Alis Marić, vlasnica bloga “Čitaj knjigu”

„Vidjet ćeš kako je to nakon pedesete.
Kada izgubiš menstruaciju sve će se promijeniti. Bez hormona koža će ti izgubiti elastičnost i sjaj. Postat ćeš nezadovoljna i depresivna.  Nokti i kosa će ti početi propadati. Bit ćeš umorna i bezvoljna. Oslabit će ti kosti i napast će te osteoporoza. Nećeš više biti privlačna jer nema više dovoljne proizvodnje hormona.  Imat ćeš valunge. Napade vrućine i znojenja. Najedanput ćeš sva biti mokra. Sve lošije ćeš spavati.  Prestaješ biti žena, poduzmi nešto prije nego ti se to dogodi. „ Kad se žena približi pedesetoj takva upozorenja stižu sa svih strana, padaju na tebe kao kiša… Kao da svi imaju cilj „pomoći“ ženama iza pedesetih kako se ne bi razvijale u snažne i samosvjesne žene, već bi se trebale preplašiti i ostati što dulje nemoćne plašeći se kako će postati neatraktivne i debele. Čitava jedna industrija živi od tih revno poticanih strahova.

MAJČINO ISKUSTVO

Majke znaju upozoravati kćeri na razne tegobe koje ih čekaju u menopauzi puno prije nego je vrijeme za to

Sjećam se dok sam još bila mlada i bezbrižna, majka mi je znala ponavljati ove i slične rečenice. Kako me je rodila relativno kasno za ono vrijeme – točnije sa svojih 36 godina, o tome mi je pričala i žalila se već u svojim pedesetima tj. kada sam ja imala dvadeset i taman sam rodila prvo dijete. Moja majka je zaista imala snažne valunge dugi niz godina, bila je često neraspoložena i negativna i znam da se je stalno nešto žalila „proklinjući“ tu promjenu. Nije se s njom dobro nosila. No, nije me to samo majka upozoravala i plašila. I druge žene oko mene su bile u strahu od promjena koje će kad-tad doći.

Neke majke mojih prijateljica su puno prije nastupanja menopauze počele uzimati hormone kako bi je preduhitrile. Poslušno su gutale sve ono što su im prepisali liječnici. Imala sam osjećaj kao da im se tek time situacija još više pogoršava. Počele su se debljati, postale su nezadovoljne, neraspoložene i pomalo depresivne. Nije mi bilo jasno zašto se boje promjene koja je prirodna i koja mora nastupiti.

I mene su savjetovale da ne čekam menopauzu već da odmah počnem s uzimanjem hormonskih nadomjestaka. Meni to nije padalo napamet. Tijelo ne možete zavarati da ne stari. Odlučila sam hrabro pričekati promjene i posegnuti za knjigama uz koje bih se što više informirala o svemu. Zašto bih pila neke hormone kada mi ništa ne fali. Osjećam se dobro i svjesna sam da će pad snage i punoće moje ženstvenosti kad-tad nastupiti i zašto bih to trebala spriječiti? Pa ni pubertet nisam spriječila. Neću ni menopauzu. Danas se pitam zar te promjene ne muče žene u svakoj dobi, kao i u teškim situacijama, na životnim prekretnicama i u velikom stresu? Nekako kao da su nama ženama namijenili geslo: Ja sam u klimakteriju i zato se osjećam loše.

Tijelo ne možete zavarati da ne stari. Odlučila sam hrabro pričekati promjene i posegnuti za knjigama uz koje bih se što više informirala o svemu. Zašto bih pila neke hormone kada mi ništa ne fali. Osjećam se dobro i svjesna sam da će pad snage i punoće moje ženstvenosti kad-tad nastupiti i zašto bih to trebala spriječiti?

Kako se u životu nikad ničega nisam bojala, tako je bilo i ovog puta. Toliki strah i neprihvaćanje oko mene nije me moglo uplašiti. Ipak je sve u meni.

OSOBNI PREPOROD

Sve je u nama, i naša snaga i naše slabosti, pa tako i način kako ćemo se nositi s menopauzom

I gle čuda? Upravo se u menopauzi osjećam odlično, a nakon gubitka menstruacije osjećam se nikad bolje. Vrlo brzo sam uvidjela da druga polovica života pripada meni samoj. Nakon prestanka menstruacije konačno ću svu svoju snagu imati za sebe. Ništa mi se više neće izlijevati. Jer moram vam priznati mene je menstruacija iz mjeseca u mjesec zaista jako iscrpljivala. Jedno vrijeme sam čak intravenozno dobivala željezo, jer ga gotovo nisam više niti imala.

