Alis Marić, pokretačica bloga “Čitaj knjigu”

Ljeto i knjige su kao blizanci. Neraskidivo povezani. Sve ono što nismo stigle pročitati kroz godinu, ostavljamo za ljeto, jer ljeti i vrijeme kao da traje duže i stigne se toliko toga više nego u kratkim danima zime.

S knjigama ste, to je sigurno, u odličnom društvu, a da vam bude lakše izabrati što bi bilo dobro pročitati evo nekoliko naslova u koje je svakako vrijedno zaviriti… Čitaj knjigu!

ŠEFICA Sophia Amuroso


Sophia Amuroso nam prenosi svoje poduzetničko iskustvo na duhovit, pametan i inovativan način. I ona sama je takva. Ovo je njeno osobno iskustvo o tome kako je od adolescentice, autostoperice koja se bavila sitnim krađama, rasprodavala te iste ukradene stvari. Uvijek je bila švorc, bez cilja, završivši kao portirka koja provjerava osobne iskaznice u predvorju umjetničke škole. Upravo je u tom predvorju odlučila početi prodavati rabljenu robu na eBayu. Danas, jedanaest godina poslije, ona je osnivačica, direktorica i kreativna direktorica Nasty Gala, internetske trgovine odjevnih predmeta, vrijedne više od 100 milijuna dolara s više od 350 zaposlenika. Sophia nikad nije bila tipična šefica. Sophia dapače nije tipična ni u čemu. Ova knjiga je napisana za sve djevojke i žene poput nje: autsajderice koje traže jedinstven put do uspjeha, čak i kad je taj put prepun prepreka i neprijateljski nastrojenih ljudi. Danas je #ŠEFICA više od knjige….#ŠEFICA je pokret.  ročitajte knjigu i pridružite se pokretu.

SUŠA – Jane Harper (obiteljska drama)


Usred najgore suše u proteklih sto godina, u ruralnom dijelu Australije farmer Luke Hadler poubijao je svoju obitelj i onda sebe.

Policajac Aaron Falk dolazi na posljednji ispraćaj svog prijatelja u grad koji ga je okrutno odbacio prije dvadeset godina. U potrazi za istinom, otkriva i tajne vlastitog djetinjstva.

Bestseler australske spisateljice – priča o očaju, odlučnosti i predrasudama male sredine – objavljuje se u 25 zemalja svijeta, a prava za ekranizaciju kupila je Reese Whiterspoon.

 

U VODI – Paula Hawkins (psihološki triler o obiteljskom nasilju)


Novi napeti psihološki triler Paule Hawkins nakon njenog internacionalnog bestselera „Djevojka u vlaku“. Ovoga je puta to priča o neuhvatljivosti istine i obitelji koja se raspada zbog tajni. Pazite se mirne površine – nikad ne znate što vreba ispod nje!

„Julia, to sam ja. Moraš me nazvati. Molim te, Julia. Važno je … „U posljednjim danima prije smrti Nel Abbott zove sestru. Julia ne diže slušalicu i ne obazire se na vapaj za pomoć. Par dana nakon toga Nel je nađena mrtva. Skočila je, kažu. Julia se vraća u rodni Beckford kako bi se brinula za svoju nećakinju, Nelinu kćer. Julia se panično boji tog mjesta u kojeg se nikada nije željela vratiti. Naviru neugodna sjećanja, ispred stare kuće na rijeci, znajući da Nel nikada ne bi skočila u tu tamnu rijeku.

MOJ CAMINO – Mara Doljak (šetnja u dubinu sebe)


Ova knjiga nije samo putopis ili vodič. Čitajući je usvojit ćete i mnoge životne mudrosti koje je Mara na svom hodočasničkom putu Camino otkrivala, a koje svi kad-tad želimo savladati. Iako je njezino iskustvo samo njezino i duboko osobno, mudrosti koje nam ovom knjigom prenosi univerzalne su i svima potrebne. Nakon čitanja ova nas knjiga navodi da razmislimo o tome da se možda i sami jednoga dana odvažimo kročiti tim putovima kako bi na koncu pronašli vlastiti smisao i unutarnji mir. Nevjerojatno koliko se toga hodanjem, čovjek može osloboditi.

