati neku elektronski obavijest na ekranu u autobusu? A naši gradski kafići? Bi li mogli na nekoj ploči s kredom ili elektronskom panou pisati OVO JE DANAS U GRADU? (P.S. ne rušite šume i ne štampajte letke!)

Ne želim uopće slušati TO NEŠTO KOŠTA. Takav pristup me ne zanima. Kada se nešto ozbiljno želi može se i bez ili barem sa manje novaca.
Vrijeme gostima treba organizirati, pusti Željka i Tobogan i Rijeka 2020 EPK i ulovi se bilo čega?! Ne preostaje mi drugo nego da tražim bilo što jer će inače Australci tjedan provesti na mojoj terasi.

PODZEMNI TUNELI I DRUGE ATRAKCIJE

Na stranici Turističke zajednice grada – Visitrijeka o temi Rijeka 2020 nešto malo, što bi rekli kemičari-u tragovima. Naslovi Što vidjeti, Što raditi, Preporuke ovisno o tome koliko ostajete u gradu super su zamišljene! Stvarno su si dali truda i osmislili provod ako ostaješ u gradu jedan ili recimo tri dana. Ima i naslov Atrakcije… Ej Riječani, da Vas netko pita koje su atrakcije našeg grada? Što možete vidjeti samo u Rijeci? Jeste li posjetili neku od njih u zadnje vrijeme? Dečkima bi vjerojatno prvo na pamet pala Kantrida-stadion uz kamenu stijenu uz more, a curama? Meni bi prvo pali na pamet podzemni tuneli (nisam baš neki romantični tip)… Da dobro ste pročitali, grad Rijeka jedan je od rijetkih u Europi koji ima mrežu podzemnih tunela koji su izgrađeni za zaštitu stanovništva u slučaju bombardiranja. Jedan u samom centru grada je nedavno otvoren za građanstvo. Turisti i Riječani – ne propustite!

Podzemni tuneli u Rijeci kao kulturna atrakcija

Ipak da se ne bih previše uljuljala u pozitivne osjećaje pobrinuo se kalendar stranice Visitrijeka na kojem možete postaviti datume da vidite pregled što se u nekom vremenskom periodu događa. Što god da upišete prva objava je od 12.04.2017. Povratak na travanj i redom objave koje smo imali u prošlom kvartalu…
Moj pokušaj da zabavim Australce baš ovaj tjedan sada je ozbiljno ugrožen.
Jeste li znali da ŠTA DA grad ima stranicu ŠTA DAnas? E pa ja nisam do danas. Ponadala se ja da ću ovdje moći naći sve što mi treba! Bio je to prvi dojam… na žalost vrlo brzo sam se ohladila… stranica odličnog imena koje bi dalo naslutiti da ćeš na prvu vidjeti što se danas u gradu i okolici događa nudi tražilicu u kojoj recimo možeš izabrati
Mjesto-Rijeka;
Vrsta događanja-Sport
Lokacija-Croatia airlines ili crkvu na Praputnjaku????

Ako se nešto zove ŠTO DANAS ne bi li na prvoj stranici kada otvoriš link trebalo biti što se upravo danas događa u gradu i okolici bez suvišnog klikanja? Ili ako već moraš nešto tražiti kroz tražilicu tražiti ne bi li ona trebala imati svoja ograničenja pa da recimo kada odabereš SPORT izbacuje samo sportske sadržaje na sportskim terenima??? Jesam li prezahtjevna? Kaže Barbarić da jesam! ZNALA SAM DA JE PROBLEM U MENI!
U moru tako zanimljivih i nezanimljivih ili neažuriranih sadržaja o našem prelijepom gradu naletjela sam na zgodan Vodič za turiste i Riječane, autorice Maje Bembić , na stranici Moja Rijeka. Riječju i filmom autorica je dočarala sva mjesta i priče našeg grada. Ima i dio za Riječanke i Riječane. Na jednom mjestu riječke legende, npr. legenda o Morčiću ili tko je bila Karolina Riječka?

Podsjetilo me ovo sa Karolinom Riječkom na događaj prošle godine. Gradske organizacije prošlog saziva gradskog vijeća HNS-a, Liste za Rijeku i Akcije mladih inicirale anketu kojom bi se odabralo ime riječkog aerodroma na Krku. Dobar dio Riječanki zamjerio im je, S PRAVOM, što u predloženim imenima nije bilo niti jedno žensko ime?! Anketa s pet muških imena???! U jednom neobaveznom razgovoru sa jednim od njih to sam im i osobno rekla, a on me onako posprdno pitao koji bi bio moj prijedlog. Kao iz topa što u šali što u zbilji ispalila sam Karolina Riječka. Ma da! Karolina???? Pa Željka znaš li ti tko je ona bila?
Naravno da znam, a znaju i svi Riječani, a i dobar dio turista. Zanimljivo je kako nemamo smisla da brendiramo i iskoristimo našu povijest, pa bila ona pozitivna ili negativna. Ne, neću o onom famoznom brodu danas, za to što mislim o toj temi trebala bi mi cijela knjiga.
Na stranu Karolina, pa što riječki dečki misle da Rijeka nije imala uspješnih žena pa se nije moglo niti jedno žensko ime naći u konkurenciji??? Dva po meni izuzetno važna imena iz riječke povijesti mi padaju na pamet… Jeste li čuli za jedinu riječku gradonačelnicu Nedu Andrić koja je ona osnovala nekoliko fakulteta u gradu? A za Radmilu Matejčić povjesničarku i njenu knjigu Kako čitati grad? A pada li vama na pamet da je aerodrom dobio žensko ime bi li ga u kontroli leta prošli mjesec zaboravili? Bi li avion iz Dubrovnika sletio u drugu državu ili bi ga prihvatila naša Riječanka, i najvažnije: bi li dvije male bebe sa svojim mamama provele noć na aerodromu jer bebice nemaju putovnicu?? Je li i ovo ozbiljan propust riječkog marketinga?

Neću duljiti, ljeto je, vrućine i tlaka čitati duge tekstove. Za neke stvari treba novac, za neke vrijeme, za neke znanje, ali za sve dobra volja. Vjerujem da svega ima samo treba kanalizirati u pravom smjeru. Zaslužili smo da uživamo u trudu i radu naših kulturnjaka. Ekipa s oblaka EPK probudite se jer mi to želimo, mi to moramo dobiti i za to vas u konačnici plaćamo!

P.S.
U prošlom blogu napravila sam fatalnu grešku i napisala da su u navijačkoj skupini Armadi samo dečki. Uh… nogomet i ja smo oduvijek na različitim planetima. Cure isprike, držite nam Rujevicu u novoj sezoni.

A ujedno čestitke mladim Riječankama: boćaricama sestrama Bajrić, našoj Mii na ulozi u filmu, najmlađoj odbojkaškoj reprezetativki Nataliji, jedinoj taxi vozačici Senki, zlatnim kadetkinjama Vaterpolo kluba Primorja i maloj gimnastičarki Ani na 4 zlata u Sisku.
A ako mi je što promaklo javite se Vi uspješne Riječanke gdje god bile 😉

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here