Osnaživanje žena i djevojaka jednostavan je recept za uspjeh”, mudro poručuje finski predsjednik Sauli Niinisto, a njegove riječi kao misao vodilja osvjetljavaju i panel posvećenoj rodnoj ravnopravnosti koji će biti održan u utorak, 13. lipnja 2017., od 10 do 11.30 sati u Kaptol Boutique Cinema, na zagrebačkoj Novoj Vesi 17.

Kad je riječ o potpunoj i iskrenoj ravnopravnosti žena i muškaraca Finska je na čelu svjetske zajednice. U toj je zemlji pojam jednakosti i jednakopravnosti neovisno o spolu toliko prirodno prihvaćen da se čini kako je od cijeloga svijeta odmaknula koje stoljeće naprijed.

Sa željom da svijet bude bolji Finska nesebično dijeli svoja iskustva i spoznaje… Kad će ih Hrvatska biti spremna prihvatiti i primijeniti?

Što to Finska čini, a Hrvatska zaboravlja? Što bi Hrvatska trebala činiti da kroz neko razumno vrijeme ravnopravnost spolova bude nešto o čemu nećemo razgovarati, jer će se primjena tog načela podrazumijevati? Kakvo je stanje i hrvatskoj politici i gospodarstvu kad je riječ o zastupljenosti žena na pozicijama na kojim se odlučuje i s kojih se usmjerava razvoj društva, a kakvo je stanje u Finskoj, koja, rekosmo, svijetu može i treba biti uzor? O svemu tome bit će govora na spomenutom panelu. Povod raspravi o navedenoj temi je 100 godina finske državne samostalnosti, zbog čega diplomatska mreža tre države organizira različita događanja širom svijeta. Tako je i ovaj panel, pod naslovom “Rodna ravnopravnost je i tvoja odgovornost” organiziralo Veleposlanstvo Finske u RH u suradnji s Vladinim Uredom za ravnopravnost spolova i saborskim Odborom za ravnopravnost spolova, dok se pokroviteljstva primila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Na hrvatskoj šahovskoj ploči još je više muškaraca nego žena, neovisno o tome radi li se o politici ili gospodarstvu

Cilj je u Hrvatskoj pokrenuti široku društvenu kampanju posvećenu ravnopravnosti spolova –  “100 odluka koje vode prema rodnoj ravnopravnosti”. Sudionici rasprave su Helena Štimac Radin, voditeljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova, Ankica Mamić, poduzetnica i jedna od osnivačica Udruge “Žene 50+”, Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik parlamentarnog Odbora za ravnopravnost spolova, John Gašparac, regionalni voditelj tvrtke PwC, Timo Rajakangas, finski veleposlanik u RH i Kirsi Marttinen, potpredsjednik Vijeća za rodnu ravnopravnost u Finskoj. Drage naše, sve vi koje zanima ova problematika, pozvane ste i slobodno dođite u rečeno vrijeme na rečeno mjesto. Zajedno smo jače, zar ne?        

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here