POSLJEDNJA LJUBAV BABE DUNJE – Alina Bronsky (roman o ženskoj snazi, hrabrosti i mudrosti)


Alina ima nevjerojatan talent da jako ozbiljne obiteljske probleme i teške teme ispriča na najduhovitiji način. Volim ljude koji život, ma koliko težak i nepredvidiv bio, gledaju kroz ružičaste naočale i s optimizmom. Takva je i baba Dunja – „černobilska povratnica“.

Dok cijeli svijet strahuje od zračenja poslije kvara reaktora i katastrofalne nesreće u Černobilu, baba Dunja, bivša pomoćna medicinska sestra, vraća se u svoje selo, u svoj dom zajedno s nekoliko starijih istomišljenika nakon dvadeset godina. Odlučila je doma dočekati svoju smrt.

Kao osamdesetogodišnjakinja tako i tako nema što izgubiti. Topla i ganutljiva priča o tri generacija žena s naglaskom da su za životnu mudrost presudne upravo godine života.

SVE BAŠ SVE – Nicola Yoon (maštovita priča o mladenačkoj ljubavi i tamnoj strani roditeljske ljubavi)


Ova priča ima više dubokih poruka. Ljubav je glavna nit vodilja romana, ali tu je još više riječ o prihvaćanju života takav kakav on jest. Govori i o prihvaćanju bolesti, tuge i gubitka, o roditeljskoj sebičnosti i posesivnosti, o obiteljskom nasilju, o pravom prijateljstvu kao i o odrastanju i svim promjenama koje ono nosi.

Ova knjiga će vam zasigurno uljepšati ljeto, a isto tako i vašoj djeci tinejdžerske dobi.

TAJNI ŽIVOT DRVEĆA – Peter Wohlleben (otkrivanje prirode)


Ova ekološka knjiga, napisana na popularan i zanimljiv način, odvodi nas u jedan sasvim nepoznat i novi svijet. Tako je odvela i mene. Preporučam je svima od srca. Pravi melem za dušu. Od sada ću šumu doživljavati na sasvim drugačiji način i još ću više grliti stabla u nekoj od šetnji.
Šumar i zaljubljenik u prirodu Peter Wohlleben nam otkriva iznenađujuće stvari koje se događaju u tišini i dubini šuma. Tako saznajemo da stabla u šumi komuniciraju jedni s drugima. Kako pitat ćete se? Mirisima na primjer. Posebno me oduševilo otkriće da su korijeni, korjenčići i gljive zapravo wi-fi šume i da putem svih tih sitnih mreža i poveznica stabla međusobno komuniciraju. To može značiti da je šuma tehnološki još razvijenija od našeg okruženja.

SVE JE U GLAVI – Suzanne O’ Sullivan, dobitnica nagrade Wellcome Book Prize (stvarne priče o izmišljenim bolestima)


„U ovoj knjizi su ispričane liječničke priče o čudnim bolestima pacijenata popularne još od Olivera Sacksa. No rijetke su toliko bizarne i uznemirujuće kao priče u ovoj čudesnoj i nevjerojatno suosjećajnoj knjizi“ – jedan je od osvrta na ovu knjigu.

Zamislite da imate napade i da vam kažu da njihov uzrok nije epilepsija, niti njoj srodne bolesti, već vaš vlastiti um. Zamislite da ste paralizirani i da vam kažu da su vam po ispitivanjima mozak i živci normalni i da jedini mogući uzrok vaše bolesti dolazi iz vaše glave. Zamislite da se jednog jutra probudite slijepi i da ne znate uzrok. Ovakve priče o psihosomatskim bolestima sadržaj su ove knjige Suzanne O’Sullivan „Sve je u glavi”. Neurologinja sa stažom od 20 godina razmatra stvarne slučajeve paralize, slijepila, napada i infekcija urinarnog trakta koji se javljaju uslijed psihičkih, a ne fizičkih uzroka. Suzanne poručuje da se danas u neurologiji pokušava promijeniti percepcija da su um i mozak dvije odvojene stvari. Sve je to jedan organ, i sve je to u našim glavama. To je ono što ova knjiga poručuje: mozak i um nisu razdvojeni. Ovo je iskreno, fascinantno i nužno štivo. Čita se lako i kako su priče odvojene idealne su za ljetno čitanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here