Dobar dio života svi mislimo da je voće, a onda doznamo da je povrće. No, ne smeta. Njezina ljepota, slatkoća, božanska svježina, njezina privlačna, strastvena crvena boja skrivena iza čvrste zelene tvrđave… – ništa to ne može zasjeniti, zvala se ona voće ili povrće. Svejedno, ona je kraljica ljeta – lubenica. No, ona je i izvor zdravlja, a uz to ne deblja. Dakle, slobodno uživajte. Za lubenicu vrijedi – što više, to bolje.

Lubenica je rezervoar vitamina A i C, betakarotena, lipokena, željeza, cinka, kalija… Uz to ima samo 29 kalorija na 100 grama. Njezinu blagotvornost za zdravlje ne treba puno isticati, jasno se vidi kad se navedu sve hranjive tvari skrivene u njezinu mesu. Navedimo samo da je odlična, naprimjer, za popravljanje krvne slike i zaštita protiv anemije, da je zbog količine vode odlično sredstvo za detoksifikaciju organizma, što znači da dobro djeluje na urinarni trakt i čisti bubrege. Lipoken joj daje antikancerogenu moć, poboljšava pamćenje, štiti od bolesti srca i čuva organizam od nekih vrsta raka (prostata, testisi, dojka, koža, maternica…)

U kori od lubenice napravite atraktivnu, ukusnu i zdravu salatu (Foto: Pixabay.com)

Lubenica je dijete ljeta i zato iskoristite ove vruće mjesece i navalite… Dobra je u svim oblicima, a mi donosimo nekoliko jednostavnih recepata

 

FRAPPE OD LUBENICE

200 g lubenice
200 g sladoleda od vanilije
600 ml rashlađenog mlijeka
4 žličice šećera u prahu (po želji)
po želji malo bijelog ruma 

Lubenicu usitniti štapnim mikserom, dodati sladoled i mlijeko te sve izmiksati u pjenušavu smjesu, uliti u visoke čaše, staviti slamku i suncobrančić i – uživati.

SOK OD LUBENICE

5 šalica narezane lubenice (može i više)
10 kockica leda
4 žlice meda
sok od jednog cijeđenog limuna

Lubenicu i led izmiksati u blenderu, dodati med i sok od limuna te dobro promiješati.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here