Nakon duge zime s nestrpljenjem čekamo ljeto, ali ne zaboravite na oprez (Foto: Pixabay.com).

Melanoma i sličnih opakih stvari koje prijete našoj koži sjetimo se uglavnom kad sunce  pojača, a misli nam skrenu prema moru, ljetu, sunčanju… I tek tada, ponukani nekom televizijskom emisijom, radijskom intervjuom s nekim dermatologom ili novinskom vjesticom, počnemo razmišljati kako bi trebalo paziti, kako se treba držati sjene, kako ne treba ležati na suncu jer “prženje” odavno nije u modi… No, sve misli toga tipa, vrlo brzo nestanu i počnemo se opet ponašati onako kako smo navikli godinama. Međutim, dobro bi bilo zastati i stvarno razmisliti na trenutak.

Prošlog tjedna u Zagrebu je obavljena masovna, besplatna, preventivna kontrola madeža. Odazvalo je 1080 ljudi. Kod njih stotinjak utvrđeno je da imaju neki tumor kože, a njih 14 kući je otišlo s velikom tjeskobom, jer im je dijagnosticiran najgori tip – melanom. Rijetki među njima su mislili da će im taj dan promijeniti život na tako dramatičan način, ali dogodilo se. I mnogi bi da se mogu vratiti u prošlost vjerojatno pazili koliko vremena provode na izravnom suncu.

Prošlog tjedna u Zagrebu je obavljena masovna, besplatna, preventivna kontrola madeža. Odazvalo je 1080 ljudi. Kod njih stotinjak utvrđeno je da imaju neki tumor kože, a njih 14 kući je otišlo s velikom tjeskobom, jer im je dijagnosticiran najgori tip – melanom

Statistika bilježi da godišnje oko 600 ljudi u Hrvatskoj oboli od melanoma, zloćudnog tumora kože koji se može razviti iz madeža ili se pojaviti na mjestu gdje prije nije bilo nikakvog znaka promjene. Zato je potrebno pažljivo promatrati madeže i registrirati svaku sumnjivu promjenu na njima. Ako počnu peckati, svrbjeti ili im se počnu mijenjati rubovi, vrijeme je za posjet liječniku. Isto tako pažljivo promatrajte sve obojene promjene na koži.

Rizici se smanjuju odgovornim ponašanjem, pa zato birajte sjenu umjesto sunčane strane, ne provodite vrijeme na izravnom suncu, nosite laganu odjeću dugih rukava, šešire, koristite kreme za zaštitu od sunca…

Koža je najveći organ i cijelog je života izložena, a često i traumatizirana, prekomjernom sunčevu zračenju. Sunce, pak, koliko nas puni, osigurava nam vitamin D i daje dobro raspoloženje, toliko nosi i opasnosti, koje u konačnici mogu biti smrtonosne. Prokletstvo je u tome što koža pamti, pa su u rizičnoj skupini i svi koji su nekad (može biti i davno) izgorjeli na suncu. Povećani rizik imaju i svjetloputi ljudi, oni koji imaju puno madeža, oni kojima su melanomi dio obiteljske patologije… Rizici se smanjuju odgovornim ponašanjem, pa zato birajte hladovinu umjesto sunčane strane, ne provodite vrijeme na izravnom suncu, nosite laganu odjeću dugih rukava, nosite šešire, koristite kreme za zaštitu od sunca i to u velikim količinama… Ćelavi muškarci moraju shvatiti da im je koža na glavi tanka i da će bez zaštite dobiti opekline. Žene, pak, moraju voditi računa da potpuni make up nije za plažu i sunce, jer može dovesti do promjena na koži zbog kojih će dugo patiti… Bebama ni u kom slučaju nije mjesto na plaži, pod izravnim suncem. Sklonite ih!

Uglavnom, ljeto stiže. Radujte mu se, ali i budete oprezni, jer melanomi vrebaju…  

Bake, mame, tete… bebe maknuti sa sunca! Tamo im nije mjesto (Foto: Pixabay.com)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here