Snježana Mlinarević

Tek izabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron osvaja svojim potezima. Svoj kabinet od 22 člana posložio je tako da u njemu mjesta ima za polovicu žena! Bilo je jasno da će Emmanuel Macron učiniti tako nešto dajući šansu svima bez obzira na spol i godine kada je njegova stranka En Marche prije imenovanja novih ministara najavila da je za parlamnetarne izbore odredila 214 žena i 214 muškaraca.

No, ni to nije sve. Macron mijenja društvo u cjelini. Ili, barem politiku. Istina, iz pragmatičnih razloga, jer njegova politička stranka nije dovoljno jaka da ostvari veli rezultat na parlamentarnim izborima, ali dobro zvuči kad se čuje da polovinu kandidata njegove stranke čine predstavnici francuskog civilnog društva, ljudi koji nisu političari niti su se ikada pojavljivali na izborima.

Na vijest o sastavljanju nove francuske vlade odmah se preko društvene mreže Linkedin oglasio kanadski premijer Justin Trudeau koji je svijet zadivio kada je postavši kanadski premijer napravio istu stvar, odnosno kabinet je sastavio u rodnom omjeru pola žena, pola muškaraca…. “2015 ili 2017… nije važna godina”, napisao je Treaudot aludirajući da je njegov francuski kolega napravio veliki potez i da konačno u svijetu ima istomišljenika. Macron i Trudeau bez sumnje su novi tip lidera 21. stoljeća koji žele mijenjati svijet udarajući odmah u temelje društvenih predrasuda. Lijepo je danas biti žena u Francuskoj!

1 komentar

  1. Tako je, to je zaista POTEZ ZA POHVALU !!!!!
    Led je probijen, a sto je mogao Trudeau i Macron mogu i svi drugi, koji to budu htjeli ili koje ce zene prisiliti da i njih postave na mjesta ministrica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here