Mirjana Jurišić, novinarka, ljubiteljica kulture u svakom obliku

Na moru, uz rijeku, kraj jezera, u planini, u klimatiziranom stanu, bilo gdje – čitati se mora! Evo mojih novih sezonskih preporuka: 10 knjiga – i novih i starih, i “lakih” i “teških”. Birajte!

1. JULIAN FELLOWES: “Belgravia”

“Belgravia” (Mozaik knjiga, prev. P. Mrduljaš) – moj omiljeni britanski plemić-pisac (Downton Abbey, Snobovi, Prošlo nesavršeno vrijeme), opet na svom terenu: sudbina aristokratske obitelji sredinom 19. st. u sudaru s dolazećom novom, “neplemenitom” elitom.

2. SANJA LOVRENČIĆ: “Zagrebačko djetinjstvo šezdesetih” (Mala zvona)

Referirajući se na Benjaminovo “Berlinsko djetinjstvo” (koje je i prevela!), autorica evocira vlastito odrastanje u središtu Zagreba, u – na svoj način – romantičnim godinama kad se sve doživljavalo kao napredak. Prepuno ljupkih detalja i pametnih zapažanja!


3. IRENA MATIJAŠEVIĆ: “Kao kiša” (Hena com)

Kao kapi kiše što se slijevaju po prozorskom staklu, milujući ga i ostavljajući čist trag, tako teče priča o dvoje slučajno spojenih ljudi.

Roman pjesničke snage kojom se zadire duboko u psihu i emocije žene i muškarca u složenim odnosima, međusobnim i s drugima.

4. STEFAN ZWEIG: “Jučerašnji svijet” (Antibarbarus, prev. M. Melichar)

Jučerašnji svijet iz autobiografije austrijskog pisca, Židova, pacifista, humanista i bezrezervnog Europejca – u mnogome je i naš današnji. Traume dvaju svjetskih ratova, koji su rušili stare svjetove, žive, na žalost, i danas.

5. KLAUS MANN: “Prekretnica” (GZH, prev. D. Horvat)

– slično razdoblje, sličan intelektualni pogled na dramatična vremena, obogaćen specifičnim položajem i osobnošću pisca iz slavne književničke obitelji, i “Prekretnica”, govoreći o prošlim, upozorava na raskršća našega doba.

6. KRISTINA GAVRAN: “Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu” (Disput) –

Zanimljiv nov pripovjedački glas. Tražeći neobično u običnom, očuđavajuće u svakidašnjem, priče “putuju” u Indiju, Berlin, Pariz, Maroko, Birmingham, Vukovar, London, Lisabon… Odlasci i dolasci, sjeta i sreća, sloboda i granice – to su teme ovih stvarnih i metaforičnih putovanja.

7. GORDAN NUHANOVIĆ: “Piknik u stepi” (Profil)

Priče s putovanja po bivšem SSSR-u, napose srednjoazijskim državama koje su izašle iz socijalizma i ušle u… u nešto… Nama i prepoznatljivo, i daleko, a autoru poticajno za duhovit “putopis-ljudopis”.


8. KARL MARKUS-GAUSS: “Oči Zagreba” (Fraktura, prev. M. Sokolić i A. Jelčić)

Austrijski intelektualac, promotor hrvatske književnosti, evocirajući svoje boravke u Zagrebu u raznim vremenima, podsjeća na važne ljude i ključne promjene kojima je svjedočio. Otvara oči – i nama i drugima.

9. ERICA FISCHER: “Aimee&Jaguar” (Mediaart, prev. J. Dakić)

Minuciozna, u dokumentarističkoj maniri ispisana proza o dvjema stvarnim ženama, Židovki i supruzi berlinskog nacista, čija se “zabranjena” ljubav dogodila na tragičnoj sceni 2. svjetskog rata.

10. SANDOR MARAI: “Knjiga o travama” (Oceanmore, skupina prev.)

Fragmentarni zapisi mađarskog romanopisca, u kojima, unatoč naslovu, uopće nije riječ o travama, nego o životu, ljubavi, književnosti… Mini-eseji, mudri i lijepi!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here