Da životni vijek u značajnoj mjeri ovisi o regiji u kojoj ste, o tome je li vam dostupna zdravstvena skrb te o materijalnim uvjetima svakog pojedinca, pokazalo je na primjeru SAD-a novo istraživanje Instituta za mjerenje i vrednovanje zdravlja u Seattleu. Ono što vrijedi za Ameriku, vrijedi i za ostatak svijeta, pa sasvim sigurno i za Hrvatsku, u kojoj se u kontekstu reforme gubitaškog zdravstvenog sustava vrlo često spominju redukcije usluga, smanjuje se broj ekipa hitne pomoći na pojedinim terenima, traže se modeli pojeftinjenja sustava, a to, naravno, mora biti nauštrb kvalitete zdravlja nacije. No, istraživanje koje prenosimo potvrđuje i ono što liječnici širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, neprestano govore – prevencija je temelj zdravlja i dugog života.

IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST

Američka studija, koju je objavio WebMD, pokazala da je između 1980. i 2014. godine, dakle u samo 34 godine, očekivani životni vijek na teritoriju cijelog SAD-a produljen za pet godina. Detaljnija znanstvena analiza, međutim, pokazala je da je to samo statistika, odnosno da se duljina života među različitim američkim regijama razlikuje i po 20 godina!

U siromašnijim dijelovima Amerike očekivani je životni vijek kraći od 70 godina, kao u Sudanu, Iraku, Indiji… (Foto: Pinterest)

Glavni istraživač Ali Mokdad, profesor globalnog zdravlja na Sveučilištu Washington, kaže: „U ovoj zemlji imate ljude koji žive dulje nego što je očekivani životni vijek u najrazvijenijim zemljama svijeta. S druge strane, pak, tu kod nas, na tlu Amerike, žive ljudi čiji je prosječan životni vijek sličan onome u zemljama u razvoju na Srednjem Istoku, Južnoj Americi ili Kubi“. Razlozi su, nastavlja, pronađeni u ekonomskim pokazateljima i životnim stilovima.

studija pokazuje da je od 1980. do 2014. godine, dakle u samo 34 godine, očekivani životni vijek na teritoriju SAD-a produljen za pet godina. Detaljnija analiza, međutim, pokazuje da je to samo statistika, odnosno da se duljina života među pojedinim regijama razlikuje i po 20 godina!

U okruzima središnjeg dijela države Colorado životni je vijek najdulji, pa tako u okrugu Summit, naprimjer, iznosi 86,8 godina, u okrugu Pitkin 86,5 godina te u okrugu Eagle – 85,9 godina. Ti su pokazatelji bolji od onih u europskoj državici Andori, koja se nalazi između Francuske i Španjolske, poznatoj, među ostalim, i po najdugovječnijem stanovništvu s očekivanom duljinom trajanja života od 84,8 godina. Na tlu Europe, Andoru slijedi Island, gdje je očekivani životni vijek 83,3 godine.

Američka studija, nadalje, uspoređuje primjer iz Colorada sa stvarnošću u nekoliko pokrajina Sjeverne i Južne Dakote, u kojima se nalaze indijanski rezervati. Ondje je, naime, očekivani životni vijek najniži. Na tom su tragu i regije koje se nalaze duž donje polovice toka rijeke Mississippi, istočni dio Kentuckya i jugozapadni dio Zapadne Virginie. Naprimjer, Oglala Lakota, okrug u Južnoj Dakoti, koji uključuje indijanski rezervat Pine Ridge imao je prije samo tri godine najniži očekivani životni vijek, gotovo nezamislivo nizak u današnje doba – samo 66,8 godina. Time je taj dio Južne Dakote može usporediti sa Sudanom, gdje je očekivana duljina života 67,2 godine, Indijom (66,9 godina) te Irakom (67,7 godina).

No, gledajući općenito, kroz čitavu američku populaciju, životni vijek se produljio za 5,3 godine – sa 73,8 na 79,1 godinu. Ipak, istraživači napominju da je taj porast očekivane životne dobi posljedica dobrog života u nekim regijama, poput središnje Dakote, zapadne Kalifornije te područjima duž Istočne Obale. U drugim dijelovima SAD-a očekivani je životni vijek zapravo pao za godinu ili dvije.

KAKO STVORITI KULTURU ZDRAVLJA

Tržnice s domaćom, pogotovo organski proizvedenom hranom izvor su zdravlja. Zajednice mogu poticati njihovo otvaranje

Studijom su pronađene tri ključne razlike među regijama, koje u konačnici utječu i na duljinu života – ekonomski uvjeti života, poznati zdravstveni rizici i kvaliteta zdravstvene skrbi. Na očekivanu duljinu života najviše, čak 74 posto, utječu zdravstveni rizici, poput pušenja, pretilosti, slabe fizičke aktivnosti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa… Oko 60 posto utječu ekonomski faktori, dok dostupnost i kvaliteta zdravstvene skrbi utječe 27 posto na očekivani životni vijek. Ti podaci pokazuju da okolina koja promovira zdravo življenje čini više za produljenje života nego sama zdravstvena skrb, kaže Mokdad, koji naglašava da i to pokazuje kako prevencija ima najveću važnost.

Susjedstva koja potiču hodanje, zajednice u kojima je dostupnija zdrava hrana stvaraju okruženje koje utječe na produljenje života…

Lokalni programi dijeljenja bicikala, razvoj parkovnih infrastruktura, javni vrtovi i tržnice s organskom hranom… mali su koraci za čovječanstvo, ali veliki za zdravlje i trajanje života.

Potrebno je stvoriti kulturu zdravlja, kažu stručnjaci, dodajući da se većina onoga što utječe na zdravlje nalazi izvan liječničkih ordinacija.

Naravno, slijedi i upozorenje da je takvu politiku puno teže primijeniti u ruralnim siromašnim područjima, gdje se stanovništvo raštrkano.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here