Snježana Mlinarević

Nasljeđivanje bogatstva lagan je kruh, jednostavno pada u krilo bez velikih zasluga. Kada umru roditelji ili neka daljnja, bogata i darežljiva rodbina, nasljednici ubiru plodove tuđeg rada ili spretnosti.

Nisu rijetki ni slučajevi da se prije smrti vlasnika podijeli bogatstvo, kao što je ovih dana učinio Ante Vlahović, šef Adris grupe i najveći dioničar. Podijelio je svoje bogatstvo s dvjema kćerkama. One su od oca dobile svaka po 3,5 posto redovnih dionica Adrisa vrijednih oko 192 milijuna kuna milijuna kuna. Možda Vlahović ne bi krenuo u poklanjanje dionica kćerima da nije slučaja Agrokor i prizora koji mu se odmotava pred očima – bogatstvo ipak nije jednom za svagda. A posebno kada je i sam do grla upetljan u Agrokorove financije. Požurio je očito, vidjet ćemo i zašto, kada se sastane skupština dioničara i krenu raščišćavanja tko je i što bio u slučaju Agrokor.

Ante Vlahović, najveći dioničar Adrisa, podijelio je imovinu s dvije kćeri

Ovdje, za naš tekst važna je činjenica da žene i muškarci u Hrvatskoj mogu naslijediti ogromna bogatstva i da nitko ne pita odakle toliki novac, a odavno nema ni plemića i srednjovjekovnih dvoraca koji se nasljeđuju. U Velikoj Britaniji ima svega toga, ali i srednjovjekovnog običajnog prava koje ženu lišava nasljedstva i titule. Ne znaš što je gore od ove dvije krajnosti.

PLAVA KRV JE NIŠTA, AKO NISI MUŠKOG RODA

Piše tako Daily Mail ovih dana o nevjerojatnom slučaju barunice Amande Murray koja će ostati praznih ruku, a dvorac i novac kojeg bi trebala naslijediti nakon smrti oca dobit će neki daljnji rođak, samo zato jer je muškarac. Njezin otac deseti je po redu barun Braybrooke. Iako je očito ‘ganjao’ sina, zaustavio se na osam kćeri od koji ni jedna nema nasljedno pravo. Znajući kakav je zakon nasljeđivanja u toj lozi pokušao je nešto promijeniti, a jedna od kćeri je rodila i sina. Umro je, ali kod britanskih institucija nije mogao dobiti pomoć za rušenje oporuke ili kako se već zove pravo te plemićke loze. Amanda, koja živi u dvorcu i brine se o njemu, ne može ga naslijediti kao ni 60 milijuna funti ostavštine, ni ona niti njezinih sedam sestara. Jedanaesti barun Braybrooke postaje daljnji rođak koji ima maloga sina, koji će dalje nasljeđivati i titulu i imanje.

Aristokratske loza ne priznaje nasljedno pravo kćerima (FOTO: express.co.uk)

Slučaj Amande Murray pokazuje kako se i britanski odnos prema ženama u nekim aspektima ne mijenja stoljećima. Žena može naslijediti krunu, žena može biti kraljica Velike Britanije i svih kolonija, ali u plemićkom nasljeđivanju ostale su ovakve nevjerojatne stvari. U britanskom sustavu priznanja plemićkih titula, koji je vrlo kompliciran, barun je posljednji u nizu, iza vojvode, markiza, grofa i vikonta. Te nasljedne titule prenose se na najstarijeg zakonitog muškog potomka, obično najstarijeg sina. U slučaju da u plemićkoj obitelji nema muške djece, titulu nasljeđuju braća plemića ili daljnji rođaci po strogo utvrđenim pravilima. Koliko je tradicija važna za ravnopravnost žena u nekom društvu govori i povijest Islanda, otočke državice u kojoj žene čak od 17. stoljeća imaju nasljedno pravo i pravo razvoda, Nisu doduše smjele nositi kratku kosu, ali ne možeš imati sve u to doba.

PODRIJETLO BOGATSTVA

Sva sreća da kod nas nema titula i srednjovjekovnih zakona. U jednom dijelu, prema britanskim kastinskim pravima, Hrvatska ispada kao vrt pun rascvjetalih ruža demokracije. Ni jedna institucija neće upitati Antu Vlahovića kako je u 25 godina skupio tako ogromno bogatstvo, a niti njegove ženske potomke i nasljednice. Ne znamo puno kako su ti britanski baruni u 18. stoljeću dobili titulu i kakav je početak njihovog bogatstva, ali znamo kako je naš barun od Adrisa stekao svoje. Nije tajna nikome da je TDR, sadašnji Adris, svoj veliki profit gradio na monopolu razmjera ništa manjeg od HEP-a ili Ine, ipak državnih tvrtki. Da bi se pojedinci bogatili u monopolu trebalo je proteći godina punih političke i svake druge korupcije. I kada se svega toga nataložilo i previše, Adris lagano mijenja smjer, rješava se cigareta i tragova nastanka. Novac se ulijeva u nekretnine i turizam, čiste i fine biznise koji nikome nisu sumnjivi.

TDR se preprodaje BAT-u, britanskom divu s kojim je TDR plašio narod 90-tih. Kao pogasit će sva radna mjesta ako ikada uđe u Hrvatsku. Ali, ušao je i to onda kada je to htio Adris. Kao majstori zatvaranja tržišta i BAT-u su osigurali barem 80 posto monopola uz finu premiju, priča se oko 400 milijuna kuna. Tu ulazi u priču Agrokor i Tisak i Konzum, i tko više zna tko je kome dužan i što znači onih 800 milijuna kuna koje Adris potražuje od Agrokora.

Ali opet da se vratimo na početak naše priče i pravima žena na nasljedstvo. Najstarija demokracija na svijetu koliko god promicala i prakticirala jednakost u svemu pa i među spolovima, pokazuje se okrutnom prema ženama kada je u pitanju društveni status i podjela bogatstva. Tko zna možda i mi idemo u tom smjeru i uvedemo plemićke titule kada generacije i generacije zaborave što se događalo na početku. A onda ni žene neće tako lako stjecati nasljedstva. Vrijeme, kako vidimo u Britaniji, ni malo ne radi u korist žena. Uzalud se Amanda pita kako je takvo što moguće u 21 stoljeću!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here