Mladenka Šarić (mladenkasaric@gmail.com)

Izbornu nedjelju koja je pred nama sa strepnjom čeka i 525 osječkih kandidata i kandidatkinja za Gradsko vijeće. Od svih koji se natječu, u lokalni će parlament ući samo 35. Osječani imaju na raspolaganju 15 izbornih lista, na kojima je od 14 do 18 kandidatkinja. S obzirom da je zakonski minimum od 40 posto žena, kao podzastupljenog spola, i u ovom slučaju 10 mjesta, rekli bismo – nije loše. No, na prvih je deset mjesta takva izdašnost u plasiranju kandidatkinja izostala.

Nakon analiza ostala tri velika grada – Zagreba, Splita i Rijeke), koje smo objavili prethodnih dana, zaključujemo – ni u Osijeku ništa novo. Generalno gledajući, situacija jest bolja nego ranije, jer je na listama više žena, ali daleko je to od ravnopravne zastupljenosti.

Iako na osječkim listama ima više žena od zakonskog minimuma, nema ih puno na mjestima s kojih mogu ući u gradski parlament

Kad je riječ o zastupljenosti žena među osječkim listama najbolja je ponuda Živog zida, koju nosi Dragica Kostadinović Kekić. Na njoj je čak 18 kandidatkinja, a među prvih deset jednak je omjer žena i muškaraca. Slijedi je lista stranke GOGO, odnosno Građanske opcije grada Osijeka, na kojoj je 16 kandidatkinja, a u prvih deset ih je također pet.

Osječani imaju na raspolaganju 15 izbornih lista, na kojima je od 14 do 18 kandidatkinja. S obzirom da je zakonski minimum od 40 posto žena, 10 mjesta, rekli bismo – nije loše. No, na prvih je deset mjesta takva izdašnost u plasiranju kandidatkinja izostala

HDZ, čiju listu nosi književnica Ivana Šojat, koja je i najozbiljnija izazivačica dosadašnjeg gradonačelnika, u ponudi biračima ima 15 žena, ali među prvih deset nalaze samo njih tri. Isto je toliki broj žena i u prvoj desetki na listi SDP/HNS i partneri, koju nosi Ivica Vrkić. Pozicije su im 3. i 4. te 8., pa je za očekivati da će dvije sigurno postati gradske zastupnice. Most, kojega kao nositelj i kandidat za gradonačelnika predstavlja Miroslav Šimić, također je zadovoljio formu. Na listi ima 14 žena, ali samo su dvije u prvih deset, i to na 3. i 6. mjestu, što znači da vjerojatno samo jedna ima šansu ući u Gradsko vijeće.

Kad je riječ o ravnomjernoj zastupljenosti žena najlošiju sliku ostavljaju HDSSB Dragana Vulina i Demokratski savez nacionalne obnove Ante Đapića. Obje liste imaju po 14 kandidatkinja, ali su u prvih 10 stavili samo po – jednu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here