Tehnološka kompanija iz Seula “EverYoung”, ima veoma neobičan uvjet pri zapošljavaju novih radnika, a to je da kandidat ili kandidatkinja ne smije biti mlađi od 55 godina, donosi N1 televizija.
Taj uvjet postoji od osnutka kompanije, čiji naziv u prijevodu i znači “Zauvijek mladi”.

An Kyeong-hwa ima 59 godina, bila je domaćica, danas radi u informatičkoj tvrtki

Ova kompanija, osnovana 2013. godine, zapošljava 420 radnika i svi su oni dobi od 55 pa čak do 83 godine. Južnokorejska korporativna kultura je poznata po tome da svoje zaposlene bukvalno tjera u mirovinu čim napune 60 godina, ali osnivač “EverYounga” se nada da će njegova kompanija promijeniti način razmišljanja. On želi dokazati da su i stariji za kompaniju jednako važni kao i mlade snage.
Zapravo, 2013. godine je postavio pravilo da neće zaposliti nikoga mlađeg od 55 godina i danas, četiri godine kasnije, on se drži svog pravila.

Južnokorejska korporativna kultura je poznata po tome da svoje zaposlene tjera u mirovinu čim napune 60 godina, ali  “EverYoung” se nada da će promijeniti taj stav. želi dokazati da su i stariji jednako važni kao i mlade snage…

“EverYoung” kompanija bavi se nadzorom internet sadržaja i oni svoje zaposlene obučavaju da rade na raznim platformama. Glavni zadatak osoblja ove kompanije je cenzuriranje osjetljivih podataka na Naver Mapu, južnokorejskoj verziji Google Mapsa i da nagledaju sadržaje na blogerskim platformama.

Radi se u smjenama po četiri sata, a svakih 50 minuta imaju stanku od 10 minuta

Zaposlenima su osigurali ugodan ambijent za rad. Radi se u smjenama po četiri sata, sa stankom od 10 minuta svakih 50 minuta. Za stanke im je osiguran prostor opremljen knjigama, naslonjačima za odmor, a na raspolaganju imaju i aparat za mjerenje krvnog tlaka. Zaposlenici u ovoj kompaniji sa sobom donose strast prema poslu, jer su se godinama osjećali otpisanima, a sad su dobili novu šansu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here