„Prije ili poslije, morat ćemo shvatiti da i Zemlja ima svoja prava, na prvom mjestu pravo da živi bez zagađenja. Čovječanstvo mora biti svjesno da čovjek ne može živjeti bez Majke Zemlje, ali da planet Zemlja može živjeti bez čovjeka“, mudre su riječi bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, na koje podsjećamo danas kad svijet obilježava Dan planeta Zemlje.

Nažalost, svjetski politički i industrijski moćnici koji zbog profita dovode u pitanje opstanak naše jedine iskonske domovine – Zemlje – ni toga dana ne razmišljaju na Moralesov način, a čovječanstvo dosad nije pronašlo način da ih obuzda.
Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj se službeno obilježava od 1990. godine. Cilj je, naravno, skrenuti pažnju na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, kojeg ugrožavaju nekontrolirane količine otrovnih tvari koje se ispuštaju u atmosferu i prekomjerna upotreba fosilnih goriva. U Hrvatskoj se počelo više govoriti o održivom razvoju i potrebi da se što manje otpada baca u prirodu, a što više reciklira i ponovno upotrebljava. Recikliranje u našoj zemlji još nije zaživjelo. Reciklira se tek 10 posto otpada, dok je taj postotak u EU – 27 posto. Cilj EU je da se do 2020. godine reciklira 50 posto otpada.

KAKO ČUVATI PRIRODU

Klimatske promjene već godinama ugrožavaju prirodnu ravnotežu, otapaju ledenjake, podižu razinu mora, uništavaju šume…

I da parafraziramo Dobrišu Cesarića koji pjeva o tome kako i njegova kap pomaže tkati prekrasan, veliki slap, pogledajmo što svatko od nas može učiniti da poštedi prirodu nepotrebnog zagađenja. Sve ovo već znate, ali ponavljanje je majka znanja.

1. Reciklirajmo – staklo, papir… Staklo se, naprimjer može potpuno reciklirati i dobiti novu namjenu, dok je za razgradnju jedne boce bačene u prirodu potrebno 4000 godina. Odlaganjem papir u posebne kontejnere i reciklažna dvorišta čuvamo šume i štitimo okoliš.
2. Baterije odlažimo u posebne kontejnere, jer su u njima teški metali koji zagađuju okoliš.
3. Plastičnim su bocama, već je poznato, potrebne stotine godina da se razgrade. Zato i njih odlažimo u posebne kontejnere.
4. Racionalno koristimo vodu
5. Gasimo svjetla, štedimo energiju
6. Ne bacajmo stare akumulatore u smeće, za to postoje reciklažna dvorišta

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here