Snježana Mlinarević

Još u veljači ove godine Ivica Todorić imao je na stolu ponudu Coca Cole za Jamnicu na 700 milijuna eura. On je očekivao 900 milijuna i taktizirao, no plimni val nelikvidnosti bio je nezaustavljiv i brz. Za dvadesetak dana sve se urušilo. Danas mnogi licitiraju s Jamnicom kao najboljim ‘komadom’ Agrokora, no, malo je tko i blizu ikakvog posla. Osim možda izrade čepova ili ambalaže za boce. Coca Cola je jednostavno postavila ljestvicu i ispod toga Jamnicu ne bi smjela prodati ni jedna prinudna uprava.

Domaći, kuloarski, a možda i stvarni, aspirant Atlantic grupa, pak, nema toliki novac, a tržišna kapitalizacija cijele grupe je 2,7 milijardi kuna. Ako računa na puno nižu cijenu, plus atribut domaća firma pa još je u pitanju narodno blago – voda…, pa još na to diskont – računica je to koja ne drži ni mineralnu ni izvorsku vodu.

Coca cola je za Jamnicu još u veljači ponudila 700 milijuna eura, ali Ivica Todorić nije prihvatio ponudu. taktizirao je jer je očekivao 900 milijuna eura. No, plimni val nelikvidnosti sve je urušio

O vrijednosti Jamnice kroz prizmu premreženih dugova danas možemo nagađati. Vrijednost dionice je upravo zbog toga iskasapljena na burzi, pa ni ta valorizacija ne može biti mjerodavna za krajnjeg kupca Jamnice. Jedino na što se itko može referirati jest ponuda Coca Cole iz veljače ove godine, koja je dobro izračunala vrijednost biznisa i tržište koje ima Jamnica, pogotovo u turističkoj sezoni. Ako uzmemo ekstreman slučaj da je Jamnica zadužena za 700 milijuna eura, to je za Atlantic grupu i njenoga vlasnika Emila Tedeschija potpuno irelevantno. I da je kupi za kunu, on mora “iskeširati” 700 milijuna eura. Može se reći da je uistinu dobro što se ponuda Coca Cole pojavila baš uoči raspada Agrokora kako se ne bi licitiralo s “domoljubnom” cijenom. Uz to, nema više na vlasti ni šefa Mosta Bože Petrova, koji je benevolentno pozvao domaće tvrtke da kupuju Agrokorove perjanice.

HRVATSKE VELIKE KOMPANIJE ZAPRAVO SU MALE

A koje? Nije bitno što ih nema puno, a možda ni jedne, bitno je da je poruka odaslana i da zvuči lijepo.

Iznos koji je prije krize ponudila multinacionalna kompanija u tom trenutku nije bio privlačan (Foto: Pixabay)

Osim možda Podravke, na vidiku nema ni jedne druge kompanije koja bi se mogla pozabaviti Agrokorovim prehrambenim biznisom. Franck, Kraš, Vindija, Zvečevo su vjerovnici Agrokora i ako uspiju spasiti vlastitu kožu, napravit će puno. To više nikako nisu kompanije koje bi mogle maštati o novim akvizicijama. Podravka, koja je uvijek bila izvozno orijentirana s manje ili više uspjeha, uspjet će amortizirati oko 200 milijuna kuna potraživanja od Agrokora, a za pretpostaviti je da neće valjda sve biti otpisano. Ledo, kao moguća akvizicijska meta Podravke, također neće biti lako osvojiti. S Ledom je slična situacija kao s Jamnicom. Svojevremeno su Nestle i još neki veliki prehrambeni sustavi iz Europe išli s ponudama prema Agrokoru. U boljim vremenima vrijednost Leda se procjenjivala na oko 500 milijuna eura, a u tržišnoj poziciji ni sada se nije ništa promijenilo. Tako Ledo i za Podravku ostaje veliki zalogaj, iako se ta kompanija pokazala najžilavijom u ovoj krizi.

Franck se nije maknuo s Črnomerca više od stoljeća. Nije se širio ni ulazio u rizike novih akvizicija, a to govori o provincijalnoj poslovnoj politici i oslanjanju samo na Agrokor te zadržavanju stečenog, koliko god to bilo. Kraševi dometi su slični, iako je ta tvrtka neuspješno pokušavala proboj na vanjska tržišta. Zvečevo je, pak, svoju vlastitu krizu prebrodio isključivo uz pomoć Agrokora, a sada više nema spasitelja.

Za sada šansu za preuzimanje neke tvrtke iz sustava Agrokora ima vlasnik uljare Čepin Marko Pipunić, koji bi mogao preuzeti Zvijezdu. Zvijezdino se ulje, naime, ionako puni u srbijanskom Dijamantu, pa bi jednako tako moglo i u Čepinu. Domaća prehrambena industrija potpuno je nespremna dočekala raspad Agrokora, a kao bi drugačije i mogla kada je to bila jedna velika obitelj. Dok je išlo bilo je dobro svima, kada su kola krenula niz brdo, svi su bili u njima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here