Oduvijek sam voljela gledati istini u oči. Istina je da nemam više niti dvadeset, niti trideset, niti četrdeset godina i ne mogu imati kožu poput breskve. Želim što intenzivnije i življe živjeti. Želim i dalje režirati vlastiti život

Osjećala sam da ću ulaskom u pedesete godine konačno raspolagati mogućnošću i iskustvom da u djelo pretvorim sve ono što sam oduvijek htjela, ono što se ranije nisam usuđivala i za što nisam imala vremena. I upravo u 50. godini dogodio mi se životni preokret. Izgubila sam siguran i dobro plaćen posao kao voditeljica ureda uprave mnogih hrvatskih i stranih kompanija. U sekundi sam izašla iz svoje zone komfora. Neko vrijeme sam hvatala zrak, ali ubrzo sam se sabrala i odlučila raditi ono što najviše volim – knjige i čitanje. Pokrenula sam uspješan blog o knjigama – Čitaj knjigu, koji danas okuplja oko 350.000 knjigoljubaca u čitavoj regiji. Osim virtualno, sa svojim knjigoljupcima se družim i na promocijama, književnim večerima i raznim interaktivnim projektima. Danas sam po zanimanju blogerica i od toga živim. Monetarizirala sam nešto što se činilo nemogućim. Vrhunac moje moći je tek tada nastupio.

ŽENA PONOVNO BLISTA

Danas raspolažem nevjerojatnim novim rezervama energije. Kao da sam ponovno mlada a istovremeno puna iskustva kasnih godina. Jer upravo se to događa u menopauzi tj. klimakteriju. Uvjerena sam da žena tada blista po drugi put. Potreba za snom mi je dramatično opala. Mogla bih proplesati noći i noći. Umora nema i mogu raditi i stvarati koliko god želim.

“Vidjet ćeš kad te napadnu valunzi…”, najčešće je upozorenje koja dobivaju žene

Umjesto da se žene vesele toj najvećoj promjeni na bolje, drugoj mladosti, one se zadržavaju u umjetnoj, odavno pregaženoj prošlosti. Boje se bora i žude za glatkim tenom. Botoksiraju se i odlaze na skupe estetske operacije. Trpaju se hormonima i peglaju kožu na sve moguće načine. Ja sam odlučila krenuti svojim vlastitim putem. Postala sam tako samouvjerenija, usredotočenija i beskompromisnija. Mladolikost i živahnost dolaze iznutra uz pomoć veselja, spontanosti i stvaranjem novih ideja. Konačno radim posao koji volim. Sve je nekako krenulo na bolje. Kako izvana tako i iznutra. Oduvijek sam voljela gledati istini u oči. Istina je da nemam više niti dvadeset, niti trideset, niti četrdeset godina i ne mogu imati kožu poput breskve. Ne zanima me što mi savjetuju ženski časopisi. Ne zanima me taj put. Želim što intenzivnije i življe živjeti. Želim i dalje režirati vlastiti život. Jer već duže vrijeme sam uvjerena da svaka promjena donosi nova i zanimljiva iskustva. Žene u 50-tima mogu itekako ostaviti trag.

6 Komentari

  1. Odličan tekst Alis!!!Ja isto tako živim svoje pedesete,genijalne su mi kad bolje razmislim ljepše su mi od svih predhodnih desetljeća…uživam punim plućima,slušam svoj unutarnji glas,volim svoje borice i pokoju kilu više osjećam da je cijeli svemir predivni samo moj i na meni je da ga uzmem…mišljenja sam isto da ljepota žene ide od unutrašnjeg….sretan,pozitivan,zaljubljen,dobrostiv..itd um stvara lijepu ženu tj.ljubav na koju je ovaj svijet totalno zaboravio ili namjerno da progura svoje umjetne skupe usluge i proizvode…hvala na divnom tekstu u nadi da ću moći uživati u još kojem.BLANKA

  2. Što reći na ovako pozitivan i poučan tekst..meni ste otvorili oči(mislila sam da su mi dovoljno otvorene)ali u svakom novom danu naučim nešto novo..stoga hvala Alis i svima želim bezbroj radosti u svakom novom danu!
    Vera

  3. Hvala na lijepom, drugacijem pristupu menopauzi. I ja kao i Vi, bjezim od svega sto nas samo pokusava uplasiti. Uvijek mislim da cu narednu prepreku onako na sebi svojstven nacin uspjeti preci …i nema straha.
    Juce sam bila na pregledu kod ginekologa nakon zakasnjele mjesecnice i znate sta je savjet bio- cestitam jer ste usli u period menopauze. Pratite svoje tijelo i bice uredu. Mislim da je to divan pristup. Kao i Vas… Hvala…

  4. Naravno da je žena mudrija u tim godinama. Točno je da se na ženama tih godina želi zaraditi nudeći im sve i svašta ne bi li zaustavile starenje. Naravno da treba biti pozitivan i prihvatiti promjenu koja dolazi. Jer ništa drugo i ne možemo nego prihvatiti. Pri tom će netko “zasladiti limun” i pokušati druge uvjeriti kako im je, eto, baš krasno u menopauzi. To je samo druga strana priče koja je jednako nerealna kao i preuveličavanje promjena u menopauzi. Što god govorile i kako se god tješile vaša stara fizionomija ne stanuje više u vašem ogledalu. A ona mudrost o kojoj govorite da ste je stekle s godinama trebala bi vas upozoriti da su i one druge, koje čitaju, postale mudrije no što su bile u mladim danima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here