Bazgine krošnje pune su mirisnih cvjetova, ali ta ljepota, znamo dobro, ne traje dugo. I zato, ako imate u blizini stablo s kojega možete ubrati cvjetove iskoristite trenutak i napravite svoj sirup od bazge. Recepata ima na stotine, a mi donosimo jedan isproban u našoj kuhinji. I to – bez kuhanja, samo namakanje i otapanje šećera. Za početak, matematika – na deset velikih cvijetova bazge ide litra vode i 600-700 grama šećera, ovisno o tome koliko slatko volite.

Sok od bazge – mirisni dašak proljeća

Uberite 70 cvjetova bazge i potopite ih u sedam litara vode. Pustite da stoji 24 sata. Cvijeće pritisnite nečim da ne ispliva, odnosno da se iskoristi nektar iz svakoga cvijetka.

Drugi dan izvadite cvijeće i uspite u tekućinu pet kilograma šećera, pet limuna narezanih na ploške, sok iscijeđen od tri limuna te po želji vrećicu limunske kiseline. Uz povremeno miješanje, pustite da se šećer otapa 24 sata.

Dobit ćete mirisni sirup, koji kroz sitno cjedilo, kako bi se riješili mrvica od bilja, ulijte u čiste staklene boce. Uživajte!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here